Home Live ASA MOTO Gent, Charlatan (25/02/2022)

ASA MOTO Gent, Charlatan (25/02/2022)

by Hans Vermeulen

Code oranje zorgde vrijdagavond in de Gentse binnenstad voor ongeziene taferelen die eigenlijk hartverwarmend waren. De buurt rond de Vlasmarkt werd overspoeld door feestgrage jongeren met een gezellige drukte tot gevolg die alvast een voorproefje betekende voor de Gentse Feesten. Het was vooral aan café Charlatan erg druk. Een lange tevergeefs aanschuivende meute kreeg van de covidsafecontrole te horen dat enkel tickethouders gescand zouden worden. Tickethouders, want jawel er werd gefeest en gedanst in de concertzaal van de Charlatan. Het DEEWEE-label van Gentse culthelden Stephen en David Dewaele zond een paar van haar zonen uit. Asa Moto mocht het weerzien van een uitverkochte Charlatan met dansende jongeren zonder mondmasker opluisteren en zorgde voor een geweldig delirium.

Gilles Noé en Oliver Geerts vormen Asa Moto en brachten vorig jaar nog een ep uit, Martino, genaamd naar de Gentse broodjeszaak waar Gilles nog werkte en waar hij tevens de Dewaele Brothers leerde kennen. Een uitverkochte Charlatan had er van meet af aan veel zin in. Feest van de vrijheid DEEWEE-style.

Verwijzen naar het label doen we hier vaker dan anders omdat het is zoals met het Italians Do It Better label. De vibe en klankkleuren blijven onmiskenbaar aanwezig. Bij Asa Moto werd hun electro mashup besprenkeld met heerlijk geurende nudisco en eighties house. Het zat al meteen snor – sorry Gilles – bij opener Connection à Liège. Er vallen Kraftwerksgewijs meer tekstflarden, hoe minimalistisch ook, te bespeuren in het recenter werk van het duo.

De koude electroklanken ten spijt viel er een warm deken over de uitgelaten zaal. Elk nummer staat op zich hoewel alles op verbluffende wijze als een lappendeken in elkaar verweven zit. Neem nu Kifesh dat vrij vroeg in de set zat. Er was geen houden meer aan. Bierbekers werden opzijgeschoven en truien aan de kant gesmeten. Wat volgde was een dansfeest waarbij niemand de ogen sloot om in een soort van innerlijke zenhouding te genieten. De Charlatan was daarentegen een plek waar ‘fuivers’ elkaar weer in de ogen keken en een warme glimlach op de lippen verwelkomden. De diep grollende synthdrums stuwden de set in het laatste halfuur naar een heerlijk kookpunt.

Waar na een traditioneel optreden met afterparty het volk grotendeels afdruipt en bar, merchandise stand of verkoeling opzoekt, bleef hier de Charlatan kolken tot diep in de nacht. Er werd opnieuw ‘pre-covidstyle’ connectie gezocht met mensen die je vóór het concert nog nooit had ontmoet en er ontstonden spontane leuke babbels. Noé en Geerts namen hun plaats achter de draaitafels in en gaven de dansbenen op geheel eigenzinnige wijze de nodige Asa Motorische injectie. Diep in de nacht stonden ze aan de ingang bij vriestemperaturen nog in rijen aan te schuiven tot er een plekje vrij was in de heropende danstempel. Genieten!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More