Home Belgisch dEUS Brussel, AB (21/05/2019).

dEUS Brussel, AB (21/05/2019).

by Didier Becu

We schrijven er dagelijks over en we hebben er zelfs ons handelsmerk van gemaakt: de Belgische muziekscène. Anno 2019 kunnen we het aantal bandjes niet bijbenen, maar dat was twintig jaar geleden toch wel eventjes anders.

Niet dat er toen geen goede bands waren in het Belgische koninkrijk. Au contraire. Alleen moest je ze zeer diep in de kelders van de underground gaan zoeken. Er waren een paar uitzonderingen, dat is waar, maar het overgrote deel van de Belgische bands stoelde vooral op ijzersterke singles. Full albums dat was een ander paar mouwen. 

1999. Millionaire was net opgericht, Noordkaap was al tien jaar bezig, Daan was net aan zijn solocarrière begonnen, Clouseau stond al vijftien jaar in het Sportpaleis, K3 was net aan hun eeuwigdurende veroveringstocht begonnen en er was dEUS. Opgericht in 1989 en volgens Wikipedia niet een verwijzing naar God zelve, maar naar de culthit van de Sugarcubes. 
Vaak met wisselende bezetting en soms met leden die onvervangbaar leken (yes, mr. Pawlowski), maar altijd met die ene man die ergens tussen de arrogantie van het je m’en foutisme en het opperwezen zweefde: Tom Barman.

De band had het al van in de begindagen getroffen met de pers. 1994, het was de tijd dat Humo het alleen voor het zeggen had en dus was iedereen er (terecht) mee akkoord dat Worst Case Scenario een meesterwerk was. Maar de triomf ging verder, tot die derde plaat die vandaag zijn twintigste verjaardag viert en waarmee Barman en de zijnen de AB acht (!)  keer uitverkocht kregen: The Ideal Crash. Neen,