Home Interview Week Van De Belgische… Labels! GRANVAT

Week Van De Belgische… Labels! GRANVAT

by Luminous Dash

De gebroeders Cools zijn de bezielers van granvat. Het Antwerpse label wordt door zijn beheerders meer als een creatieve habitat gezien waar avontuurlijk projecten uit voort kunnen vloeien. Ontdek meer over granvat in dit interview voor De Week van de Belgische muziek.

Wat was de drijfveer om met een label te starten?
Van jongs af aan maakten wij (Stijn en Bert Cools) muziek samen. We hadden al full albums gemaakt op ons veertien jaar, gewoon voor de fun. Dat is blijven voortgroeien met vele ideeën voor albums, maar ook projecten en events. En om dat te kaderen hebben we granvat opgericht in 2012. Het is eigenlijk geen puur platenlabel. We gebruiken het wel als label, maar het is ook een platform om projecten te presenteren. We gebruiken de naam granvat ook soms als een overkoepelende podiumnaam bij voorstelling (bijvoorbeeld bij de dansvoorstelling Come On Feet). Kan verwarrend zijn, maar we zien granvat als onze creatie biotoop waar we van alles in kwijt kunnen een beetje als een productiehuis. Het woord ‘granvat’ op zich staat voor een verzameling van deeltjes, misschien de beste uitleg ervoor.

Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
Geen duidelijke voorkeur, ook al doen we toch niet alles. Je vindt zeker improvisatie muziek, ambient, wereldmuziek, elektronica, in de catalogus. Het is redelijk divers, ook al is het niet in genres uit te drukken, er zit voor ons wel een rode draad in.

Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
De selectie gebeurt voornamelijk op basis van of we er zelf creatief mee gelinkt zijn. Er is veel goede muziek, en we krijgen soms de vraag van buitenaf om iets te releasen. We zien onszelf niet in de rol van platenlabel. Daar hebben we ook gewoon geen tijd voor. Om alle lopende releases en producties rond te krijgen, daar zijn we al zoet mee.

Als we iets releasen zijn we daar graag op één of andere manier bij betrokken. Dat kan gaan van zelf spelen,  de plaat mixen of samen opnemen. Samen iets delen rond de creatie, dat vinden we fijner dan gewoon een plaat releasen van iemand.

Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
Iets dat past bij het album. Soms is cd fijn, soms enkel digitaal, of vinyl. We hebben met Hoera. bijvoorbeeld ook enkel een puzzel uitgebracht bij het album beestentijd. Het klopte helemaal bij het concept van het album, hoe de muziek is geschreven en het opname proces. Het album jaunu door Hoera. had dan weer enkel een t-shirt en download. Met Come On Feet zijn we sokken aan het maken. De voorkeur ligt eerder in wat er past bij de release.

Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?

Hoera., met Dries Laheye op bas, gewoon eens luisteren.

Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
Hariprasad Chaurasia, de bansuri legende uit India. Daar hebben we een dubbel-cd mee opgenomen, enkel hem, geen tabla. Daar kan ik elke dag naar luisteren. Ook Solo & Indre. Solo Cissokhodie is een paar jaar geleden vertrokken van deze planeet. Het was een prachtige, open muzikant waar we zo veel fijne dagen mee gedeeld hebben. Hij kwam steeds bij ons logeren als ze concerten speelden. Solo was een griot uit Senegal. In hun cultuur zijn griot de grote verhalenvertellers die alles weten van iedereen zijn familiestamboom, en kennen ook de muzikale traditie. Ook Indrė Jurgelevičiūtė uit Litouwen staat met Merope veel op het label.

https://granvat.bandcamp.com/album/ajanma

Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
Ik denk zoals we ooit begonnen zijn, zonder al te grote voornemens. Gewoon rustig dingen maken waar we blij mee zijn. Er ligt nog massa’s materiaal te wachten, nieuwe werken en live opnamen van Book of Air. Een vijfde album van Merope, Indrė Jurgelevičiūtė haar solo album, nieuwe formaties van muzikanten. Ideeën genoeg, nu nog even een goed woordje doen met de god van de tijd. We zijn ook met wat grotere creaties bezig. We hebben net veel speeldata achter de rug met onze dansvoorstelling Come On Feet. Er komen nog wat buitenlandse data aan. Daar zien we naar uit. Deze muziek gaan we ook terug opnemen.

We gaan ook meewerken aan een opera binnenkort waar we met granvat de muziekscore mogen verzorgen. Allemaal heel Fijn!!

Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
De muziek van Solo & Indre hebben we samen uitgegeven met One Root music, met zo een 1130000 luisteraars kan dat al wel tellen. Merope wordt ook veel beluisterd, zijn we zeker blij om. Naar ons gevoel maakt zo een term ‘succesvol’ echt niet veel uit.

https://granvat.com/

https://granvat.bandcamp.com/music

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More