Home Interview SOUND TRACK: Dirty Undies

SOUND TRACK: Dirty Undies

by Bjorge Meulemeester

Ze komen uit Limburg, ze zijn met tien en here ’s the deal: Dirty Undies spelen en u danst. Denk ska, denk brassband, denk surfgitaar, maar denk vooral niet te veel en laat je meenemen in hun avontuurlijke wereld die ze live met hun eigen repertoire creëren! Een boeiend, vaak instrumentaal, luister en dans parcours van begin tot eind! Tijdens de voorrondes van Sound Track kan je ze live aanschouwen in Jeugdhuis Plug-In in Leopoldsburg (Limburg) op 27 september, 20u. Hieronder lees je alvast wat ze te vertellen hebben!

Stel jullie eens voor!
Dirty Undies zijn 10 mensen die elkaar heel goed kennen. We gaan bij elkaar op de koffie, maar komen vooral elke week samen om te werken aan muziek. Deze wordt geïnspireerd door alle kanten van de wereld en komt tot leven door de combinatie van fanfare blazers, surfgitaren, balkan-accordeon en veel ska-ritmes!  Live proberen we om het publiek mee deel uit te laten maken van het gevoel dat we zelf hebben op dat moment. Er heerst een positieve gedrevenheid om tijdens een optreden iets op te bouwen met de mensen die voor ons staan. Als dat gevoel wordt opgepikt beschouwen we het optreden als geslaagd!

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Dit gaat ver terug! Sommige bandleden spelen al 15 jaar samen, van in de tijd van Sun To Sheeva. Dirty Undies bestaat nu 7 jaar en onze hoogtepunten liggen o.a. in de opnames van ons eerste album We’ ll Se, But First We’ ll Wait, maar vooral in leuke optredens zoals Afro Latino, Paradiso, Landjuweel/Ruigoord en vele wereldmuziekfestivals. We zouden graag ook buiten het wereldmuziekcircuit willen geraken, vandaar dat we ons inschreven voor Sound Track.

Wat zijn voor jullie inspiratiebronnen?
Elke ervaring kan inspirerend werken. Als het gaat over nummers schrijven kunnen we onszelf wel eens verliezen in de sfeer die een bepaald label uitstraalt zoals het Belgische Crammed Discs of Finders Keepers Records. Ze brengen muziek uit die ver van ons bed lijkt te staan, maar als je ze hoort krijg je het gevoel dat al de gaten in je cultuur ter plekke worden dichtgespateld. Dat gevoel ergens proberen te verwerken in een nummer werkt inspirerend. Een andere bron van inspiratie is de band zelf, de energie die we elkaar geven, de gedrevenheid, de chemie die ontstaat als we alle 10 spelen, de optredens die we ergens oppikken of zelf geven.

Wat maakt jullie anders dan andere bands/artiesten denk je?
Daar zullen de muziek en de bandleden zeker voor iets tussen zitten. Elke band creëert zo zijn eigen universum, dat kan heel gedetailleerd zijn maar daarom niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. We streven niet om anders te zijn dan anderen, dat gebeurt vanzelf al. We zijn allemaal anders, of hoe zeggen ze dat ook weer? Amuseren, spelen en evolueren zijn zowat de basisingrediënten die Dirty Undies maken tot wie we zijn.

Welk album kunnen jullie op repeat beluisteren?
De albums van Think Of One. Ze durfden te combineren met stijlen, genres en culturen en behielden steeds een herkenbaar geluid. Elk album dat ze uitbrachten was een nieuw avontuur en voor ons tot op de dag van vandaag nog steeds een inspiratie. Er gebeurde in die periode veel leuke dingen in Antwerpen; Internationals en Wawadadakwa waren ook bands die met hun brede kijk op muziek en hun manier van spelen een ander stukje van de wereld tot bij ons brachten. De optredens waren altijd een feest, iets wat wij live ook proberen uit te dragen.

En wat is jullie favoriete plaat aller tijden?
Ik heb rondvraag gedaan maar wij zijn met 10 moet je weten… Niet samen te vatten in 1 antwoord. Het vertrok bij Ry Cooder via Four Tet “Thirtysixtwentyfive” (zéker checken) en Sonic Youth tot bij Slayer via Alton Ellis langs Jimmy Somerville…

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Airco in het repetitiekot.

Voor welke band zouden jullie wel eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Van The Chakachas! Of van Harry Belafonte! Fela Kuti! Op deze manier zijn onze gemiste kansen om hen live bezig te zien meteen recht gezet, wie zet dit even op poten?

Meer informatie over Sound Track vind je hier.
Facebook / Youtube / Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More