Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Blazers, klassieke elementen, funk, parlando-achtige vocalen, samples, vocale harmonieën, Talking Heads, Vitalic, PrinceGang Of Four én LCD Soundsystem op een hoop gooien en daar iets eigens uit distilleren, een oppeppende yell, een heerlijke topsingle waar het vakmanschap van het duo van afspat en een goed bewaard geheim.

Deze week allemaal te ontdekken in onze Luminous Belge playlist! Artiesten van deze week zijn Isbells, Guru Niaki, Yerra Yerra, And Then Came Fall en Alois.

Isbells heeft zojuist hun vijfde album Basegemiti uitgebracht. Op dat album staat ook de single How Do You Know, die we graag met je delen. In een dikke vijf minuten creëert Isbells heel wat ruimte om hun verhaal te brengen en dat doen ze niet zomaar.

De band liet in het verleden al voldoende zien dat ze weten hoe ze een nummer moeten opbouwen, en het is dat fingerspitzengefühl dat ze met How Do You Know opnieuw in de verf zetten. Blazers, klassieke elementen, funk, parlando-achtige vocalen, samples, vocale harmonieën,… De basis is nog altijd folk en de hand van de singer-songwriter, maar de band weet zoveel atypische elementen aan het nummer toe te voegen dat je wel echt een bijzonder geheel krijgt.

De muziek klinkt rijk en ademt zowel breekbaarheid als optimisme, hoewel het contrast met de tekst toch anders doet vermoeden. In het nummer horen we Isbells een stand van zaken geven over het razendsnelle tempo waarmee het digitale tijdperk onze levens overspoelt. Ze bezingen een terechte angst jegens de oneindige stroom aan informatie en het gevaar van weinig kritisch denken. We voelen een zekere nostalgie die doorheen de tekst verweven is, een verlangen naar de eenvoud van vroeger. Dat verlangen wordt absoluut versterkt door de muziek. Met How Do You Know levert Isbells een prachtig nummer af waar ongetwijfeld heel wat mensen zich in zullen herkennen.

“Living In The Age Of Information”, zingen de Isbells prachtig in koor. En we zijn er zeker van dat het publiek met alle graagte van de wereld in de harmonie zal delen.

A.I. tiert welig, dat is ook de heren van het fijne Guru Niaki niet ontgaan en zodoende integreren ze de technologie in hun nieuwe clip voor de single ShowMe. Niet zonder er tegelijk de draad mee te steken natuurlijk, zoals ze voorheen ook al deden in die andere puike single Generation Masturbation

Naar eigen zeggen handelen ze dus in hardpop, wat in dit geval wil zeggen: dansbare beat, vette baslijn, funky maar toch tegendraads schurende gitaren, speelse synths én catchy vocalen die ook nog iets intelligents te vertellen hebben. Zoiets als pakweg Talking Heads, Vitalic, PrinceGang Of Four én LCD Soundsystem op een hoop gooien en daar iets eigens uit distilleren. Iets dat waanzinnig goed uitpakt en maakt dat wij verwonderd blijven waarom dit niet naar behoren opgepikt wordt. Oordeel vooral zelf! 

Yerra Yerra! Het klinkt als een oppeppende yell en dat is het zeker! Eentje die in drievoud vanuit Limburg komt. Yerra Yerra laat – na de release van hun sterke debuutalbum – opnieuw van zich horen.

Robby Mangelschots (drums), Evert Nicolai (gitaar) en Inge Henrotay (zang) werden met Yerra Yerra opgepikt door Radio Willy en hebben de eer om de hele maand september als De Belofte van de maand te schitteren. Als je begint bij Willy, dan volgt de rest van de wereld! Daar zijn we van overtuigd, toch als het over deze eigenzinnige band gaat.

Een strakke sound krijgen we te horen in Leftout, een single van op hun debuutplaat Yerra Yerra’. De atypische, eclectisch wilde zang van Inge Henrotay is opwindend straf en dat ‘pakt’ door de stevige gitaarsound en catchy ritmes. Een hoog rockgehalte, maar toch geen clichés voor deze band, geen vakje waar je hen in kan proppen, want ze springen er wellicht zo meteen weer uit!

Sam Pieter Janssens en Annelies Tanghe zijn twee creatieve zielen die overlopen van inspiratie. Vorig jaar brachten ze met And Then Came Fall de tweede langspeler The Art Of Love uit en nu krijgen we al een nieuwe compositie. Voor deze nieuwe track werkte het duo samen met producer Mark Plati (bekend als bandleader en producer van David Bowie) en acteur Michel C. Hall die bekend werd door zijn hoofdrollen in Six Foot UnderDexter en de musical Lazarus waarvoor Bowie de muziek schreef.

Dit melancholische nummer gaat over het einde van een relatie, een familie die uit elkaar wordt gehaald met alle verdriet, spijt en twijfel tot gevolg die daarbij komen kijken. Zoals we gewoon zijn van dit duo, leveren ze weer een heel straffe song met heldere sprankelende arrangementen. De loepzuivere stem van Annelies kleurt het nummer heel mooi in en ook Hall bewijst hier dat er geweldige zanger in hem schuilt. Zijn stem past dan ook perfect bij de heldere stem van Tanghe.

Out Of This is een heerlijke topsingle waar het vakmanschap van het duo van afspat. Als je dan nog de bijdrage van Hall en Plati erbij krijgt, weet je dit kwaliteit met een grote K is.

Alois, de Gentse artiest die ook deel uitmaakt van de hiphopformatie Alois & VLB, heeft onlangs zijn eerste solosingle Water uitgebracht.

Binnen de Belgische hiphopscene is producer Alois Maddens een goed bewaard geheim maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen. De twintigjarige Gentenaar heeft zopas zijn allereerste project voltooid en dat zou hem wel eens in de schijnwerpers kunnen plaatsen.

De eerste single Water is een instrumentaal nummer dat invloeden uit funk en jazz combineert en op een bepaald moment wordt opengebroken door een krachtige gitaarlijn.

In minder dan 3 minuten overtuigt Alois ons van zijn talent als producer en muzikant.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More