Home Belgisch O S K I

O S K I

by Jonas Van Laere

Ooit deed hij mee aan The Voice en nu wordt hij getipt door Blackwave. Oscar Santos loopt nog maar 15 jaar op deze planeet rond, maar heeft zijn start voorlopig niet gemist. Hij wisselde dance in voor hip hop en droomt onder de naam O S K I van de openingsspot voor Tyler, The Creator.

Waar komt je naam vandaan en stel jezelf maar eens voor!
Ik ben Oscar, ik ben 15 en woon in Borgerhout, Antwerpen. De naam O S K I komt eigenlijk van een nickname die mijn vrienden mij vroeger gaven, “oskiboy”. Vroeger deed ik alles onder mijn echte naam, Oscar Santos, maar toen ik met hip hop begon dacht ik dat het wel tijd was voor iets nieuw. Ik vond “Oski” wel leuk klinken, maar aangezien die naam al bezet was door een nog redelijke bekende dubstepproducer, besloot ik om gewoon dezelfde naam te stileren met hoofdletters en spaties: O S K I.

Hoe moeten we jouw muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Ik ben nu toch al zo’n 6 tot 7 jaar bezig met muziek. Zingen doe ik al van heel jong: ik heb in 2013 nog meegedaan met Junior Eurosong. Toen was ik er helaas niet door, in tegenstelling tot 2015 toen ik meedeed met The Voice Kids. Daar heb ik het tot de battles geschopt. Daarna is de puberteit ingeslagen en was ik mijn engelenstemmetje kwijt. Die tijd was ik ook al wel veel bezig met muziekproductie, voornamelijk EDM en trap. Die muziek heb ik allemaal gereleased onder “Oscar Santos”. Ik droomde er altijd van om op de mainstage van Tomorrowland te draaien, tussen namen zoals Martin Garrix en Avicii (may he rest in peace). In de afgelopen paar maanden is die passie voor dancemuziek toch verzwakt en ben ik meer interesse beginnen tonen in hip hop. Door mijn ervaring in de productie van trap was het maken van hip hop-beats niet zo’n moeilijke aanpassing. In het begin produceerde ik vooral voor andere artiesten en verkocht ik mijn beats online, maar later ben ik ook eigen teksten beginnen schrijven en opnemen, en ik moet eerlijk toegeven dat ik in dat genre toch meer plezier vind, zowel in het beluisteren als het maken.

Wanneer besefte je dat muziek spelen je passie is?
Vanaf het moment dat mensen me er complimentjes over begonnen te geven, en ik besefte dat ik muziek maken leuker vond dan wat dan ook. Ik zou schatten dat dat rond mijn 12 jaar was.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Clement Peerens Explosition.

Wie zijn je inspiratiebronnen en hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
Mijn grootste inspiratie is zonder twijfel Tyler, The Creator. Hij is een van de meest getalenteerde, intuïtieve en originele artiesten van dit decennium. Jezus, heel mijn kleerkast hangt zelfs vol met Golf Wang, z