Home LiveFoto's BUILT TO SPILL + THE FRENCH TIPS Antwerpen, Trix (24/05/2023)

BUILT TO SPILL + THE FRENCH TIPS Antwerpen, Trix (24/05/2023)

by Jos Buersens

In 2022 bracht Built To Spill alweer hun negende, reguliere, album uit. Voor ons was When The Wind Forgets Your Name een eerste aangename kennismaking met de band; met dank aan Jan en Hans van het Antwerpse Sugar Pie Records voor de geweldige tip. Wij waren onmiddellijk aan de band verknocht. Dat Built To Spill ons land aandeed om promo te voeren, konden we dan ook niet zomaar laten voorbijgaan. Wij tekenden afgelopen woensdag dan ook met veel graagte present voor de passage van deze helden van de alternatieve rock.  

Na een ontspannende autorit van 55 minuten, die normaal 25 minuten zou duren, waren we alsnog als eerste in de zaal. Joepie, groot jolijt dachten we!! Tenminste, tot we merkten dat de start van de show een kwartier later was dan we voorheen hadden gelezen. Ondanks onze oeverloze flexibiliteit jegens de gewijzigde planning waren we bijzonder blij dat iemand van de aanwezigen ons, na tien minuten al schuimbekkend en stuiptrekkend op de grond gesparteld te helpen, vond en recht hielp. Wij bedankten de vriendelijke concertganger; veegden het schuim van onze mond en zetten ons alsnog klaar voor het voorprogramma dat verzorgd werd door The French Tips.

“Hello, we are The French Tips from Boise Idaho. Thanks for being here.”

Het is met de bovenstaande woorden dat het vrouwelijke trio, gewapend met bas, drum en gitaar, zich schrap zette voor de 10 songs die hun set omvatte. Dat je nooit op het uiterlijk mag afgaan, werd ons al snel duidelijk. De lieflijke en onschuldige look van de band liet ons bij aanvang kortstondig geloven dat we in het distributiecentrum voor gratis bijbelcursussen waren aanbeland, maar niets bleek minder waar.

Gedurende de set waren er nummers waar The French Tips ons echt mee van onze sokken blies, waaronder met Farewell en Pretty Killer. De grote wauw bleef echter helaas uit. Ondanks de enkele distorted uitbarstingen kon de band ons niet overtuigen en liet de set ons over het algemeen wat onverschillig. Ongetwijfeld zal er voor The French Tips wel een doelpubliek zijn maar voor ons bleef de magie uit.

IVY MERRELL / The French Tips

Een kwartier later mocht het Built To Spill van Doug Martsch dan eindelijk aantreden. Zonder veel boe of ba betrad de band het podium en startten ze met spelen. Het werd doorheen de set al snel duidelijk dat dit optreden geen loutere promo was voor hun nieuwste album When The Wind Forgets Your Name. Martsch en de zijnen wilden met deze set dan ook een inkijk geven in hun rijke discografie. Uiteindelijk werden daardoor slechts twee nummers van het nieuwe album gespeeld, met name Fool’s Gold en uiteraard Gonna Lose. Het was vooral het album Keep It Like A Secret dat met vier nummers de meeste aandacht kreeg in de set. Verder werd ook het Daniel Johnston tribute album met Bloody Rainbow kort even opgerakeld en ook The Halo Benders, een zijproject van Martsch, werd met Virginia Reel Around The Mountain in de setlist verwerkt.

De manier van spelen van Built To Spill deed ons wat denken aan de set van The Pixies, enkele jaren geleden op De Lokerse Feesten. Gewoon nummers spelen zonder te veel uitleg en poespas leek het credo van de avond. Het publiek moest het dan ook stellen met zeer geringe bindteksten in de trend van:

“Hey, how are you? Thanks for coming to the show. Let’s hear it for The French Tips.”

Het waren de eerste woorden die Martsch aan het publiek richtte nadat ze al elf nummers door de speakers hadden gejaagd. Gelukkig maakte de muziek het gebrek aan bindteksten meer dan goed. De vocalen waren loepzuiver, de solo’s zonder fout en het samenspel liep als een geoliede machine. Ondanks het feit dat we misschien graag meer de focus op hun recentste release hadden gezien, konden we de songkeuze zeker appreciëren en waren we blij dat we bij dit heerlijke optreden aanwezig waren.

En wie zagen we daar nog rondlopen? Jawel, het waren Jan en Hans van het Antwerpse Sugar Pie Records. Practice what you preach, noemt men dat dan zeker.

Hieronder hebben we je alvast van de nodige links voorzien om Built To Spill, The French Tips en Trix op de voet te volgen. Er staan overigens de komende weken nog heel wat mooie optredens in Trix gepland waaronder een optreden van Sylvie en The Melvins om er maar enkele te noemen.

BUILT TO SPILL: FACEBOOK WEBSITE
THE FRENCH TIPS: FACEBOOK WEBSITE
TRIX: FACEBOOK WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More