Home Interview SOUND TRACK – Neptune Bloom

SOUND TRACK – Neptune Bloom

by Ann Cnockaert

Neptune Bloom is een psychedelisch indierockduo rond Lili Daans en Rueben Van den Broeck. De band ontstond tijdens de coronaperiode via het VIBE-platform ‘muzikant zoekt muzikant’. De lange afstand tussen het duo verplichte hen tot een stapsgewijs online schrijfproces en veel heen-en-weer gestuur. Dat vertaalt zich in een dromerige, lo-fi sound waar de eigenheid van beide leden diep zit ingebakken. Je kan Neptune Bloom live aan het werk zien op 8 oktober in De Klinker Club in Aarschot.

Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor!

Hey! Wij zijn Neptune Bloom. We waren eigenlijk al even bezig met een naam te zoeken met betekenis en hadden al wat ideetjes gevonden, maar niks daarvan sprak ons alle twee (toen waren we nog met z’n tweeën) aan. We zochten naar iets mysterieus, iets buitenaards, iets blurry: onze muziek mag niet te gedefinieerd zijn. Het mag wat wazig en bizar zijn. Van “Blurry” kwam “Bloom” en later is het dan “Neptune Bloom” geworden. De naam “Neptune” is ook eigenlijk afkomstige van het nummer Neptune Estate van King Krule.

© Neptune Bloom

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?

Lili (zang, gitaar, synths): ik speel eigenlijk al mijn hele leven muziek en speel ook al altijd heel graag muziek. Eigenlijk is mijn hele familie zeer muzikaal en zeer veel bezig met muziek. Ik ben toen ik ongeveer 3 jaar oud was begonnen met viool omdat mijn mama viooljuf is. Ik heb dit dus gaandeweg van haar geleerd. Ik ben daar rond mijn twaalfde mee gestopt, maar het viool spelen heeft mij het gitaar spelen en het muziek spelen op zich wel makkelijker gemaakt. Ik speel nu zo wat van alles eigenlijk: gitaar, drum, synths en bas. Mijn vader zit ook in de muziekwereld (technieker, producer, stage manager,..) dus heb altijd veel steun van thuis af gekregen en leer ook heel veel van mijn ouders.

Rueben (gitaar): ik ben opgegroeid in een zeer muzikale familie. Mijn beide ouders speelden geen instrument maar ik heb wel veel van hen geleerd op muzikaal vlak. Ik heb wel een neef en nicht die zeer muzikaal zijn en het is eigenlijk door hen dat ik gitaar ben beginnen spelen. Zij vormen nu ook een band genaamd Lo-lee-ta, die vorig jaar soundtrack heeft gewonnen. Dus door hen ben ik begonnen aan de muziekschool waar ik gitaar heb gestudeerd. Deze studie heb ik vorig jaar afgerond. Van mijn neef heb ik eigenlijk het meeste bijgeleerd van muziek en daar ben ik hem zeer dankbaar voor. Nu probeer ik ook synth te leren, wat ik ook heel leuk vind.

Kai (drum): al sinds ik klein was, stond er een keyboard op mijn kamer, die was oorspronkelijk van mijn moeder. Ik wou erop kunnen spelen, maar mijn moeder kon mij geen nieuwe liedjes meer leren. Het duurde niet lang voordat ik in mijn eerste muziekschool terechtkwam. Omdat ik klassieke piano volgde speelde ik voornamelijk klassieke muziek. Maar, vanaf de middelbare graad kreeg ik de kans om ook andere genres zoals pop en jazz te ontdekken in het vak begeleidingspraktijk.

Ik was erg hypet toen Rueben me twee jaar geleden vroeg om samen een band te starten op school. Nadat de drummer van onze band van school veranderde, nam ik het initiatief om de drumstokken in handen te nemen en om deze lege plek op te vullen. Via YouTube-tutorials en door wat dingen uit te proberen in het repetitielokaal op school, leerde ik mezelf drummen en langzaam maar zeker werd ik zo de vaste drummer van de band. Twee jaar later kwam dezelfde Rueben bij mij aankloppen, deze keer in de naam van Neptune Bloom. Deze band biedt voor mijn jonge drumcarrière zowel een grote kans als uitdaging.

Rueben en ik (Lili) hebben elkaar dan ongeveer een jaar geleden gevonden, waar we echt mega blij om zijn. Kai is er dan een paar maanden geleden ook bijgekomen als drummer.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jullie passie is?

Lili: ik wist eigenlijk al heel mijn leven dat ik veel met muziek bezig wilde zijn en ik maakt ook al wel veel muziek, maar ik denk dat ik ongeveer 2 jaar geleden (toen ik gitaar ben beginnen spelen) echt veel muziek ben beginnen maken en wensen beginnen maken voor de toekomst in de muziek. Toen is ook mijn muziekstijl beginnen evolueren naar de stijl die ik nu heb en vanaf toen kon ik echt al geen dag meer zonder muziek.

Rueben: voor mij kwam het besef toen ik de eerste keer naar Pukkelpop ging met men ouders. Ik zat toen in het derde middelbaar. We waren speciaal gegaan voor een band: Band of Horses. Dit was een echte band uit mijn jeugd die ik door mijn ouders had leren kennen. Nadat optreden wist ik zeker dat ik daar ook ooit zou staan. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik met muziek wilde bezig zijn.

Kai: meestal komt dat besef pas wanneer ik me inbeeld dat ik zou stoppen met muziek, want dat gaat praktisch en theoretisch gewoon niet. Meestal sta ik niet genoeg stil bij zo’n dingen. Je vergeet dat je een passie hebt voor muziek totdat je merkt dat het ontbreekt in je leven, dat voel je dan.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven moeten worden?

Lili: we maken experimentele indierock. Een grote inspiratiebron voor ons is King Krule. Hij maakt zowat van alles, maar experimenteert vooral veel met rare sounds wat zijn muziek heel speciaal maakt. Hij combineert in veel van zijn nummers ook jazz met rock wat we echt super cool vinden. Live on the moon vind ik persoonlijk echt een super coole video van hem live. Ook bands zoals Horsey, cosmo pyke, Sorry, Mac deMarco, Pink Floyd en Nirvana inspireren mij zeer.

Rueben: nog andere inspiratiebronnen zijn ook wel Beach House en Slowdive. Ook King Gizzard and the Lizard Wizard vinden we fantastisch. Hoe zij hun grenzen verleggen en nieuwe genres ontdekken is ongelooflijk. De eerste artiest waar ik echt grote fan van was was Mac deMarco. Hij heeft ook wel een grote invloed gehad. Misschien niet op muzikaal vlak maar vooral op mijn attitude en hoe ik met muziek omga.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?

We bestaan nog niet zo lang dus zoveel vergelijkingen zijn er nog niet gemaakt.

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?

Rueben: ik zou graag het voorprogramma willen spelen van Balthazar. Ze zijn sowieso een van mijn favoriete bands in België en het zien er ook echt nice gasten uit. Voor Tame Impala zou ik ook echt een voorprogramma willen spelen, zijn liveshows zijn ‘on point’.

Wat maakt jullie anders dan andere bands?

We staan open om veel te experimenteren met verschillende dingen. Hoe gek dan ook!

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?

Sound Track! We zijn geselecteerd voor Sound Track, waar we echt mega blij mee zijn! 8/10 is de eerste ronde in de Klinker, dus wie weet 😉

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?

Dit is wel echt de moeilijkste vraag die je ons kan stellen want deze verandert ook om het jaar maar als we echt een plaat moeten kiezen die we altijd kunnen luisteren is het misschien wel This Old Dog van Mac DeMarco met zijn chille vibe.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?

Het mooie, vinden we, is dat muziek verbindt. Het verbindt mensen op een manier die geen enkel ander ding kan. Je wordt er ook vrolijk van vind ik. Muziek biedt een uitweg van de wereld. Of het nu goed of slecht gaat, je kan altijd gewoon even precies van de wereld als je muziek maakt/luistert.

Het slechte, vinden we, is dat er veel vergeleken wordt en er in de muziekwereld toch wel wat muziek wordt gestolen. Mensen beoordelen mensen ook vaak op basis van hun muziekkeuze, wat echt niet zou moeten omdat dat juist het fijne is aan muziek. Om helemaal jouw eigen ding te doen en jezelf te kunnen zijn.

Een ander slecht ding vinden we de muziekindustrie, hoe deze in mekaar zit en functioneert is gewoon helemaal verkeerd. Er wordt vaak ook niet meer naar een heel album van artiesten geluisterd, maar naar 1 of 2  nummers. Door TikTok is dat zelfs nog verkleint naar een stukje van een lied en dat neemt volgens ons de charme weg van muziek. Ik denk dat het op dat vlak vroeger misschien wel beter was. Langs de andere kant is het nu wel veel makkelijker om muziek uit te brengen dus is dan weer een positief puntje.

FACEBOOK VI.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More