Home Live CATHUBODUA + OBJECTOR + BUNCH OF MANIACS Kortrijk, De Verlichte Geest (08/03/2024)

CATHUBODUA + OBJECTOR + BUNCH OF MANIACS Kortrijk, De Verlichte Geest (08/03/2024)

by Johan Vanparys

Foto’s: Johan Vanparys
Tekst: Hervé van Groningen

Met het nieuwe album  Interbellum onder de arm, is Cathubodua gestart aan een veelbelovend concertjaar. Dat is hen volop gegund, want het zestal verlegt opnieuw zijn grenzen, stelden we live vast op hun releaseshow in De Verlichte Geest.

De Kortrijkse bunker DVG was verre van volgelopen voor de releasetour van Cathubodua. De concurrentie van concerten op dezelfde momenten blijft een oud zeer. Bijvoorbeeld nauwelijks enkele kilometers verderop speelden Meltheads in De Kreun. Niet getreurd, want de positieve keerzijde van de medaille is dat je dan alleen écht geïnteresseerde toeschouwers over de vloer krijgt. Kwaliteit boven kwantiteit.

Die liefhebbers bleven na afloop met een grote glimlach plakken, want Cathubodua pakte alle aanwezigen in met een energie en charme alsof ze voor een stampvolle arena stonden. Groot respect voor hoeveel aandacht en energie het Belgisch-Nederlandse zestal heeft geïnvesteerd in het perfectioneren van de songs, sound, looks en performance. Hun show was tot in de puntjes verzorgd zodat je bleef kijken en luisteren. De helft van de setlist bestond uiteraard uit de zes composities van de nieuwe plaat  Interbellum, aangevuld met vijf eerdere songs en de cover Monolith Of Doubt van After Forever.

Op  Interbellum  heeft Cathubodua aan forsheid gewonnen en dat was ook live merkbaar. Zangeres Sara Vanderheyden loeide als een sirene en haalde en passant moeiteloos alle hoge noten. Gitaristen Robin Ritzen en Tom Van Den Bosschelle, bassist Peter Thielemans en drummer Harald Bouten spreidden een solide metalcanvas uit. Daar fiedelde violist Arvid Vermote – wat een muzikant! – naar hartenlust virtuoze frivoliteiten.

Na inloopconcerten in Bree en Rijsel en deze passage in Kortrijk speelde Cathubodua daags nadien op het Grafshafter Metal Fest in Duitsland. De voorlopige lijst van geboekte concerten: 23 maart in Chênée, 29 maart in Wollewei Turnhout, 30 maart in De Schakel Brussel, 13 april Gullegem Metal Fest, 18 mei Antwerp Metal Fest en 31 oktober Hell Diest.

Even gebalanceerd als de set van de hoofdgroep, was het voorprogramma samengesteld. In februari opende Bunch Of Maniacs in DVG de eerste voorronde van de Wacken Metal Battle en ze mochten dit opnieuw doen. Het kwartet bestaat uit vier ervaren West-Vlaamse muzikanten met nog een beetje tijd over. Gelukkig maar, want zo kunnen we genieten van de epische gitaarsolo’s van Bart Labeur (Wasted 24/7) op de vuile grooves van bassist Roel Jacobus (BEUK) en drummer Jean-Baptist Bisschop (Strikeuzder).

Zanger en imposante frontman Peter Van de Vannet schrijft duistere teksten met een vleug gothic en gooit zich alsof er een spijker doorheen zijn schoen zit. Tussen de eigen composities is hun versie van Don’t Wanna Be Me van Type-O-Negative een ferm statement.

Van Wacken Metal Battle gesproken, daarna was het beurt aan de Belgische winnaar van vorig jaar Objector. Het Antwerpse trashcombo deed voor de volle honderd procent wat van hen verwacht werd: gas geven en plezier maken alsof hun leven ervanaf hing. Het viertal zag vorig jaar zijn gewonnen speelbeurt in het Wackense water vallen, wegens overstroming van het festivalterrein. Als Wiedergutmachung krijgen ze dit jaar een zowaar nog mooier geschenk: een plek op het officiële programma van de grootste metalkermis ter wereld.

Objector heeft nieuwe songs in de broeikast en daar wordt het acht jaar na het album Social Intolerance, waaruit hun set rijkelijk putte, wel eens tijd voor. Vooraleer ze hun camionnetje naar Wacken laden, duwen ze het gaspedaal opnieuw in op 30 maart in alweer DVG Kortrijk, 27 april Zwiennerie in ’t Kot in Hertsberge, 18 mei Miracle Meeting Deinze en 1 juni Little Devil Tilburg.

OBJECTOR: FacebookInstagram
BUNCH OF MANIACS: Facebook
CATHUBODUA: Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More