Home Interview SOUND TRACK: EME

SOUND TRACK: EME

by Bjorge Meulemeester

EME begon als tiener al te experimenteren met coverbands en zong in enkele hiphop projecten. Nu brengt ze een mix van soul, R’nB en funkrock. In 2015 haalde ze al de finale plaats in Rockvonck en werd ze ook geselecteerd voor De Nieuwe Lichting. Terwijl ze aan het werken is aan haar eerste single houdt ze wel nog steeds haar livereputatie hoog. Tijdens de voorrondes van Sound Track kan je die in levende lijve bewonderen in Jeugdklub TonzenT in Sterrenbeek (Vlaams-Brabant) op 28 september, 20u. Hieronder lees je alvast wat ze ons te vertellen had!

Waar komt de naam vandaan en stel je maar eens voor!
Hey! Simpel. EME is de afkorting van mijn voornaam, Emeraude. “Emee” is al sinds jaar en dag mijn roepnaam. Ik ben dus niet heel ver gaan zoeken. Maar, ik sta niet alleen op podium. Achter mij staan er nog 6 andere muzikanten! S/O naar de crew!

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Ik ben opgegroeid met alle soul, R’nB en hiphop die de 90’s te bieden had. Af en toe nam ik een rockige zijstraat en ik ben ook wat blijven steken in reggae vibes. Ik zing al sinds mijn jonge tiener jaren en ben eigenlijk nooit echt gestopt. Maar, het is pas in 2014 dat ik de ballen had om iets te doen met mijn eigen teksten en melodieën . Ik ontmoette de band… and the rest is history. Sindsdien hebben we samen de Rockvonk-finale gehaald, waar we de publieksprijs binnenhaalden. We wonnen samen ook ‘Battle Of The Bands’, een rally die ons de openingsslot van AFROPUNK Paris verzekerde. We speelde op Half Oogst, One festival, speelde voorprogramma’s voor TheColorGrey en Baloji en op menig festivalletjes die eindigen op ‘Rock’.

Wanneer besefte je dat muziek spelen je passie is?
Dat zal voor iedereen in de groep anders liggen, maar voor mezelf kan ik zeggen dat ik van kleins af aan graag creatief bezig was en graag op het podium stond.

https://www.youtube.com/watch?v=jOO8svhhTtM

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
De Belgische muziekscene lijkt ineens helemaal open te bloeien (of ik hecht er nu pas aandacht aan?). Ik dacht vroeger dat ik over grenzen en oceanen moest zoeken om iets echt leuk te vinden. Maar tegenwoordig wordt de Belgische scene echt op de kaart gezet. En omdat we zo’n klein land leven, is er veel kruisbestuiving tussen artiesten en dat maakt dingen wel interessant!

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen en hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
D’ANGELO! En om specifiek te zijn de plaat, Live At Stockholm, wat een openbaring! Ik was al lang een D’Angelo-fan, maar voornamelijk van zijn studio producties, die heel smooth en laidback zijn. Maar, op deze liveplaat is de combinatie van zijn stem met de vuilere rock en P-funk sound van de Soultronics gewoon waauw! EME is in zekere zin ook zo, een in your face combo van een soul & rock.

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
Met Coely, omdat alle Afrikanen blijkbaar op elkaar lijken, haha.. toegegeven ik vind het niet erg, ik ben fan van haar stage presence!

Voor welke band zou je wel eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Rooh, zoveel bands! Het allerliefst D’angelo natuurlijk, maar hij is onder de radar verdwenen. Doe dan maar, Tank & The Banga’s of Janelle Monae of een andere coole griet!

https://www.youtube.com/watch?v=t_lrSC2-T3w

Wat maakt jou anders dan andere bands/artiesten denk je?
Wat ons anders maakt is dat we ons niet vast steken in één genre. Onze muzikale invloeden zijn zeer uiteenlopend en daarom is ons repertoire en publiek dat ook. That’s a good thing!

Wat wordt de volgende (grote) stap voor jou?
Voor het einde van het jaar de eerste officiële single uitbrengen! En dan hopelijk meer en grotere podia. Het echte feest is tenslotte op het podium! Oh, Sound Track winnen mag ook.

Welk album kun je op repeat beluisteren?
Ik zou niet in herhaling willen vallen…

En wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Ik heb geen favoriete plaat, dat verandert met de wind. Nu ben ik veel naar Ari Lennox aan het luisteren.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste: Muziek is het vertalen van emoties in een universele taal. Je hoeft het niet te begrijpen, voelen is voldoende. Het brengt mensen samen en maakt van momenten herinneringen. Mooi toch…
Minst mooie: When people get cocky. Humble ya self.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Lizzo. Ik zag net haar NPR tiny desk optreden en ik wil dat we nu beste vriendinnen worden!

Meer informatie over Sound Track vind je hier.
Facebook / Youtube / vi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More