Home Belgisch HET BESTE VAN 2020: Butsenzeller

HET BESTE VAN 2020: Butsenzeller

by Luminous Dash

Hij was zelf nogal actief binnen vier studio muren dit jaar met z’n eigen Covid Collabs album en singles met bands als STOVEPIPE, HERSENCELLEN, SCOUNDRELS en THE WILD CENTURY. Van deze laatsten volgend jaar ook heelder albums. Als Luminous Dash medewerker kroop er ook nog behoorlijk wat tijd in het beluisteren van andermans werk. Het beste van 2020 volgens Butsenzeller.

Beste Belgische albums/ singles
Eigenlijk vooral Belgen beluisterd en gevolgd dit jaar, play local hé. Speciale vermelding alvast voor vriend en collega GERRY VERGULT met z’n huzarenstukje Tracks Of The Year. Kwa muzikaal actief zijn, kan elke dag een track posten en dus tegen 31 december uitkomen op 366 tracks, wel tellen. ZOOL – Tracks Of The Year laveert behendig tussen soundscapes, elektronica en emotioneel geladen postrock. Vergeet die afgezaagde fucking tijdloze en zet dit eens op tijdens de eindjaarsdagen. U kan ze zelfs allemaal nog gratis downloaden ook of een vrije bijdrage geven om te steunen.

Ook aan het genieten van de 1 minuut soundfilmpjes van Aasgier en Oktaver (Kolja Aasgier en Youri Van Uffelen) die ze sinds begin oktober wekelijks op ons afvuren. Je kan ze bekijken/beluisteren op https://www.facebook.com/oktavermusic

Verder konden volgende releases me nog raken en bekoren en dien je bijgevolg te checken:
JANNES LATHUY – Cabin Fever Dream
ELEFANT- Bejahung
JON DOE ONE – Horror Vacui
VROVL – La Chasse Au Marais/De Eendenjacht
YONDER TRIPS – Sea’s Akin To Sun
THE INCREDIBLE SUCKING SPONGIES – The Incredible Sucking Spongies
BÀÀN – Reset
PROYECTO SECRETO – Alto
HIMSHE – Stay ep
SUURA – Luwte
ELKO B. – Realm Of Rites And Romance
THE WHODADS – Spook
FAKE INDIANS – The Pest
HONEY HACHIMITSU – The Sequel
SOFT JOHNSON – Soft Johnson Plays Gitarrio
GROVGAST – Heptager
VENTILATEUR – Ventilateur ep

Puike singles van o.a ERIIS (Tulsa misschien wel de song die me het diepst raakte) DJ ALDOLINO, ROSA BUTSI, BLACKUP, CRAYON SUN, BERLIN, LOKTUS, GURU NIAKI, FIONA BROWN, RED RED…

Beste internationale albums/ singles
Op de valreep uit Nederland het sprankelende korrelige pop met weerhaakjes plaatje Something For Everyone van BURGHERS. Zeer genoten van de via Klara ontdekte Franse pianiste CÉCILE SERAUD en haar melancholisch mooie album Shoden. Ook de donkere Duitse favorieten BOHREN & DER CLUB OF GORE leverden een fijn nieuw album Patchouli Blue af. Bij Jezus Factory hadden we twee albums van één van hun weinige Engelse bands EXTRADITION ORDER, die helaas verder moesten na het overlijden van hun bassist Nick Boardman maar dit met verve deden op American Prometheus en de cassette ep You’re On Mute. Het half Belgische, half Nederlandse DE KIFT scoorde met Hoogriet. Zoon en kleinzoon van Fela Kuti leverden elk al een fijne single af voor een gezamenlijk album Legacy+ dat volgend jaar het daglicht gaat zien en dus een eerbetoon aan de muzikale erfenis van Fela en diens dit jaar overleden drummer en persoonlijke held Tony Allen.

Het belangrijkste buitenlandse album moet echter nog arriveren uit de US, heb het dus zelfs nog niet gehoord. Maar VICTIMS FAMILY bassist LARRY BOOTROYD verzamelde 8 jaar lang muzikale snippets van vrienden en collega’s over heel de wereld van maximum 60 seconden lang. Lijmde die aan elkaar met z’n eigen bijdragen tot het album Four Walls, The Specimen Box… een dubbel-lp van 80 minuten. Het fijnste is dat ik gevraagd ben om samen met m’n oude SCALE SHEER SURFACE kompaan MANUEL SANZ ARQUES ook een snippet in te sturen. We hielden het bescheiden tot 30 seconden herrie, maar die staan dus wél te prijken tussen Larry zelf, JELLO BIAFRA en leden van voorbeeldbands als TRANS-AM, NOMEANSNO, ALICE DONUT, PRIMUS en BUTTHOLE SURFERS. Heel onwezenlijk voor me, apetrots en zéér benieuwd dus.

Welke artiest/ band wil je in 2021 graag live zien?
Alle genoemden hier en liefst op een fijn kleinschalig festival waar er geknuffeld, gekeuveld en gedanst mag worden.

Traditiegetrouw maakte ik weer een dj-mix met m’n favorieten en een paar van m’n eigen exploten. Hopelijk genieten jullie er net zo van als ik, toen ik ze op een avond aan elkaar stond te rijgen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More