Home Interview SOUND TRACK: BLOND

SOUND TRACK: BLOND

by Ann Cnockaert

De drie jonge vrouwen van BLOND staan bekend om hun scherpe, maar tegelijkertijd gevoelige Nederlandstalige songteksten. Hun originele elektropopshows zijn bovendien gevuld met humor en onverwachte verrassingen.

In april 2022 sleepte BLOND de overwinning binnen in de Nekka-Wedstrijd, en diezelfde zomer werden ze geselecteerd voor Jong Muziek van Theater Aan Zee. Je kunt BLOND live zien optreden op 29 september in Het Bos in Antwerpen.

© Daria Oprean

Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor!
We hebben maanden gezocht naar de juiste naam. In ons eerste repetitiekot, op zolder bij Lindes “Moemoe en Vovo”, bladerden we urenlang door romans en encyclopedieën. Toevallig viel ons oog op het woord “blond”. Voor ons is de naam BLOND een uiting van trots. Het “domme blondje” is een even belachelijk stereotype als vrouwen die niet competent zijn om muziek te maken. Wij dragen ons blond-zijn en vrouw-zijn met trots, en schrijven slimme en scherpe teksten op zorgvuldig geproducete beats. In your face, denken we dan. 

Hoe verliep jullie muzikale geschiedenis tot nu?
We leerden elkaar kennen tijdens onze opleiding Kleinkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Elektronische muziek was daar toen nog niet alomtegenwoordig, maar los van elkaar waren we er alle drie mee bezig. We bewonderden elkaars werk enorm. We zaten niet in hetzelfde jaar, maar we voelden al snel dat we alle drie op dezelfde golflengte zaten. Bassiste Caitlin droomde al langer van een girlband, dat we daar samen voor wilden gaan was snel beslist. Op die eerder vernoemde zolder van “Moemoe en Vovo” schreven we samen aan onze eerste nummers, en in BarVIZart in Wilrijk repeteerden we aan onze eerste live show. Die eerste show speelden we voor de masterproef van drumster Fien. Vanaf dan hebben we ons twee jaar lang verder ontplooid, met singles en een ep, soms in samenwerking en soms in eigen beheer, met coaching en advies, met mooie opportuniteiten zoals Theater Aan Zee, de Nekkanacht in de Lotto Arena en nu ook onze selectie voor Sound Track. 

Wanneer kwam het besef dat muziek spelen jullie passie is?
Dat was voor ons alle drie al van kinds af aan duidelijk. Wij gaan vrij letterlijk zingend door het leven. Het feit dat we in elkaar een soort muzikale metgezel hebben gevonden, maakt dat die passie enkel nog wordt versterkt. Muziek spelen, zingen en creëren is voor ons fantastisch, dat met hartsvriendinnen kunnen delen is nóg bijzonderder. 

Wie zijn jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven worden?
Wij maken elektropop in het Nederlands, met samenzang en invloeden van trap beats. Die brengen we met veel expressie en drama, zoals dat drama-alumni betaamt. We schuwen geen enkele emotie of problematiek. Onze onderwerpen gaan van passief agressieve dynamieken tussen vrouwen en gedrogeerd worden in de club, tot je huid die de aanraking van een geliefde maar niet kan vergeten, hoe vaak je je handen ook wast. Onze muziek zit vol ironie en tegelijk zachtheid, soms dansbaar en soms om aandachtig te luisteren.

Onze inspiraties zijn uiteenlopend. Toen we begonnen, luisterden we gek genoeg heel weinig naar dezelfde muziek. Ondertussen hebben we elkaar geïnspireerd en ontdekken we samen nieuwe dingen. We zijn bijvoorbeeld alle drie grote fans geworden van Caroline Polacheck, Promis3 en S10

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
We worden vaak geassocieerd met Laïs. Wij houden alle drie van Laïs, dat is voor ons jeugdsentiment. Maar onze muziekstijlen zijn enorm verschillend, het enige dat ons met elkaar verbindt is dat wij ook drie Nederlandstalige vrouwen zijn. Het feit dat ze ons meteen met elkaar linken is voor ons het teken dat een band met enkel vrouwelijke leden nog een té grote uitzondering is. 

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
We mochten ooit de support zijn voor Froukje in Mechelen. Dat vonden we zalig en zouden we zo opnieuw doen. Verder zou een voorprogramma voor S10, Goldband of Merol ons fantastisch lijken. We zijn grote fan van de humor en diepgang die zij in slimme Nederlandstalige teksten gieten, en van de killer performances die zij live brengen. We denken dat we met BLOND de ideale opwarmer zouden kunnen zijn voor deze artiesten.

Wat maakt jullie anders dan andere bands?
Wat ons hoe dan ook onderscheidt is het feit dat we met drie frontzangeressen zijn. We spelen en zingen alle drie, er is niet één enkele frontvrouw. Daarnaast hebben we een eigen klank, die een samengaan is van drie verschillende stijlen en stemkleuren, in combinatie met onze producer Sander Notenbaert, die zorgt voor onze vele lagen aan synths en onze subtiele trap sound. Dat allemaal met artistieke, gedurfde teksten in onze moedertaal. 

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Een nieuwe ep! Op onze eerste ep zijn we nog steeds trots, maar we weten nu nog beter wat we willen en waar we voor staan. We hebben veel geleerd, gezwoegd en geschreven, en dat zal te horen zijn in onze nieuwe releases. 

En wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Onze groepsfavoriet is Pang van Caroline Polacheck. Zij heeft een enorme eigenheid, en de klank van haar stem valt met niets te vergelijken. Het album is episch, quirky, emotioneel en met bovenmenselijke skill gemaakt.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste is misschien wel hoe kneedbaar het is. Muziek is niet enkel iets dat je leert, het is iets dat je je als artiest eigen maakt. Hoeveel muziek er ook al bestaat, goede artiesten slagen er telkens opnieuw in om een eigen sound te creëren die hen typeert.

Het minst mooie aan muziek zou kunnen zijn dat het echt een business is. Je kan je niet beperken tot je creatieve expressie, je moet altijd bezig zijn met hoe en of het zal verkopen, en dat staat vaak haaks op de artistieke vrijheid die je als artiest verlangt.

Facebook Instagram Vi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More