Home Interview PAPILLOON

PAPILLOON

by Bart Verlent

Ook al is Papilloon ontstaan in Leuven toch wonen de leden van de band allemaal in de omgeving van Mechelen. Al sinds 2015 staat Papilloon garant voor stevige rock met elektronische invloeden. Wij hadden een gesprek met drummer Ruben Goossens

(c) Papilloon

Vanwaar komt jullie vreemde groepsnaam?
Oké, neem pen en papier. Schrijf de naam van onze zanger – Wim – verticaal en dicht op elkaar. Et voilà, un papillon. De naam is dus snel uitgelegd, maar helaas veel minder snel uitgesproken. Net zoals ‘spoon’, ‘balloon’, ‘Looney Tunes’ en ga zo maar door is Papilloon bedoeld op z’n Engels. De uitspraken die we echter al gehoord hebben bij optredens zijn niet meer op één hand te tellen. Nu, we maken ons daar niet druk om natuurlijk. Het maakt het des te leuker. 

Op de nieuwe single Bleeding Like Royals komen jullie met een andere sound. Waren jullie niet tevreden over jullie debuut-ep?
Je merkt in onze nieuwe single heel wat invloeden van onze nieuwste aanwinsten, Freya op gitaar en Ruben op drum. Die invloeden zaten misschien minder duidelijk in onze debuut-ep omdat de meeste nummers daar al gevormd waren voor onze nieuwe opstelling. Natuurlijk zijn we ook tevreden over de debuut-ep! Elke keer dat we Circles horen of spelen, krullen onze mondhoeken omhoog en ik daag je uit om tijdens Time Travel niet te bewegen. Impossible! Zelf vinden we dat onze sound niet binnen de lijntjes valt in te kleuren. Want de debuut-ep is evengoed een lekker wilde cocktail aan sounds: Papilloon on the rocks!

Waar gaat Bleeding Like Royals over?
Lyrics uitleggen is altijd wat moeilijk, het kan voor iedereen een aparte betekenis hebben. Waar gaat het volgens jullie over? Een tekst is steeds vatbaar voor interpretatie. Voor ons is het alleszins een ‘shout’ naar de maatschappij met best veel hints naar het hedendaagse leven.

Zijn er bepaalde bands die een invloed hebben op het geluid van Papilloon?
Bewust? Nee. Onbewust? No doubt. De band is begonnen met geschetste ideeën en melodieën van de zanger en heeft zo zijn sound gevormd. Maar we hebben nooit op voorhand gezocht naar bepaalde bands voor onze sound. Daarom vinden we het verdomd moeilijk om onze invloeden op te sommen in al die online wedstrijden. Het is wel interessant om te horen wat anderen van ons denken. We hoorden al Foo Fighters, Muse, Royal Blood, Green Day, … Jullie nog ideeën? Laat maar komen! 

(c) Papilloon

Jullie hebben meegedaan aan diverse muziekwedstrijden. Hebben jullie daar iets uit geleerd?
Uit elk optreden leer je wel. Dus in dat opzicht wel. We hebben ook geleerd dat je op alles moet voorbereid zijn bij een muziekwedstrijd. Het ene moment sta je op een locatie waar er – oepsie poepsie – geen geluidsinstallatie aanwezig is. (Is een micro en een box niet voldoende? Kabels? Welke? …) Het andere moment ben je aan het rocken op een immens podium in het voorprogramma van K’s Choice en Admiral Freebee met alles erop en eraan. Het is dus een mes dat snijdt aan twee kanten. Een muziekwedstrijd is ook niet altijd even belonend. Als je gratis optreedt en alle kosten zelf betaalt om gewoon al te ‘kunnen’ optreden voor zes man, dan voelt dat anders aan dan een rockrally voor Maanrock 2020. Dat zagen we wel enorm zitten. Helaas gaan o.a Maanrock, Radioactive Festival en de rockrally in Het Depot voor ons niet door door de huidige situatie.

Welke plaats heeft muziek in jullie leven?
Music was my first love… Gho, nee. Dat verschilt bij iedereen wel wat natuurlijk. Ik denk dat we als band realistisch genoeg met de voeten op de grond staan om te weten dat we nooit in een tourbus de wereld rond zullen toeren. Daar is de culturele sector veel te hard voor. Wel willen we graag blijven groeien en elke kans grijpen die we kunnen om meer en meer mensen te bereiken met onze muziek. Een ding is zeker. Als we op een podium staan samen, mag de wereld eventjes vergaan. 

(c) Papilloon

Van welke artiest of band zouden jullie graag het voorprogramma verzorgen en waarom?
Papilloon is een band met stevige muziek. Het kan er eens zacht en zwoel aan toe gaan, maar vaker wild en energiek. Daarom willen we het liefst in het voorprogramma staan van een band die dat publiek aantrekt. Onze muziek leeft op de energie van het publiek. Foo Fighters bijvoorbeeld. Enkelen onder ons zagen hen al van dichtbij, zeer dichtbij zelfs, en dat maakt wel indruk. Als we het wat dichter bij huis willen houden, waarom geen Sore Losers of Goose?

Hoe gaan jullie als band om met deze quarantaine-tijd?
Net zoals vele anderen liggen wij plat. Figuurlijk hé. Onze drummer Ruben werkt op spoedgevallen, Freya staat in de zorg, etc,.. het leven gaat door. Helaas leidt de muziek en de hele culturele sector hier enorm onder. Optredens en festivals worden gecanceld en al onze gigs waar we naartoe werkten vallen weg. Wel kunnen we nu wat inzoomen op het releasen van onze single en het uitbreiden van onze fanbase op social media. Aan alle fervente muzikanten out there, we duimen met jullie mee dat alles snel terug op zijn ‘nootjes’ terecht komt.

(c) Papilloon

Op jullie vi.be pagina staat dat jullie rock brengen met elektronische invloed, maar de keyboards zitten toch meer op de achtergrond in jullie song. Is daar een reden voor?
Ze zitten vaak op de achtergrond… But they’re there! Je kan ze gewoon niet negeren. Het geeft onze band een uniekere sound dan een rockband met enkel gitaar, drum en bas waar je na het tweede nummer de festivalweide verlaat en terug in je tent kruipt. Ze moesten dus wel vermeld worden op onze vi.be. We kunnen ook alvast spoilen dat er enkele nummers in de maak zijn met de keys in de spotlight.

Wat willen jullie nog bereiken met Papilloon en wat zijn de toekomstplannen van de band?
Het kwam hier al wat eerder aan bod. We willen genieten en doen genieten. Het doel is om mensen blij te maken met onze muziek die toch meestal een positieve boodschap draagt in de lyrics. Willen we een beetje ‘Belgische Fame’? Of course! De bedoeling is om te blijven evolueren in onze sound om zo onze band bekender te maken en een plaats te geven in de Belgische scene. Want, geef toe, de muziek op de radio is soms rotslecht. De mensen hebben energie nodig. They need Papilloon! Dus, bij deze, aan alle radiozenders die niet vies zijn van energievolle muziek: Take the hint! Wij danken u.

FACEBOOK/SPOTIFY

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More