Home Lijstjes HET BESTE VAN 2023: Sam Dufoor (Drums ’n Guns)

HET BESTE VAN 2023: Sam Dufoor (Drums ’n Guns)

by Nel Mertens

Nog nooit klonk Drums ‘n’ Guns zo scherp. En daar zit de nervo-actieve frontman Sam Dufoor wellicht voor veel tussen. Even kijken of zijn eindejaarlijstje even hyperactief klinkt… ?!

Foto © Johan Vanparys

Beste album/single Belgisch
DEUS – How To Replace It
GROS COEUR – Gros Disque
LOVERMAN – Lovesongs
WHISPERING SONS – The Talker (single)
DRUMS ‘N’ GUNS – If You Can

Ik moet alweer vaststellen dat ik dit jaar veel te weinig Belgische muziek heb gevolgd. Loverman heb ik pas onlangs ontdekt. Hij werd al meer dan 400.000 keer gestreamd op Spotify ondanks het feit dat het album pas in oktober 2023 werd uitgebracht. Hoe zot is dat? Zeer straf, maar James De Graef zijn stem is dat natuurlijk ook,… chapeau!

Beste album/single internationaal
SLOWTHAI – Ugly
THE HIVES – The Death Of Randy Fitzsimmons
THE WYTCHES – Our Guest Can’t Be Named
THE LORDS OF ALTAMONT – To Hell With Tomorrow The Lords Are Now (live album)
PROTOMARTYR – Formal Growth In The Desert
THE GROGANS – Find Me A Cloud
THE OH SEES – Intercepted Message
SLEAFORD MODS – UK Grim
KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD – Petrodragonic Apocalypse,…
MARGO CILKER – Valley Of Heart’s Delight

Beste concert
KEVIN MORBY @ Viernulvier (concertzaal) Gent 09/06/2023
KING HANNAH @ Leffinge Leuren 16/09/2023
BLONDE REDHEAD @ De Zwerver Leffinge 07/12/2023

De meest memorabele muzikale gebeurtenis van 2023
In 2023 heb ik 5 nummers ingezongen op de Drums ‘n’ Guns-ep If You Can. Daarna hebben we alles zelf afgemixt. We hebben geëxperimenteerd met de digitale release van onze muziek, compleet met fotoshoots, clips en artwork. We speelden met Drums ‘n’ Guns een tiental keer live en nu volgt het promowerk met het oog op 2024. Weinig stil gezeten afgelopen jaar!

Ik heb dit jaar ook hard genoten van volgende optredens: Snoop Dogg, Asbest Boys, Tramhaus, Bill Callahan, Sick Of It All, Tankzilla, Private Function, Fu Manchu, Deadletter, Humour, Tamikrest en The Grogans.

De dood van Sinéad O’Connor en Shane MacGowan zijn voor mij de trieste dieptepunten in 2023. Ik zag net voor Sinéad haar dood nog de documentaire Nothing Compares en die hakte er bij mij toch stevig in. Shane MacGowan zijn dood kwam dan weer niet geheel onverwacht maar wat een mooie begrafenis hebben ze die man gegeven!

Ook dood in 2023: de carrière van Slowthai na aanklachten voor vermeende verkrachting en de stem van Axl Rose op Graspop Metal Meeting.

Stel zelf je favoriete Belgische festivalaffiche voor 2024 samen.
Ik stel vast (en dat kan je ook zien aan mijn lijstjes) dat mijn muzikale voorkeur minder aan bod komt op grote mainstreamfestivals.  Dat is ook niet erg want ik heb die festivals in mijn jonge tijd ten volle kunnen beleven. Ik zak dus liever af naar niche- en ontdekkingsfestivals zoals: Sjock Rock, Leffinge Leuren en Sonic City. Geen van die programmatoren kan ik overtroeven, die leveren jaar in jaar uit uitstekend werk dus ik ga mij hier niet aan wagen! 

Hail Hail to 2024!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More