Home Interview RETRO BELGICA RECORDS

RETRO BELGICA RECORDS

by Ann Cnockaert

Ons land krijgt er met Retro Belgica Records een nieuw platenlabel bij. Het label richt zich vooral op dance, house en technomuziek maar met een retro twist. We hadden een gesprek met bezieler en oprichter Peter Bellaert.

Wat was de drijfveer om met een label te starten?
Ik had er eigenlijk vroeger nooit aan gedacht om een eigen label te starten omdat ik al jaren met verschillende labels had samengewerkt. Het is eigenlijk toevallig gekomen want Glenn Beuselinck (ex labelmanager GLB) en ik zijn aan de praat geraakt. Hij had me toen verteld dat hij wou stoppen met GLB Records omdat hij met andere zaken bezig was. Op dat moment zag ik een kans om hetgeen ik al jaren in gedachte had te realiseren. Alternatieve muziek met een boodschap op de markt brengen en muziek met de vibe van de elektronische muziek van eind de jaren 80 en 90 met een hedendaagse touch. Na overleg en wat denkwerk heb ik toen beslist het verhaal rond zijn label verder te zetten. Zo is het uiteindelijk allemaal begonnen en hebben we nu het bestaande label GLB Records en het gloednieuwe sublabel Retro Belgica Records waar mijn collega Koen Patteeuw “DJ Yargo” ook zijn aandeel heeft.

Koen Patteeuw en Peter Bellaert

Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
Het nieuwe sublabel Retro Belgica Records wordt een dancelabel waarop we vooral muziek willen uitbrengen met een knipoog naar de typische dansmuziek van eind de jaren 80 en 90. Het mag geen kopie worden van toen want het moet passen in 2022. Ik merk vooral als dj’s nu spelen op een party, festival of zelfs een trouwfeest dat men nog altijd het meest uit zijn bol gaat op goeie dance uit de 90’s. Een goeie melodie met een toffe synth en een dreunende bassdrum en het kot breekt los.

Het hoofd label GLB Records waar vroeger vooral dancemuziek op werd uitgebracht (progressief, house en dance ) zal veranderen. In de toekomst zal er hier een stroming komen van alternatievere elektronische muziek. Dit kan gaan van easy listening tot experimentele dance. Muziek met attitude, gevoel en futurisme.

Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
In de eerste plaats is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. De mensen kunnen ons bereiken via de website retrobelgica.com of glbrecords.com We selecteren vooral op ons gevoel en bij GLB mag het artistieker zijn, gedurfd en eigenzinnig. Retro Belgica Records spreekt voor zichzelf. Contact kan via info@retrobelgica.com.

Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
Ik heb het voordeel dat ik nu een bestaand label had overgenomen waar de distributie en contacten er al zijn. In de eerste plaats zitten we wereldwijd met een digitale distributie en dit gaat dan over iTunes, Amazon Music, Spotify, Napster, Beatport, junodownload en zo kan ik maar doorgaan. Ik heb ook plannen in de toekomst om vinyl en cassettes uit te brengen maar we starten vooral digitaal.

Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
Retro Belgica Records is dus gloednieuw waar de eerste release er zal zijn op 31/03/2022 met het gelijkaardige project Retro Belgica. Dit is een project van Koen en ik waar we samen onze muzikale ervaring laten samensmelten. Dit is ook een dj-project waar wij of vooral Koen zal mee rondtoeren. Met Retro Belgica hebben we ook plannen om samen te werken met succesvolle dj’s uit de 90’s. Kortom mensen die dezelfde roots hebben gelijk wij. Hier zijn al afspraken gemaakt met enkele dj’s, producers maar hierover later meer. Het bestaande project van mijn zoon Kenny met Maximalistix zal ook zijn volgende track uitbrengen op Retro Belgica Records. De eerste release Right Now is dus voor eind maart en de volgende is voor begin mei en dit wordt Afro Ka.

Voor GLB Records is er al een verhaal want hier is de bekendste natuurlijk Virtual zone en de laatste release van hen op GLB was Dark. We hebben dan nog DJ InEffect, Dejavu, Anonymize, Steve Romani, Laurent Jay, Rick De Hey, A.J.Sun enz. Meer info op www.glbrecords.com.

Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
We zijn puur Belgisch en we zouden dit eigenlijk ook zo willen houden vandaar ook de naam “Belgica”. We moeten eigenlijk fier zijn Belg te zijn en tonen wat we kunnen.

Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
Ik wil me nu vooral focussen op de twee labels met vooral elektronische muziek. In de toekomst kunnen er nog andere sublabels bijkomen voor andere genres maar plannen hiervoor zijn er nog niet. Er wordt nu vooral op Retro Belgica Records gewerkt met Right now en Afro Ka. Er komt ook nog een Maximalistix Remix van Right Now ergens dit jaar. Retro Belgica gaat samenwerken met bekende dj’s uit de 90’s en rond de zomer kunnen we de volgende release na lange tijd verwachten op GLB Records. Dit wordt een artistiek project met een live-act met mensen die wel tot de top behoren op gebied van dans, kledij en zang. We hebben al 3 nummers klaar voor het album maar er is nog heel wat werk. Het is muziek met een boodschap waarvoor er een album gepland is alsook een ep. Die laatste is voor rond de zomer. Meer nieuws hierover later via de website of social media.

Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
Ik heb het label pas overgenomen na de zomer en ik wil het een nieuwe vibe geven dus ik kan niet echt oordelen over hetgeen er allemaal voor mij gebeurd is. Laat ons ervoor gaan en hopen dat we volgend jaar een succesvol verhaal kunnen schrijven in Luminous Dash.

https://www.beatport.com/release/right-now

FACEBOOKINSTAGRAMTWITTER

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More