Home Interview SOUND TRACK – Porcelain id

SOUND TRACK – Porcelain id

by Ann Cnockaert

Porcelain id is de Rwandese Hubert Tuyishime. Hun muziek beweegt zich tussen poëtische en eigenzinnige zang. Porcelain id speelt op 8 oktober in Kavka te Antwerpen. Tijd voor een gesprek.

© Adel Setta

Waar komt de naam vandaan en stel je eens voor!
Een twee jaar geleden bracht een goede vriend Nard Houdmeyers een track uit Porcelain Dog. Tevens was ik op zoek naar een nieuwe bandnaam. Ik denk dat het nummer en titel een gevoeligheid uitstraalde waarin ik mij kon vinden destijds. De betekenis is daarna geschept uit mijn angstigheid omtrent identiteit. Zo is dat een eigen leven gaan leiden.

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Vanaf het prille begin is dat het kerkkoor, dan mijn ontdekking van het internet. Daar voorafgaand lange ziekenhuisopnames waar ik muziektherapie volgde en zo mijn eerste opnames realiseerde. In mijn tienerjaren de muziek die mijn vrienden beluisterden en die wij samen maakten met Aedell Wolff (band).

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen je passie is?
Zolang ik mij kan herinneren was het dat ik Michael Jackson voor het eerst zag op mijn 8ste of 9de met Don’t Stop Til You Get Enough. Daaruit is een obsessie voortgekomen voor performance. De passie zelf zit hem in het schrijven, dat is later gekomen.

Wie zijn jou inspiratiebronnen en hoe zou je muziek het best omschreven worden?
Dan Bejar van Destroyer, Kanye West, De Fixkes, The National. De Mens, Arno… Mijn invloeden zijn een constante stroom. Wat mij qua performance inspireert, schrijven en zingen is inwisselbaar. Maar er is een constante en dat zijn melancholische studies van mislukking.

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
Elke zwarte muzikant ooit voor alle verkeerde redenen.

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?
Meskerem Mees, omdat ik geloof dat haar van dichtbij bezig zien mij ongelofelijk veel gaat bijbrengen.

Wat maakt je anders dan andere bands?
In wezen niets. Ik geloof graag dat ik me onderscheid doordat ik opereer vanuit mijn poëtische gevoeligheid. In ons tekortschieten zijn we anders.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Een volgend plaat realiseren met een orkest en een betrouwbare management vinden.

En wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Er zijn er veel, en elk definieert een tijdperk voor mij. Op dit moment is het Peace or Love van Kings Of Convenience.  Maar ik zal vals spelen en zeggen de afspeellijsten die ik deze zomer heb gemaakt met mensen die ik heb ontmoet en vrienden. Deze verzameling liedjes zal meer dan wat dan ook het verhaal vertellen als mijn leven.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Muziek op zichzelf is feilloos. Het is enerzijds de industrie en westerse blik erop die het moeilijk maken.

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More