Home Interview KIM PEERS (SKEMER)

KIM PEERS (SKEMER)

by Kris Verdonck

SKEMER. Dat is de beloftevolle band van model Kim Peers en gitarist Mathieu Vandekerckhove. Een trip van donkere wave, filmische gitaren, een sexy vrouwenstem, ijle synths. Chanteuse en tekstschrijfster bij SKEMER is Kim Peers: übersexy, elegant en gedistingeerd. Misschien ken je haar van de cover van Vogue. Internationaal topmodel. Uitstraling. En bovendien heeft deze femme fatale met Benevolence een topplaat onder de arm.

Kim Peers
© Peter Baele

“Ik had altijd de onweerstaanbare drang om mij uit te drukken. Muziek maken doet mij echt deugd. Ik ben vroeger met muziek begonnen dan met modellenwerk. Gedichten en teksten op mijn zestiende. Maar ik had er tot nu niet echt ambitie voor en hield het graag experimenteel en compromisloos. Mathieu heeft mij uit mijn grot gehaald. Ik had eigenlijk nooit gedacht dat dit nog ging gebeuren en ik vind het ontzettend leuk.”

De teksten van SKEMER zijn kort en krachtig, maar niet debiel.

“In de teksten hou ik het graag luchtig. Dat moet die punk invloed zijn denk ik, haha. Maar er is ook vaak een vorm van kritiek, zonder expliciet te zijn. Dat kan op een spiegelende manier zijn. Het in vraag stellen van en vanop een afstand bekijkend. Menselijk gedrag is iets dat me erg interesseert. Mijn teksten bevatten daarom soms ook flarden van wat mensen (op internet) schrijven. Ik gebruik graag cut-ups. Alle nonsens bij elkaar wordt dan plots helder ofzo.”

Kim Peers
© Linus Strecker

Kim Peers is een internationaal topmodel. Geen cokesnuivende bimbo, maar iemand met een visie waarin muziek, beeld en mode mooi samenkomen. Zie ook Grace Jones en Nico.

“Voor mij gaan mode en muziek goed samen, dus zowel op de cover van een plaat als van Vogue. De meeste defilés hebben een bijhorende soundtrack en op modeshoots werken we meestal ook op muziek. Dat gaat gewoon beter. De modewereld is ook heel erg gebaseerd op het visuele. Een bepaalde sfeerschepping. Mathieu maakt zelf de foto’s en heeft ook twee videoclips gemaakt.”

“Spijtig genoeg zullen er mensen zijn die mij scheef bekijken als muzikant omdat ik model ben. Maar ik zie dat eerder als een uitdaging en daar hou ik wel van.”

© Mathieu Vandekerckhove

Kim Peers weet dat ze seks uitstraalt, en dat doet ze op een bijzonder elegante manier, zonder vulgair te worden. “Ik vind dat het iets heel indringend en gevoelig in muziek kan brengen, als het elegant, gedistingeerd en filmisch gebracht wordt. Het is zowel krachtig als fragiel. Het geeft me een soort vrijheid. En hier heb je ook weer een lichte punkinvloed. Onder andere beelden van de winkel SEX in Londen van eind jaren ’70.”

De muziek klinkt heel erg donker, een filmische trip door een met neon uitgelichte tunnel. Hier en daar flitst rood voorbij. Bloed of passie.  Waarna opnieuw de nacht wacht.

“Mathieu en ik bepalen het concept en het artwork. “Skemer” is schemer in het Zuid-Afrikaans en West-Vlaams. Dus we hebben de foto van de cover genomen toen de zon al heel laag stond. Rood is een kleur dat we veel gebruiken. We houden van de symboliek. Bloed, liefde, warmte, kracht en passie. Mathieu heeft de foto gemaakt terwijl de muziek opstond en ik over de grond kroop.”

BANDCAMP / FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More