Home ReviewsAlbum Reviews WAGONMAN MEETS BLAASTAAL – Radio Centraal Sessies (Wagonmaniac Music)

WAGONMAN MEETS BLAASTAAL – Radio Centraal Sessies (Wagonmaniac Music)

by Jos Buersens

Wat krijg je als je de respectievelijke projecten van ene Luc Waegeman en Bert Lezy met elkaar kruist. Wel, het is speciaal. Niet speciaal in de zin dat de fok met beide soorten resulteert in een nieuwe vorm van Brachycefaal Obstructief Syndroom maar alledaags kan je deze canis soort moeilijk noemen. Mogelijke symptomen van BOS zouden: rochelende ademhaling, hoesten, kokhalzen en een gevoel van benauwdheid bij inspanning zijn. Dat dergelijke symptomen merkbaar zullen zijn op de 10” van de Radio Centraal Sessies betwijfelen we maar helemaal uitsluiten kunnen we dat niet.

De 10″ dus…

Lesson 37 had wel een uitspraak van wijlen mister Miyagi kunnen zijn. Tenminste als deze zich had gespecialiseerd in het produceren van obscure underground klankprojecten in plaats van zijn tijd te wijden aan jonge snaken met Bruce Lee kapsones. Dat Lesson 37 garant staat voor een eclectische rit spreekt voor zich maar we pogen je toch wat meer inzicht te geven in het auditieve gebeuren.

Een vertraagde beat in de trant van We Will Rock You lijkt de ruggengraat te vormen van Lesson 37. Wat op de voorgrond volgt, zijn minimalistische elektronica afgewisseld met vlagen noise waar zelfs My Bloody Valentine hun hoed voor zouden lichten; mensen die volgens insiders “Ja” hebben gezegd; de laatste peuk van Bruno Toback en ook een les Engelse uitspraak mag uiteraard niet ontbreken. Ondanks het feit dat we na het geluid van de aflatende ballon kortstondig in een hoek in foetushouding moesten gaan liggen, heeft Lesson 37 ons meer dan kunnen boeien.

Beste Burgemeester gaat met dezelfde ‘opzwependheid’ van start als Pump Up The Jam van Technotronic. Een hit lijkt geboren te zijn, maar het wordt nog beter! Gelikte taalspelingen, rijmen en lyrische woorden van zatte Rita ‘herself’ zorgen voor een nummer dat de twee heren ongetwijfeld een appartement in Wijnegem naast dat van Kanye West zal opleveren. Wij onthouden na het beluisteren van de track alvast de profetische woorden: “De Gentse burgemeester is uitgeroepen tot de burgemeester van Mechelen en dat is verboden. Dat was het nieuws en dat is verboden.” Zo is het maar, heren!

Wat eten we vandaag?

Bovenstaande vraag resulteert binnen menig Vlaams huishouden dagdagelijks in heel wat kopzorgen. Voor zij die zich, omgeven door kookboeken allerlei, ook heden weer in deze tantaluskwelling van jewelste bevinden, brengt Blaastaal en Wagonman jou graag de verlossing met: Kalkoentoast.

Wanneer we de receptuur van Kalkoentoast voor de eerste maal spelen, horen we dermate zwoele vocalen uit de speakers schallen dat het lijkt alsof Herwig Vanhove ‘himself’ een cursus erotisch koken aan het geven is. Het culinaire stappenplan van dit oer-Vlaamse gerecht wordt gepresenteerd op een bedje van minimalistische elektronica met hinten van A Clockwork Orange. Pure haute cuisine!

Kabouterleesplankje is met zijn dikke elf minuten de langste track van de plaat. Een coole, zwoele baslijn voorziet het auditieve canvas voor de experimentele elektronica en Blaastaal vertelsels. Feestdagen, Hollandse dictie, kaboutersprookjes en zelfs de oorsprong van het woord brunch passeren de revue. Daarnaast zijn wij ook blij dat Wagonman en Blaastaal na al die eeuwen eindelijk een zoölogisch enigma de wereld weten uit te helpen. Zo heet de gestreepte paardachtige uit Zuid-Afrika wel degelijk zebra en niet ebra. ‘Go figure?!’

Voor wie het niet zo op Kalkoentoast begrepen heeft, is er gelukkig nog een alternatief op de 10” van Wagonman en Blaastaal. Je weet ongetwijfeld al waarover we het hebben. Varkenslever, uiteraard! Want welke Vlaming bezondigt zich nu en dan niet al eens niet aan een lekker stukje orgaanvlees. Ook op slottrack Varkenslever voorzien Lezy en Waegeman opnieuw, met drone-achtige precisie, bereidingsinstructies van dit heerlijke gerecht.

“Veel plezier, vrolijk, Pasen, Gelukkig Nieuwjaar, Prettige Kerstdagen!”, aldus Blaastaal en Wagonman op hun nieuwste 10″!

De release van de plaat staat gepland op 29/09 maar de echte diehards kunnen zich op zondag 03/10 en masse naar de Martin Van Blerk galerij te Antwerpen begeven voor een release concert van deze nieuwe 10” alsook een voorstelling van de nieuwste strip van Vitalski en Bert Lezy. Win, win dus! Hier daarover meer informatie.

Hieronder hebben we je alvast van alle relevante gegevens voorzien om je van jouw aanschaf te verzekeren! Er zijn overigens slechts 500 exemplaren van de Radio Centraal Sessies dus snel zijn, is de boodschap.  

BERT LEZY: WEBSITE – WAGONMANIAC MUSIC: FACEBOOK/WEBSITE/BANDCAMP

WAGONMAN: FACEBOOK – BLAASTAAL: FACEBOOK

RADIO CENTRAAL: FACEBOOK/WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More