Home Lijstjes LUMINOUS DASH & LUMINEUZE LIJSTJES: Hans Verhoeven

LUMINOUS DASH & LUMINEUZE LIJSTJES: Hans Verhoeven

by Hans Verhoeven

Paasvakantie! En dan laten ze, wie die ‘ze’ ook mogen wezen, lijstjes los. Voornamelijk op onze radiozenders. Top 100 van hier, Top 2000 van daar, Top 10.000 van de beste afleveringen van ‘FC De Kampioenen’ op VRT1. En dus dachten we: waarom laten wij onze redacteurs niet voor heel even los uit de zoutmijnen en laat hen – ontketend – eens lijstjes maken? Van hun drie favoriete singles aller tijden en waarom dat zo is? Begin het alvast oneens te zijn.


THE UNDERTONES – Teenage Kicks (1978)

De zin van het leven en die zin zit in het jong en vruchtbaar zijn van dat leven. De ogen van Feargal Sharkey hebben de kleur van de zeeën die Ierland omringen en verder is dit een punkrockode aan de jeugd, kamers die ruiken naar het zweet van jongenssokken en Clearasil in jongenskamers met voetbalvaantjes aan de muur. Toen dj John Peel (1939-2004) van BBC Radio One dit op zijn draaitafel kreeg draaide hij het vijf keer na elkaar.

TOMMY JAMES AND THE SHONDELLS – Crimson and Clover (1968)

Vleermuizen fladderen rond de biljarttafel, spinrag houdt de zon buiten maar uit de jukebox komt dit, iets wat Andere Tijden aankondigde en daar was toen moed voor nodig. De nieuwe dageraad, of zo.

ELVIS PRESLEY – Heartbreak Hotel (1956)

Je kan niet om Elvis heen, zeker fysiek niet als hij al op latere leeftijd was. Maar dit was de jonge god, portrait of the artist as a young punk, de uitvinder van de seks want zonder hem waren we er niet omdat onze voorouders nooit aan Vuile Manieren gedaan hadden. John Lennon: “Voor Elvis kwam, was er niks”. Het regent buiten en binnen in een schamele hotelkamer heerst eenzaamheid.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More