Home Interview Festivalzomers van Ivan DC Moons (The Arch)

Festivalzomers van Ivan DC Moons (The Arch)

by Nel Mertens

Op het podium met de Breendonkse newwaveband The Arch, zie je Ivan Moons volledig meegaan, onverstoord genietend, in zijn gitaarspel. Festivalzomers betekenen voor hem geen luxe in een tentje, maar een luxe aan vrijheid en verbondenheid!

Foto © Carmen De Vos

Wat was voor jou het beste zomerfestival ooit?
Seaside festival Oostende 1986. Geweldige eerste live kennismaking voor ons met Ramones, P.I.L. en La Muerte. We gingen voor de eerste kamperen met de zwarte bende van Breendonk. Tien man in een klein tentje, dat ‘s nachts met de storm nog ging vliegen. Ik denk dat ongeveer iedereen daar met zeep en bier in z’n haar liep. Een zalige verbondenheid (lacht). Niks luxe, maar een luxe aan vrijheid. Twee weken later is The Arch ontstaan uit die bende. 

Het tweede memorabel geweldig festival dat helaas niet meer bestaat, is Futurama in Deinze in 1987. Ik ben toen enkele keren serieus van m’n sokken uit m’n puntschoenen geblazen: Wire, The Young Gods, P.I.L., The Leather Nun, The Godfathers, Borghesia, Pop Will Eat Itself en Christian’s Death met een toen zwaar flippende zanger. Deze affiche zou vandaag nog steeds geweldig zijn.   

Welk zomerfestival wil je dit jaar zeker niet missen?
Ik heb er al een paar opzitten dit jaar, maar ik kijk toch uit naar Siouxie op de  Lokerse feesten. Zalige nostalgie, en ik ga haar niet beoordelen op haar huidige zangcapaciteiten (knipoog). En daar dan pik ik dan graag Placebo mee op.

Wat was het mooiste openluchtoptreden dat je ooit zag?
Moeilijk. Maar dan kies ik voor Nick Cave & The Bad Seeds op Pukkelpop ’92. Het is zeer lang geleden, maar ik herinner mij nog hoe ik onder de indruk was. Dat was echt BAF! – een bom van energie en emoties in je gezicht. Hoe hij als een bezetene op z’n piano tekeer ging, naast de met immer pokerface gitaarspelende Blixa Bargeld. Geen draaikolkende moshpits maar wel een kolkend pogoweide!     

Foto © Luc Luyten / Who Cares

Wat is jouw meest memorabele festivalbelevenis?
Een Pukkelpop waar ik met tent en auto moest geëvacueerd worden door stormen en regen. Een Pukkelpop waar ik backstage een kampvuur maakte voor een zich Jim Morrison wanende Tom Barman. M’n allereerste Pukkelpop met eerste stuivende pogo’s op Executive Slacks en Cassandra Complex.

Met de groep? Gothic Dark Wave in chateau de Tilloloy in Noord-Frankrijk. Mafste ervaring, maar wat een plek! En de twee keer in de Mauritsbastei op Wave Gotik Treffen in Leipzig uiteraard!

Op welk zomerfestival hoop je ooit zelf te mogen spelen?
Op Pukkelpop. Of Coachella. Voor de schoonheid, excentriciteit, mafheid ervan.   

Facebook Bandcamp Instagram

Foto © Carmen De Vos

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More