Home Lijstjes HET BESTE VAN 2023: Jan Dewulf (Your Life On Hold, Mildreda, Mildred In Oblivion)

HET BESTE VAN 2023: Jan Dewulf (Your Life On Hold, Mildreda, Mildred In Oblivion)

by Nel Mertens

Hij is producer en blinkt uit in donkere creativiteit. Als bezieler en frontman van Your Life On Hold, Mildreda en Mildred In Oblivion kan je van Jan Dewulf dan ook nogal duistere voorkeuren verwachten als hij zijn favoriete muziek van het voorbije muzikale jaar samenstelt!

© Pieter Clicteur

Beste album/single Belgisch
Ik werd echt compleet omvergeblazen door de single FLF van DOODSESKADER. Wat een heerlijke ‘djoeft’ op mijn bakkes was me dat zeg! En de videoclip ook: heerlijk. De mix van Engels, Vlaams en Frans maakte het allemaal nog dreigender. De duisternis komt van diep.
Ik kon er me eigenlijk ook meteen een Mildreda mix bij voorstellen. Misschien moet ik het gewoon op de man af eens voorstellen. Het zou vonken geven.

En in zo’n lijstje mag mijn favoriete buurman Chesko met zijn laatste DER KLINKE-worp niet ontbreken natuurlijk. 😉 Trackkeuze: All The Right Wrongs.

Beste album/single internationaal
DAVID EUGENE EDWARDS – Hyacinth
Ik heb Wovenhand eigenlijk pas redelijk laat ontdekt maar was wel meteen verkocht door het bezwerende en duistere universum van David Eugene Edwards. Deze eerste échte soloplaat is ook fantastisch: zeer duister en bevreemdend. Als ik luister word ik gekatapulteerd naar een woestijnlandschap en waan me in een universum zoals Douglas McCarthy het zou kunnen hebben beschreven. (Trackkeuze: Apparition)

2ND FACE-  utOpium
Vincent is wellicht de beste dark electro producer van het moment. De muziek is wat moeilijk verteerbaar maar elk detail klopt in deze gitzwarte wervelwind van industriële beats en diepe bas drones. Dark electro van de bovenste plank. (Trackkeuze: Underneath The Silence)

GOETHES ERBEN – X
Het was echt járen geleden dat ik me nog eens aan Goethes Erben waagde maar zoals op deze plaat heb ik ze graag: atmosferisch en duister. En natuurlijk vooral omwille van Oswald Henke die heerlijk vaak tegen de waanzin aanschurkt. (Trackkeuze: Xenomelie)

HOST – IX
Leuk zijprojectje van Paradise Lost waarbij ze hun liefde voor gothic rock en elektronica botvieren. (Trackkeuze: Tomorrow’s Sky)

KATATONIA – Sky Void of Stars
Ondertussen hebben ze een eigen uniek geluid. Atmosferische donkere metal overladen met melancholie. Ik vind troost in die muziek. Heerlijk. (Trackkeuze: Austerity)

ALL MY THORNS – Further From The Distant Sun
Het was al op Spotify gedropt helemaal op het eind van 2022 waardoor ze de lijstjes toen onmogelijk nog konden halen, maar dit jaar volgde dan nog een heuse fysische release van wat een uitzonderlijk knappe gothic rock plaat is. Een stem die dicht aanleunt bij die van McCoy en gothic rock van de bovenste plank. (Trackkeuze: Dreamscape)

MYRKUR – Spine
Myrkur begon als een black metal project met feeërieke Scandinavische folk invloeden maar die balans is ondertussen compleet omgedraaid. Hoewel vaak verguisd door de black metal scene heb ik samen met een grote schare fans de muziek altijd wel weten te appreciëren. Op Spine klonk Myrkur nog nooit zo melodieus. Van een nummer als Menneskebarn krijg ik kippenvel.

Beste concert
Zonder verpinken: David Eugene Edwards in de Roma.

Wat was voor jou dit jaar de meest memorabele muzikale gebeurtenis?
Voor mij was het de afwerking en dan later de release van de nieuwe Mildreda plaat Blue-Devilled. Je voelt je toch altijd wel een beetje leeg geknepen na zo’n intense klus. Maar ik ben wel erg blij met het resultaat en bijzonder trots op de goeie reacties en recensies. Voor Mildreda was 2023 ongetwijfeld een fantastisch jaar met ook heel wat optredens (vooral in Duitsland) waar we veel nieuwe zieltjes konden winnen. Ik blik dus tevreden terug op een goed muzikaal jaar.

Stel zelf je favoriete Belgische festivalaffiche voor 2024 samen.
Een kruisbestuiving van dingen zoals Amenra, Doodseskader, Mildreda, en Empusae of zoiets.
Liefst nog in een leegstaand klooster.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More