Home Interview FIRST

FIRST

by Nel Mertens

A Sentimental Mixtape #1 was onze eerste kennismaking met First. Ondertussen heeft het coldelectropopduo Jasmin Smolders en Pieter Vochten een ep op zak en een tweede in aantocht, waarna beide ep’s gebundeld worden op een dubbelcassette bij Sentimental Records, het Brusselse label van Fenne Keupens en Kobe Lijnen (Whispering Sons). Tijd om bij zangeres Jasmin nog eens te polsen hoe het staat in het winterwonderland van dit duo.

(c) Tone Verswijfel

IJskoud met warmte, ruw en breekbaar. Jullie sound vult zich met discrepante elementen in donkere bassen en drums en lichte melodieën, maar klinkt volledig in balans. Bij het verschijnen van jullie eerste ep lieten jullie weten dat de tweede – die op 13/11 verschijnt en waaruit we de derde single Restless pas te horen kregen – wellicht harder en volwassener zou klinken. Zijn we té nieuwsgierig, als we vragen hoe dat uitgedraaid is?
De tweede ep is sowieso wat vuiler en harder. We zoeken graag die contrasten op en aangezien de twee ep’s gebundeld worden op een dubbel cassette is het fijn om dat contrast zo duidelijk naast elkaar te horen.

Ondertussen lijken jullie lekker gesetteld onder het dak van Sentimental Records. Hoe kwamen jullie bij dit Brusselse label terecht?
Fenne was terechtgekomen bij mijn vriend (Skrew Studio) voor het grafisch ontwerp van de merchandise van Whispering Sons en daarnaast het ontwerp van de sentimental compilatiecassette. Zo kregen Fenne en Kobe onze muziek te horen. Fijn toeval en een grote eer.

De sound en sfeer die jullie neerzetten met First, wordt wel eens vergeleken met Fever Ray, Crystal Castles, Rumours,… maar welke muzikanten zijn een inspiratie voor jullie? En zijn er ook uit andere zaken dan muziek waardoor jullie geïnspireerd raken?
Fever Ray is inderdaad een goed uitgangspunt, maar ook Björk, The soft Moon… First is heel atmosferisch. Ik ben niet zo goed met tekst dus bepaalt de sfeer vaak de stemming van een nummer.

Hoe komt een nummer tot stand?
Ik schrijf de basis van de songs – thuis werk ik in Logic – dan kom ik bij Pieter en smijten we alles in Ableton. Hij voegt nog heel veel toe, qua beats en sounds en we werken daarnaast de volledige productie uit. Allemaal heel organisch.

Wat maakt jullie anders dan andere bands? En wat mag in jullie geluid niet ontbreken?
Veel galm en distortion. Ik wil altijd meer. We proberen zeker onze stempel te drukken, een stemgeluid kan ook al heel specifiek zijn en we proberen daarnaast het visuele plaatje te doen kloppen met onze muziek.

Wat is jullie eerste muzikale herinnering?
Dat ik na het afwerken van één van onze eerste demo’s echt voelde dat het muzikaal helemaal goed zat. Alles viel op zijn plaats, dat was voor mij de geboorte van First.

Voor welke band willen jullie graag eens het voorprogramma spelen?
Er zijn sowieso een aantal artiesten. Maar deze keer kies ik voor Chelsea Wolf.

Wat is jullie ultieme droom / doel met First?
Werchter natuurlijk (lacht)! En een mooie debuutplaat.

De tweede ep van First verschijnt op 13/11 waarna deze samen met de eerste ep op dubbelcassette verschijnt bij Sentimental Records. Wie de geboorte live wil meemaken, kan voor de ep-release op zaterdag 14/11 in de Muziekodroom in Hasselt terecht.

Facebook / Vi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More