Home Interview SOUND TRACK – Shellter

SOUND TRACK – Shellter

by Ann Cnockaert

Waar komt de naam vandaan en stel jullie maar eens voor! 

Shellter is een samenraapsel van ‘shell’ en ‘shelter’. Ik hou van woordspelingen en van de zee. De zee is een vaak terugkerend thema in mijn muziek. Ik vind het een fijne gedachte om liedjes te schrijven die kwetsbaar zijn, maar geborgenheid kunnen bieden aan luisteraars. Waarin je kan schuilen. 

© Shellter

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen? 

In het verleden heb ik gespeeld bij de live band van Oaktree (sfeervolle elektronica van Adriaan de Roover). In die bezetting speelde ik klarinet, EWI, keys en deed ik vocals. Dat was een fantastische periode met veel speelkansen en ervaringen. 

Het schrijven van eigen nummers is nog maar iets van de afgelopen paar jaar, ook al voelde ik al veel langer de noodzaak om zelf te creëren. Ik had gewoon nog niet de juiste tools om dit te doen. Ik ben me de afgelopen 2 jaar gaan verdiepen in songwriting, om de losse eindjes van veel half afgewerkte ideeën aan elkaar te knopen en zo is Shellter ontstaan. 

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen je passie is? 

In mijn kindertijd stond er thuis vaak muziek op. Herman Van Veen, Leonard Cohen, Bob Dylan,… ik ben nooit gestopt met luisteren en was als tiener continu op zoek naar nieuwe muzikale ontdekkingen. Het heeft lang geduurd voordat ik voor anderen durfde te zingen. Pas in mijn late tienerjaren, omringd met muzikale vrienden, ontdekte ik hoe leuk ik het vond om zelf muziek te spelen en creëren. 

Wie zijn je inspiratiebronnen en hoe zou jou muziek het best omschreven moeten worden? 

Enkele van mijn grote idolen zijn Leonard Cohen, Elliott Smith, Elena Tonra, Adrianne Lenker,… Ik kan geïnspireerd geraken door een mooie tekst of melodielijn. Maar inspiratie komt niet altijd vanzelf. Daarom helpt het mij om bijvoorbeeld af en toe een schrijfoefening te doen. Jeff Tweedy deelt in zijn boeken How to write one song en Let’s go (so we can get back) heel wat tips over zijn eigen schrijfproces. Daar heb ik onlangs ook veel aan aan gehad.

Ik zou mijn eigen muziek omschrijven als indiefolk. 

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt? 

Ik heb tot nu toe nog geen vergelijking gehoord waar ik echt niet blij mee was. 

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom? 

Jeff Tweedy! Om na het optreden in de backstage te babbelen over songwriting.

Wat maakt je anders dan andere bands? 

De focus ligt in mijn muziek vooral op tekst en stem. Ik probeer zo eerlijk en puur mogelijk mijn verhalen te vertellen in mijn liedjes. Geen complexe arrangementen of composities, maar minimale begeleiding als ondersteuning van mijn verhaal.  

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band? 

Sound Track is het eerstvolgende avontuur! Een tijdje geleden zat ik in de studio met twee fantastische leermeesters en muzikanten waar ik enorm naar opkijk. Daar zal binnenkort ook wat van worden uitgebracht. Er zijn ook enkele leuke samenwerkingen in aantocht. 

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom? 

Ik heb zoveel lievelingsplaten! Eentje kiezen is een onmogelijke opgave :). Volgens Spotify heb ik het voorbije jaar het meest geluisterd naar Abyskiss van Adrianne Lenker en naar What am I going to do with everything I know van The Weather Station.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?

Het allermooiste vind ik hoe liedjes aan een periode in je leven kunnen blijven kleven. En dat die liedjes het gemakkelijk maken om herinneringen op te roepen en momenten te herbeleven. 

Het minst mooie aan muziek is dat het soms moeilijk is om de knop uit te zetten. Wanneer je bijvoorbeeld probeert te slapen, maar je nieuwste tokkel in een loop in je hoofd blijft afspelen :D.

Shellter speelt op 9 oktober in De Club in Mechelen

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More