Home Lijstjes HET BELGISCH COLLECTIEF: Baz

HET BELGISCH COLLECTIEF: Baz

by Bart Verlent

Rapper Baz maakt al jaren deel uit van de Belgische hiphopscene zowel achter de schermen als op het podium. Wij waren benieuwd naar zijn Belgische invloeden.

(c) Thomas Verbruggen

Wat is voor jou het beste Belgische album ooit?
STUFF. – Old Dreams New Planets

Wat is voor jou de beste Belgische single aller tijden?

Jacques Brel – Ne Me Quitte Pas. Buiten dat het een prachtig nummer is, is de impact enorm geweest. Niet enkel van dit nummer, maar ook van Jacques Brel als artiest. Als uithangbord van de Belgische muziek. Stromae en Romeo Elvis zie ik als de moderne versies van de Brusselaar.

Naar welke Belgische artiest kijk je op?

Opkijken vind ik een groot woord, ik heb het meer voor ‘inspiratiebronnen’. Hun manier van werken, wat ze vertellen, hoe hun songs opgebouwd zijn … Maar ik kan zeker wat namen noemen bij wie ik in de loop der jaren een ‘wow-gevoel’ heb gehad: Lander Gyselinck (bij elke release van STUFF. sta ik versteld), Raymond van het Groenewoud (al zoveel jaren aan de top, en nog altijd enorm veel kwaliteit), Bart Peeters (vooral live dan, hoe hij zichzelf al jaren opnieuw blijft uitvinden), Flip Kowlier (zijn veelzijdigheid), Jasper Steverlinck (wat. een. stem.), Stromae (het hele plaatje)… 

Welke nieuwe Belgische artiest of band moeten we volgens jou zeker in het
oog houden?

MEDS. Ze bracht vorig jaar enkele singles uit (waaronder het prachtige Sativa), maar ze is al heel lang bezig achter de schermen aan nieuwe muziek. Ik volg het van heel dichtbij, en ik kan haar echt naar voor schuiven als iemand die dit jaar wel eens potten zou kunnen breken!

Wat is jouw mooiste Belgische muziekherinnering (festival, optreden,
ontmoeting…)?

Heel moeilijk om hier eentje te kiezen. Ik lijst er enkele op, chronologisch: 
– The Radio’s op Marktrock 1992. Niet live gezien (ik was toen nog een kleine snotaap), maar later op VHS (!). Heeft er volgens mij voor gezorgd dat ik muziek gaan maken ben. 
– De show van Starflam op Marktrock 2000. Die show heeft me het meest geïnspireerd om te beginnen met rappen (ik was al naar hiphopshows gaan kijken van andere acts, maar deze heeft echt een grote indruk op mij gemaakt). 
– De show van Opgezwolle op Dour, in 2006. De impact die dat op mij als artiest gehad heeft was groot. Iedereen keek toen enorm op naar deze crew, we stonden in Vlaanderen op dat moment mijlenver achter op de Nederlandse hiphopscene. Met elke show en elke release verlegden zij, schijnbaar zonder enige moeite, het niveau.
– Nas & Damian Marley op Couleur Café in 2010. Prachtig optreden van mijn favoriete rapper en zijn kompaan! 
– De show van Tourist en Typhoon in het Rivierenhof in Antwerpen (2015). Twee prachtige artiesten op een fantastische locatie. 
– De show van Zwangere Guy in Het Depot (2019). Wat een energie! Dat had ik nog nooit gezien van een Vlaamse rapper. Het deed me denken aan het betere afbraakwerk bij shows van Opgezwolle. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More