Home Live ALPACAS COLLECTIVE Heist-Op-Den-Berg, Hnita Jazz Club (11/11/2023)

ALPACAS COLLECTIVE Heist-Op-Den-Berg, Hnita Jazz Club (11/11/2023)

by Jos Buersens

Er zijn incontinentieluiers die minder vocht moeten verwerken dan wat we de afgelopen dagen in ons Belgenland over ons hebben gekregen. Het viel met bakken uit de lucht waardoor we toch al wel eens met enige melancholie durven terugdenken aan de warme zomermaanden.

Omdat wij, bij Luminous Dash, probleemoplossend denken nogal hoog in het vaandel dragen, zochten we dan ook naar mogelijke uitwegen om ons uit deze vochtige impasse te halen. Gelukkig konden we ons afgelopen zaterdag tot de Hnita Jazz Club te Heist-Op-Den-Berg wenden. Alwaar het Alpacas Collective, gewapend met tweede plaat Big Words en een arsenaal aan fusion tonen, de regen al snel deed verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Wie wat bekend is met Seven Wisdoms Of Plutonia, de eerste plaat van het collectief, weet dat dansen de boodschap is en dat hadden ze bij Hnita maar al te goed begrepen. De reguliere rijen stoelen maakten dan ook terecht plaats voor een dansvloer waarop het publiek zich naar hartenlust kon verliezen in de tonen van Alpacas Collective.

De band trekt hun set in gang met het gelijknamige Big Words van hun tweede langspeler. En meteen weet het collectief de toon te zetten. De Hnita Jazz Club beweegt en overal rondom zien we vrijwel meteen lachende gezichten verschijnen.

Wat volgt, is een reis rond de wereld die 14 nummers zou aanhouden. Met nummers als Flugzeug String Machine, Gunkali en Bhimpalasi neemt het Alpacas Collective ons mee door het mysterieuze India. Vervolgens gaat het met tracks als Boyoma en Moféfèzè dan weer eerder de Afrikaanse toer op. Tenslotte laat het collectief met, onder meer, het voorgenoemde Big Words, The Chase en Mehal Safari dan weer een eerder funky kant van hun sound horen.

Dat gezegd zijnde zouden we de nummers oneer aandoen door ze onder slechts één van de voorgenoemde noemers te categoriseren. Het tienkoppige Alpacas Collective brengt een set waarin ze fusion eren en het zich vooral eigen maken. De onverwachte combinaties en diversiteit in geluid resulteert dan ook in een set die nummer na nummer boeiend blijft en waar iedereen zijn gading in kan vinden. Bovendien, en dat is misschien het belangrijkste, weet Alpacas Collective de verwachtingen die ze met hun releases scheppen ook effectief waar te maken. De sound is waarheidsgetrouw en tegelijk weet het collectief voldoende in te zetten op dynamiek en spontaniteit opdat het geheel niet steriel zou overkomen.

Je leest het. Wij hebben met volle teugen van het optreden genoten en keerden dan ook, met een vinyl van Big Words onder de arm, meer dan tevreden terug naar de regenachtige realiteit.

Hieronder hebben we je alvast van enkele links voorzien om zowel Alpacas Collective als de Hnita Jazz Club op de voet te volgen en je van de aanschaf van de nodige concertkaarten en releases te verzekeren.

ALPACAS COLLECTIVE: WEBSITE FACEBOOK INSTAGRAM BANDCAMP
HNITA JAZZ CLUB: WEBSITE FACEBOOK INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More