Home Live FORNET+ SERGEANT Gent, Trefpunt (05/03/2019).

FORNET+ SERGEANT Gent, Trefpunt (05/03/2019).

by Hans Vermeulen

Democrazy en beloftevolle Belgische bands, het blijft een passionele relatie. Gisteravond was het concertzaaltje van Trefpunt het actieterrein voor twee bands met een korte en krachtige naam: Sergeant en Fornet. Over Sergeant is weinig geweten, maar dit neemt niet weg dat het trio er moeiteloos in slaagde een half gevuld zaaltje in een auditieve wurggreep te houden. Sergeant stond strategisch opgesteld in het midden van de zaal en dat had best iets winters gezelligs. De warmbloedige klanken, die verwijzingen naar ska, Oosterse klanken en Afrikaanse ritmes opriepen, gaven een authentieke kleur aan de psychedelische indiegitaarsound.  Best  intrigerend.

Het kampvuur werd afgebroken, maar het vuur werd niet gedoofd want Fornet wakkerde dit moeiteloos weer aan, traditioneel vanop het podium deze keer. Dit kwintet uit Limburg krijgt het predikaat krautrock opgespeld, for what it’s worth. We zagen ze al schitteren in de bakoven van AFF vorige zomer, maar wat we hier te zien kregen was nog andere koek. Volgens de tellingen van de ordediensten waren er 45 Fornette mensen komen opdagen, de organisatie maakte gewag van 65 betalenden. Het werd het soort concert waarvoor wel eens  de Nirvana-barometer zou kunnen worden bovengehaald binnen dit en 20 jaar. ‘Weet je nog die keer dat we Fornet zagen, toen het nog allemaal moest beginnen?’ 5.000 mensen zullen er die 5de maart 2019 geweest zijn, in plaats van de 50 die dit heuglijke concert effectief in hun collectief geheugen hebben opgeslagen.

Maar waar is de heisa eigenlijk voor nodig? Laten we dit even verduidelijken door het muzikale oeuvre (één ep en één single op twee jaar tijd maar veel nieuwe nummers in de steigers) door te lichten. De band zelf houdt de lippen stijf op elkaar als het gaat over invloeden en kaatst de bal mooi teru