Home Interview SOUND TRACK – Rooftop J

SOUND TRACK – Rooftop J

by Ann Cnockaert

Rooftop J is geen onbekende voor Luminous Dash, we volgen de Brugse rapper al een tijdje. In het kader van Sound Track hadden we toch nog enkele vraagjes om hem beter te leren kennen. Noteer intussen ook al 10 oktober in je agenda want dan kan je Rooftop J aan het werk zien in Cactus Muziekcentrum in Brugge.

Waar komt de naam vandaan en stel je eens voor!

Rooftop J komt eigenlijk van m’n voornaam (Jari) en van de plaats waar ik het eerst in contact kwam met hiphop, namelijk op m’n dak. Daar begon ik m’n eerste teksten te schrijven en voor de eerste keer te rappen. Ook rookte ik daar voor de eerste keer een sigaretje maar daar werden m’n ouders iets minder wild van.

Rooftop J bestaat dus eigenlijk enkel uit mezelf (Jari Marain). Ik werk voornamelijk samen met m’n goede vriend en producer Yung Offender (Ward De Bruyn).

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?

Op 31 oktober 2018 begon mijn muzikale carrière met de release van onze eerste single Momma Told Me. Op korte tijd haalde dit nummer 10,000 streams op Spotify. Bijna 3 jaar later hebben we ondertussen 20 nummers uitgebracht, een totaal bereikt van 700,000 streams op Spotify, hebben we ons eerste festival kunnen spelen deze zomer (Campo Solar in Damme), hebben we pesos live kunnen brengen op MNM, wat gepaard ging met een interview, hebben we AirPlay gekregen op Willy, MNM en StuBru Hooray, worden we regelmatig gefeatured door nationale en internationale blogs en zaten we in de halve finale van Humo’s Rock Rally 2020. Kortom, er kan gigantisch veel gebeuren in 3 jaar tijd. Als je bezig blijft en elke dag probeert te verbeteren, boek je automatisch vooruitgang. The journey is everything!

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen je passie is?

Dit kwam al heel vroeg bij mij (vanaf 8-10 jaar). Vanaf ik voor de eerste keer mee was naar een festival met m’n ouders wist ik dat ik later muziek wou maken. Ik keek telkens vol verwondering op naar de artiesten die optraden op Rock Werchter en dacht bij mezelf: “Hoe cool is dit!” Ik droomde hiervan en probeerde het visueel voor te stellen, hoe het zou voelen om daar te staan en te kunnen optreden. Sindsdien is dit m’n enige doel geweest en doe ik er alles aan om die droom waar te maken, no matter what.

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen en hoe zou je muziek het best omschreven worden?

Mijn grootste inspiratiebron is Mac Miller. Dankzij Mac ben ik verliefd geworden op hiphop. Ik kan het moeilijk omschrijven maar hij had zo’n nonchalante/gladde/interessante stijl dat ik eigenlijk onmiddellijk dacht; yo, who the f*ck is this?!

Hoe je onze muziek het beste kan omschrijven? Oprecht, to the point en gewaagd. Het doet me veel deugd als mensen zeggen dat ze zichzelf herkennen in situaties, nummers en teksten die ik schreef. Met m’n muziek wil ik aantonen dat ik ook maar een normale guy ben met frustraties en problemen. “Mensen die fan zijn van Rooftop J zijn niet enkel fan van Rooftop J maar zijn voornamelijk fan van zichzelf.” Mijn grootste doel met m’n muziek is mensen motiveren en doen geloven in zichzelf.

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?

Op zich worden we eigenlijk niet heel vaak vergeleken met andere artiesten, waar ik zelf heel blij mee ben. Ik vind het ook gevaarlijk om artiesten te vergelijken met anderen. Iedereen is 100% uniek en maakt andere muziek. Tijdens m’n optreden op Humo’s Rock Rally werd ik door de jury vergeleken met Kanye West, daar was ik echter wel heel blij mee.

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?

Ik zou heel graag het voorprogramma spelen voor gevestigde waarden in de Belgische hiphop scene. Denk maar aan namen zoals: Dvtch Norris, Woodie Smalls, Blackwave, TheColorgrey, Darrel Cole, Yung Mavu, etc.

Dit zijn allemaal artiesten waar ik naar op kijk en veel respect voor heb. Het is mijn doel om fulltime met muziek bezig te zijn en deze legends doen dit allemaal.

Wat maakt je anders dan andere bands?

Onze muziek. Zo simpel is het. Niemand maakt de muziek in België die wij maken. Onze sound is 100% uniek en dit is onze grootste USP (unique selling proposition) – M’n diploma Marketing komt dan uiteindelijk toch nog van pas… ?

Zoals ik eerder al zei is elke muzikant fundamenteel anders en kan je ons ook niet in één bepaald genre/muzikaal hokje plaatsen.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor jou?

De volgende grote stap is een booking agent aantrekken die veel speelkansen kan realiseren. Momenteel doe ik alles zelf (van muziek maken, promoten, bookingen, tot muziek uitbrengen, artwork, playlist pitching, persberichten versturen/publiciteit).

Kortom, de volgende grote stap is dus de gehele ‘operatie’ naar een hoger niveau tillen.

En wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?

Mijn favoriete plaat aller tijden is Fight The Feeling van Mac Miller en Kendrick Lamar. Ik beluister dit nummer als sinds ik in het eerste middelbaar zat. Die plaat betekent veel voor me omdat er enorm veel mooie herinneringen aan vasthangen.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?

Het mooiste is dat je mensen positief kunt beïnvloeden en helpen dankzij muziek. Muziek kan mensen hun zelfvertrouwen boosten en ze door een moeilijke periode in hun leven helpen. Muziek wordt vaak beschouwd als een soort therapie en dat is het zeker ook voor mij persoonlijk. In m’n muziek kan ik alles kwijt, alle positieve maar zeker ook alle negatieve gevoelens.

Muziek is een heel krachtig wapen maar het kan jammer genoeg ook misbruikt worden wanneer de boodschap die erachter zit negatief is. Denk maar aan het nummer Murder On My Mind van YNW Melly. Dit is een Amerikaanse rapper die momenteel in de gevangenis zit omdat hij een moord gepleegd heeft, vandaar dus de titel van het nummer. Op die manier kan hij anderen aanzetten om dezelfde gevoelens te krijgen. Natuurlijk hebben de meeste mensen wel een dosis gezond verstand maar ik vind persoonlijk niet correct dat zo’n dingen gepromoot mogen worden.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More