Home LiveFoto's LUKA BLOOM, Lokeren, St. Annakerk (26/05/2023)

LUKA BLOOM, Lokeren, St. Annakerk (26/05/2023)

by Hannelore Dieleman

Luka Bloom is de artiestennaam van de Ierse singer-songwriter Barry Moore. Luka, ons gekend van de song van Suzanne Vega en Bloom, de achternaam van het hoofdpersonage in The Ulysses van James Joyce. De gekende ‘Luka-sound’ gaat al heel lang mee en blijft een groot en divers publiek boeien. Met zijn 68 jaar blijft de man vol passie touren en nummers schrijven.

Het concert vond plaats op de unieke locatie van de St. Annakerk in de Lokerse Heirbrugwijk, mede dankzij de inzet van Fat Bastard Promotions. Wij mochten erbij zijn en volgden ook de soundcheck, met dit (foto)verslag als resultaat.

Tijdens de soundcheck werd snel duidelijk hoe serieus Luka zijn métier neemt, en hoe nauwkeurig en precies hij de sound van elk van zijn drie gitaren wou instellen en aftoetsen. Een man met een plan die ook heel duidelijk wist wat hij wel en niet wou qua belichting en dergelijke. Niet teveel show. Puurheid. Eenvoudig. Rook was een stricte no go.

s’Avonds liep de uitverkochte kerk snel helemaal vol, met een ietwat ouder en rijper publiek. ‘You’re a good looking audience’, declameerde hij bij het opkomen. Ook refereerde hij naar het grote aantal kaalkoppen in de zaal en de toon was gezet. De set werd overtuigend ingezet met Diamond Mountain.

Luka is een entertainer pur sang, zowel in zang als in parlee, met over bijna ieder nummer een beklijvende uitleg over hoe en waar en waarom het nummer juist ontstaan was. Dit, gecombineerd met een setlist bestaande uit 24 nummers die hij op het gevoel van het moment samenstelde, zorgde voor een vol programma. En het publiek nam dit alles gretig en enthousiast in zich op.

Een kippenvelmoment was zeker Sunny Sailor Boy, een cover van The Waterboys, waar het publiek verzocht werd actief aan deel te nemen en dat ook vol overgave deed. Ook Make You Feel My Love van Bob Dylan werd heel fragiel en intimistisch gebracht. Luka en zijn gitaren, een match made in heaven.

We hoorden flarden uit zijn volledige muzikale carrière, met ook enkele nummers uit Riverside, het album uit 1990 die het meest gekend is. Gone To Pablo en Rescue Mission en net voor de bisnummers You Couldn’t Have Come At A Better Time, waar het publiek helemaal wild werd (voor zover dat al kan in een dergelijke locatie). En met Delirious als één van de bisnummers bereikte de set een heuse climax.

In het najaar maakt hij nog een stop in de Handelsbeurs te Gent. ‘Wave Up to the Shore: 51 songs for 51 years’. Dat belooft one hell of a set te worden!

Luka Bloom Handelsbeurs

Luka Bloom website

Luka Bloom Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More