Home Lijstjes HET BESTE VAN 2023: Christophe Scheire (FRAGMENT)

HET BESTE VAN 2023: Christophe Scheire (FRAGMENT)

by Nel Mertens

“We hebben met F R A G M E N T zelf een mooi jaar achter de rug. We hebben in 2023 een nieuwe plaat gemaakt. There’s a Riot Goin’ On is net in november uitgekomen. We krijgen er super goede reacties op. Een plaat maken, dat kost tijd. Maar we hebben toch ook 7 intense concerten gegeven dit jaar. We zijn klaar om volgend jaar meer op te treden met ons nieuw album”, krijgen we als antwoord as we vragen hoe het muzikale jaar van Christophe Scheire – frontman van de Gentse newwaveband FRAGMENT – er uit zag.

“Dat wat onze eigen band betreft. Ondertussen blijf ik ook altijd uitkijken naar nieuw materiaal van andere bands. Ik neem je even mee in wat me zeer heeft kunnen bekoren dit jaar…”

Beste album Belgisch
In 2023 zijn er verdomd veel goede Belgische platen gemaakt, merk ik, als ik zo eens door mijn lijstje wandel.
Bovenaan prijkt ECHO BEATTY met Vision Glitch, een album dat ik maar niet genoeg kan horen, al bijna het ganse jaar.

In het najaar kwamen daar nog deze beauties bij:
PJDS – Extinct Birds
IT IT ANITA- Mouche
HARVESTERS – At Rosies’ Place
FAKE INDIANS – Inforock

En vergeet niet ook de debuut-ep Honger van NEL & JP te checken. Echt iets nieuw. En we zijn trots dat we met F R A G M E N T bij hen mee de vuur aan het lont gestoken hebben.

Beste album internationaal
Ook buiten dit kleine landje werd er in 2023 lekkere muziek gemaakt. De plaat van het jaar is voor mij Radical Romantics van FEVER RAY – echt verslaafd ben ik aan die sfeer.

En dan deze toppers nog:
GRIAN CHATTEN – Chaos For The Fly
THE MURDER CAPITAL – Gigi’s Recovery
BAR ITALIA – Tracey Denim
ANOHNI – My Back Was A Bridge For You To Cross
GOLDEN HOURS – Golden Hours
SHAME – Food For Worms
SLOWDIVE – Everything Is Alive

Hebben jullie wat referentiesongs nodig voor 2023?
Quasi alles op de plaat van Fever Ray, bvb. North, Tapping Fingers, Kandy, What They Call Us, New Utensils, Shiver…. Wat een plaat is dat zeg.

Wat mij betreft moet er binnen 20 jaar ook nog steeds geluisterd worden naar deze songs uit 2023:
GOLDEN HOURS – Dead on
ANOHNI – Sliver of Ice
GRIAN CHATTEN – All of the People
SHAME – Burning by Design
En ik vergeet er ongetwijfeld nog een dozijn…

Beste concert
Het beste concert was …. ik val in herhaling – sorry not sorry – dat van Fever Ray. Vanaf de eerste seconde meegezogen worden in een universum en pas een goed uur later terug op deze aardkloot gezet worden, dat zijn magische concerten.

Ik heb ook enorm genoten van: Young Fathers op Best Kept Secret, Bodega op Misty Fields, de ontdekking van The Clockworks op datzelfde Misty Fields, Shame in de AB (die band heeft me live nog nooit ontgoocheld) & PJ Harvey in Cirque Royal.

Wat was voor jou dit jaar de meest memorabele muzikale gebeurtenis?
Voor mij was de ontdekking van het kleine Misty Fields festival een heel memorabel moment. Ik liep daar met mijn vrouw te genieten van de sfeer, de focus op muziek, de goede bands, de kleinschaligheid en de oergezellige organisatie. Die ene vrijwilliger, die me op de tweede dag luid verwelkomde: “Daar is ie weer. En ie ziet er nog goed uit, hoor.” Die was het toonbeeld van wat er daar gans het weekend gebeurde. (Ik geef toe, we hebben dat weekend toch een beetje leedvermaak gehad met de mensen die in Werchter een uur moeten aanschuiven aan dranghekken om dan de tent niet meer in te kunnen. Wie bedenkt zoiets?)

Voor mij waren ook onze 7 eigen concerten telkens weer topavonden. Optreden, dat is wat mij betreft het hoogtepunt van muziek maken. Geen repetitiekot of studio kan daar tegenop voor mij. We hebben blijkbaar het geluk om telkens een publiek te vinden dat zich graag laat meesleuren in onze muziek, in onze performance. Als er op een concert zo’n waarachtige connectie ontstaat, dan zijn dat de mooiste avonden die er zijn. Op mijn blote knieën vraag ik dan ook: meer van dat, graag.

Stel zelf je favoriete Belgische festivalaffiche voor 2024 samen.
Dan doen we het gewoon eens met allen van op dat eerste lijstje hier bovenaan, en wij stellen er onszelf ook tussen.
Wie deze affiche organiseert, beloven we met zijn allen een topavond:

NEL & JP
Fake Indians
It It Anita
Harvesters
F R A G M E N T
PJDS
Echo Beatty
En we doen er toch gewoon Fifty Foot Combo bij als special guest… Lekker toch?!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More