Na twee singles onder de naam WOUT werd het voor songwriter Wout Vantieghem tijd voor een nieuwe uitdaging: Forester. Het concept kreeg vorm met medewerking van Mathias Stal en Michiel Libberecht. Forester speelt op 16 oktober in Muziekclub 4AD in Diksmuide.
Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor!
De bandnaam is ontstaan tijdens het opnemen van de ep. Michiel Libberecht coachte mij om de ep op te nemen. We maakten een lijst met namen en toen kwam hij op het idee om de naam Forester te nemen. Ik wilde graag iets doen met een bos, omdat het een ietwat mysterieuze setting is. Op zich heeft de naam ook te maken met mijn voornaam Wout wat lijkt op ‘woud’ en mijn achternaam ‘Vantieghem’ omdat ik van Tiegem afkomstig ben en veel van mijn tijd doorbreng in Tiegembos. De nummers schreef ik op mijn kamer en zijn gearrangeerd door de producer en mezelf. Helaas klonk de muziek live te verschillend van de opnames. Daarom wou ik graag te werk gaan met live muzikanten. Als band vormen we samen een geheel.
Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis voorstellen?
Ikzelf schreef de nummers en ben vrij recent in contact gekomen met de bandleden. We kenden elkaar wel al voor de uiteindelijke bandvorming van in het hoger onderwijs. We volgden samen dezelfde opleiding: leraar secundair onderwijs voor het vak muziek.
Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jullie passie is?
We merkten dat de interesse voor muziek van jongs af aan al redelijk sterk aanwezig was. Deze interesse groeide met de jaren uit tot een diepgaande passie.
Wie zijn jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven worden?
De muziek is te omschrijven als een soort Britpop. Ze klinkt sowieso vrij poppy alhoewel er meerdere elementen aan bod komen van blues, rock en zelfs folk. Er zijn nuances te vinden van Radiohead en Jeff Buckley, tot The Libertines en Ben Howard.
Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
De band is heel recent gevormd, dus voorlopig worden we nog niet vergeleken met een bepaalde artiest/band. Wie weet gebeurt dat nog in de toekomst. We zijn alvast benieuwd om te zien wat andere mensen uit de muziek halen en welke invloeden zij herkennen.
Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Balthazar, we vinden de band op dit moment toch een van de grootste Belgische bands. Het zou een grote eer zijn om voor hen het voorprogramma te wezen.
Wat maakt jullie anders dan andere bands?
We denken dat dit door meerdere bands gezegd kan worden, maar we hebben een goede band met elkaar. We zijn een vriendengroep en we maken nu ook nog eens samen muziek.
Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Nu zijn we vooral bezig met het inoefenen van de opgenomen ep. We hopen na de ep zo snel mogelijk op te treden met de nummers en wie weet werken aan een album.
En wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Spring met hun self-titled debuutalbum. Dit album tekende onze jeugd. We zijn allen opgegroeid met Spring, de band was ons grote voorbeeld. We zijn zelf nog jong en voelen ons ook zo, dat hopen we ook over te brengen naar ons publiek.
Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooie aan muziek is dat er een boodschap meegedeeld kan worden. Muziek overtuigt en is één van de meest pure en tedere vormen van communicatie denken we. De minst mooie karakteristiek van muziek omschrijven is toch wel een moeilijke. We denken misschien dan eerder aan massaproductie op grote schaal alhoewel alles uiteindelijk moet verkopen. Muziek is en blijft een soort ondernemen. We hopen toch dat we anders uit de hoek kunnen komen dan de mainstream muziek.