Home Interview SOUND TRACK – Jolien

SOUND TRACK – Jolien

by Ann Cnockaert

Jolien Gebruers speelt op 9 oktober één van de voorrondes van Sound Track in JHT te Ternat. Tijd om Jolien beter te leren kennen.

Waar komt de naam vandaan en stel je eens voor!

Na lang wikken en wegen voelde het het natuurlijkste om mijn muziek onder mijn eigen naam naar buiten te brengen. Dat is best eng om te doen, maar ik wil er geen doekjes om winden. Dit is wie ik nu ben en wat ik nu doe – it is what it is. Ik begon anderhalf jaar geleden muziek te schrijven en studeerde er in juni mee af in De Handelsbeurs van Gent. Mijn project staat dus echt nog in z’n kinderschoenen, maar ik heb geweldige muzikanten rond mij die mij enorm helpen om mijn ideeën uit mijn hoofd en op het podium te krijgen. 

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?

Pas aan het conservatorium van Gent begon ik met zangles en daar leerde ik muzikanten kennen die mij inspireren en waarmee ik muziek schreef. Nu ik ben afgestudeerd voel ik meer vrijheid om echt mijn eigen weg op te gaan en mijn muziek op een authentieke manier te delen met de wereld. Veel zichtbare geschiedenis is er dus nog niet, maar ik heb heel veel moeten leren (en nog veel meer fouten moeten maken) om te komen waar ik nu sta en mijn muziek te durven delen met mensen.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen je passie is?

Muziek maken is iets wat ik altijd al heb gedaan, maar zelf muziek schrijven en dat spelen is eerder iets recents. Momenteel is dat wel mijn grootste bezigheid en uitlaatklep.

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen en hoe zou je muziek het best omschreven worden?

Mijn inspiratiebronnen zijn BANKS, Eefje de Visser, Tove Lo, Melanie Martinez,… Ik denk dat mijn muziek van al die artiesten wel iets weg heeft, maar uiteindelijk schrijf ik gewoon wat ik wil schrijven zonder te denken binnen een bepaald genre. Elektronische pop is de meest voor de hand liggende term, maar uiteindelijk hoop ik een soort ‘Jolien-genre/sound’ te vinden die voor zich spreekt.

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?

Mijn muziek en stem werden eens vergeleken met Eefje de Visser, wat eerst en vooral een veel te groot compliment is, en in mijn ogen ook niet echt waar. Mijn muziek is nog een beetje all over the place en richting-zoekende, terwijl Eefje haar shit echt wel voor elkaar heeft. Ik hoop ooit een specifieke sound te vinden zoals zij en daarin toch steeds te blijven experimenteren. Dat onze stemkleur wat op elkaar lijkt, kan ik wel ergens begrijpen, maar toch… big shoes to fill. 

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?

Billie Eilish haha, waarom niet? 

Wat maakt je anders dan andere bands?

Da’s heel moeilijk om te zien als je er middenin zit. Ik vertel mijn verhalen op mijn manier, dus dat op zich is iets wat enkel ik kan. Of mensen daar interesse in hebben is niet echt mijn prioriteit, ik schrijf niet om leuk gevonden te worden.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor jou?

Ik heb het voorbije jaar heel wat muziek opgenomen, dus misschien wordt het eens tijd om die sprong te wagen en muziek te releasen. Verder ben ik ook net terug van Cyprus, waar ik met 19 andere muzikanten van over heel Europa een album opnam met het label Louvana Records. Dat komt uit in het voorjaar van 2022.

En wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?

Is your love big enough? van Lianne La Havas want haar songwriting en vocal performance is van een buitenaards niveau, zeker op die plaat.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?

Het mooiste is de oneindige vormen en interpretaties die muziek kan aannemen en zo iedereen op de wereld kan raken in eender welk gevoel. Ik geloof echt dat muziek onmisbaar is en mensen veel gelukkiger maakt. (Niks minder mooi dus)

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More