Home ReviewsAlbum Reviews CAPRICORNI PNEUMATICI – Al-Azif – (Eight Tower)

CAPRICORNI PNEUMATICI – Al-Azif – (Eight Tower)

by Patrick Bruneel

Met een projectnaam afkomstig uit een boek van Aleister Crowley en een instrumentarium dat bestaat uit compressoren, PVC buizen, hamers, emmers, water, staal, aluminium bidons en allerlei metalen en plastieken troep, hoeven we er geen tekening bij te maken dat Capricorni Pneumatici niet alledaagse klanken voortbrengt.

Actief tussen 1986 en 1991 en gereactiveerd in 2015 blijft deze act nieuw werk op de markt brengen, zoals het vorig jaar verschenen Dissections.
In dit geval gaat het echter om een heruitgave op cd van een cassette die oorspronkelijk het levenslicht zag in 1987 en ondertussen uiteraard niet meer te vinden is.

Net als bij de heruitgave van Nibbas (oorspronkelijk uit 1989 en heruitgebracht in 2022 op Eight Tower) worden de originele, op de cassette terug te vinden nummers (zeven stuks in dit geval) aangevuld met vier extra stukken die in dezelfde opnamesessie werden opgenomen maar uiteindelijk de cassette niet haalden.

Door het gebruikte instrumentarium ligt het voor de hand dat we heftige industrial te horen zouden krijgen maar niets is minder waar. Diepe, donkere zware beklijvende drones vormen de basis, waarboven allerlei geluiden worden geplaatst. Hier en daar worden zowaar beats ingelast, wat de nummers een bezwerend en intrigerend geheel maken.

Voor de opnames trok hij zich terug in verglaasde cementtanks, om een weids intens en vibrerend geluid te bekomen, wat de Italiaan heel goed is gelukt.
Het straffe is tevens dat deze release, met opnames die meer dan 45 jaar oud zijn, heel hedendaags klinkt. Een must dus voor liefhebbers van occulte drones die verwant zijn aan vroege industrial.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More