Home Interview TELEX ROCK RALLY – J9RR9

TELEX ROCK RALLY – J9RR9

by Ann Cnockaert

Telex Rock Rally is een wedstrijd van de studenten aan het Gentse Conservatorium om jonge, getalenteerde bands de speelkansen te bieden die ze verdienen. Op 28 maart dingen de 5 finalisten mee naar de overwinning. Wij hadden een gesprek met één van hen: J9RR9

©J9RR9

Waar komt de bandnaam vandaan en stel je eens voor!
J9RR9 spreek je uit als ‘Jerre’. Sinds jaar en dag noemt iedereen mij zo, niemand gebruikt mijn geboortenaam (waarnaar jullie mogen gissen). De twee negens zijn afkomstig van de liefde die ik voor mijn stad heb, Gent, 9000. Rappers uit Gent hebben vaak vrij korte, krachtige namen gehad (denk aan: Fatih, Alois, Renz, Cobus,…). Ik wou daar dus nog iets aan toevoegen om iets of wat op te vallen, en voilà: J9RR9. De hardste rapper out there, geen blad voor de mond, recht voor de raap, geslepen en onverbloemd. 

Hoe ziet je muzikale geschiedenis eruit?
Al sinds ik mij kan herinneren schrijf ik van alles: poëzie, muziekteksten, verhalen,… Rond mijn 11e ontdekte ik hiphop en sindsdien is er geen weg terug: Hip Hop doet ge nie, ge leeft da.

Op mijn 17de heb ik mijn eerste stappen gezet in de hiphop crew Apex Raptors. Samen met BASTAARD en MosesThaComposer hebben we op een vijftal jaar slechts enkele singles uitgebracht, maar ontelbaar veel live optredens gedaan. De muziek zelf was eerst old school rap in het Engels, daarna meer modernere, Nederlandstalige hiphop. Met die muziek hadden we een toch wel een steady fanbase opgebouwd in Gent. Daardoor zijn we begonnen met het organiseren van ‘Hardere Aanpak’, hiphop events die ik tot op vandaag nog steeds host.

Enkele jaren geleden begonnen onze prioriteiten wat te veranderen, en ondertussen doen we ieder ons ding. Ik heb mij volop gesmeten op mijn solo carrière als Vlaamse rapper. Samen met Krapuul, die ondertussen als een broer is geworden voor mij, bracht ik voor het eerst als solorapper muziek uit op onze collab tape Quarantaine Mixtape Vol. 1 tijdens het godverdommse corona-tijdperk. Daarna kreeg ik het gevoel dat ik meer en meer mijn eigen sound begon te vinden, en besloot ik dat het tijd was om een eigen project uit te brengen. De ep 99 dropte na enkele singles begin februari en werd goed ontvangen, zowel in de Gentse scene als daarbuiten. Ondertussen heb ik dus al wat shows gepland met deze tape, en is de extended versie van de ep zo goed als klaar. Consistentie is key, en je kan dus veronderstellen dat ik al volop bezig ben met nieuwe projecten.

Wanneer kwam het besef dat muziek spelen je passie is?
In het middelbaar schreef ik non-stop, elke dag, zonder pauze, constant raps. Toen wist ik dat ik op een dag op een groot podium wou staan om mensen te tonen wat ik met woorden kan. Het probleem was vooral dat ik absoluut niemand kende die rapte. Op school waren er muzikanten, zangers, dj’s, voetballers, poëten en ga zo maar door, maar géén rappers. Op een hiphop groep postte ik of iemand ook zelf schreef, en één enkele persoon antwoordde: BASTAARD, met wie ik niet veel later Apex Raptors oprichtte. Tezelfdertijd kwam ik op school, enkele jaren onder mij, Sense-A tegen. Zo kwam ik bij zijn crew Eye Con in de studio terecht. Toen we daar in de studio zaten op een zomerse woensdagmiddag, stiekem joints te roken, muziek op te nemen, te freestylen, onnozel te doen, wist ik: dit zijn mijn soort mensen, dit wil ik elke dag doen, dit is mijn passie.

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen en hoe kan jou muziek het best omschreven worden?
Opgezwolle heeft mij geleerd hoe je op een ziekelijk hoog niveau kunt jongleren met de Nederlandse taal. Fatih (dé OG Gentse rapper) heeft met zijn Contradictio In Terminis hét beste Vlaamse hiphopalbum ooit gemaakt. Stikstof heeft ons getoond dat je met rauwe, eerlijke en technische bars de grootste podia van het land kunt beklimmen. Last but not least the goat, your favorite rapper’s favorite rapper, MF DOOM, die ik dag in dag uit bestudeer. Ik denk dat mijn muziek niet echt vergelijkbaar is met mijn inspiratiebronnen. Ik ga met wat goed aanvoelt voor mij, niet wat voor iemand anders werkt. J9RR9 zou bovenaan in Google moeten staan als je volgende termen opzoekt: snijdend, brag and boast, agressief, wordplay, doordacht, arrogant, vlammend, geen limiet.

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?
Niemand, ik wil de main act zijn.

Wat maakt je muziekstijl uniek? Wat maakt je anders dan andere bands?
Mijn stijl is niet uniek, denk ik, dat is een brug te ver. Ik ben nog steeds in volle ontwikkeling als artiest en zit nog niet aan 5% van mijn potentieel. Wat ik wel denk is dat ik, tegenover andere rappers, gewoonweg een betere rapper ben. Een beetje gezonde competitie kan geen kwaad zeker?

Hoe zie jij de toekomst van de band na deze wedstrijd en wat zijn jou plannen voor nieuwe muziek en optredens?
Momenteel werk ik dus een uitgebreidere versie van mijn debuutep 99 af. De rest van het jaar zal ik regelmatig singles uitbrengen, en meer samenwerken met andere rappers, zowel buiten als binnen Gent. Tot de zomer staan er zo goed als elke maand een of meerdere shows gepland. Zoals ik al zei: consistentie is key. De komende jaren zult ge J9RR9 nog vaker horen.
Ciao.

Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More