Home Interview STEREOSEAT

STEREOSEAT

by Nel Mertens

Stereoseat speelt op 20 juli een livestreamconcert in de Kinky Star als alternatief voor een live-optreden tijdens de Gentse Feesten. Even polsen bij zanger / gitarst Tom Van Dorpe hoe hard hij daar naar uit kijkt!

© Björn Comhaire

Voor de festivalgangers zijn de live-optredens een groot gemis, voor de homies onder ons een zegen om zo’n groot aanbod aan optredens gewoon van thuis uit te kunnen volgen. We vermoeden dat jullie voorkeur uitgaat naar een live-show, maar zien jullie ook voordelen aan een livestreamconcert?
Uiteraard gaat onze voorkeur uit naar een echte live show, maar een livestream is een goed alternatief. Zo bereiken we ook mensen die misschien door de stream getriggerd worden om ons in de toekomst live te komen uitchecken. We hebben nogal wat fans in Zuid-Amerika, Portugal en Spanje en ook voor die mensen is het een cadeau om ons eens live mee te maken, vanuit hun zetel weliswaar. (lacht)
Ik heb het wel wat gehad met de stripped versions (akoestische gitaar en stem) streams van allerlei (rock)bands. De eerste weken van de lockdown is dat wel tof, maar nu wil ik ’the real deal’ zien als er een stream op poten gezet wordt.
Ik ben de eerste weken van de lockdown bezig geweest met het maken van de videoclip voor   Arcade, de derde single uit Heavenly Creatures, die kort daarna gereleased is en heb een tweede tutorial video gemaakt over hoe ik effecten (vooral de Digitech Whammy) gebruik op het album.

Jullie hebben ondertussen twee albums uit, waaronder het meest recente, wel geprezen Heavenly Creatures (begin 2020). Wat mogen we verwachten op 20/7? Vooral nummers van het laatste album? Hebben jullie dit al live kunnen voorstellen ondertussen?
Op 1 februari zijn we begonnen met de album releaseshows in Gent, Bilzen, Ichtegem en Turnhout. De shows die er op volgden zijn of worden verplaatst: Antwerpen, Deinze, Wilrijk, Kortrijk, Ninove en Gent. Er staan al een paar dingen op til voor 2021 ook.
De show in de Kinky Star wordt een mix van het eerste en tweede album. Het wordt speciaal omdat het die dag de eerste keer in 4 maanden zal zijn dat we terug samen spelen. Onze drummer Jelle is tot net voor de show nog op reis. We kijken er dus enorm naar uit!

Er zijn ondertussen wel al wat fijne alternatieven voor live-optredens, maar in de – financieel weinig lonende –  muziekindustrie is het applaus en gedans van een publiek de mooiste feedback. Jullie speelden samen, maar ook apart in andere bands, al heel wat podiumervaring bij mekaar. Hebben jullie al ervaring met livestreams of wordt dit de eerste keer?
Iedereen van ons heeft wel een pak ervaring met livestreams, alleen niet altijd in de context van muziek. (lacht)

“In barre tijden zullen het vooral de creatievelingen zijn die zich door deze miserie zullen trekken.” Denken jullie daar ook zo over?
Iedereen zal zich door die miserie moeten trekken maar het is altijd schoon als de niet-creatievelingen door een creatie van een creatieveling, hoe klein ook, een duwtje in de goeie richting krijgen.

Het coronavirus heeft een grote invloed op de muziekwereld. Toen we jullie in een interview in februari vroegen hoe de toekomst van Stereoseat er uit zag, antwoordden jullie: “Roze met wat tinten appelblauwzeegroen. Het grootste wapenfeit van Stereoseat is het live-gegeven. Dus dit gaan we verder proberen uitbouwen.” In hoeverre hebben de maatregelen jullie geraakt (raken ze jullie nog steeds), want dat laatste was natuurlijk net wat jullie nu niet konden doen? Wat was er moeilijk aan? Wat is er mooi aan?
Midden in een release is het nooit leuk om stil te vallen. We waren net goed op dreef, onze laatste show in Turnhout was echt vet met een coole interactie met het publiek, dat we alsmaar meer voor ons wonnen en letterlijk een paar dagen later is alles stilgevallen. Aangezien we de meeste lp’s en cd’s na een live show verkopen, is dat ook wat stilgevallen. Anderzijds blijft iedereen wel chill onder deze situatie. We zitten gelukkig niet met een financiële kater, omdat we onze albums in onze eigen studio ‘Eskobar’ opnemen.
Het mooie aan de plotse stilstand is wel dat je als songschrijver van ‘live-modus’ automatisch overschakelt naar ‘schrijfmodus’ en zo ben ik onverwacht vroeger begonnen met het schrijven van songs voor het nieuwe album.

Hoe kijken jullie de muzikale toekomst tegemoet?
Er komt binnenkort nog een remix van Arcade uit die Le Meyer voor ons maakte en na de zomer wordt er nog een single uit het laatste album Heavenly Creatures gereleased.
Verder haal je sowieso nieuwe energie uit de evolutie die je maakt als songschrijver. Ideeën creëren en recreëren blijft constant doorlopen – crisis of niet – en ze krijgen sowieso een iets ander karakter door de situatie waar we ons allen nu in bevinden.
Ermee naar buiten komen komt stilletjes aan terug op gang. Zo spelen we een week na de Kinky Star in Oostende voor de eerste keer met publiek, maar het is bang afwachten hoe de curve evolueert na de zomer. Daar heb je geen vat op.
Maar al bij al zie ik de toekomst evolueren van grijs met tinten appelblauwzeegroen naar roze met tinten appelblauwzeegroen. (lacht)

De nieuwe lp (cd included) Heavenly Creatures kan je kopen via Bandcamp of via Consouling Store, Music Mania en Vinylla.

Wij kijken alvast uit naar 20/7, met jullie op dat fijne Kinky Star-podium!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More