Home Interview De Week Van De Belgische… Labels! TRAD RECORDS

De Week Van De Belgische… Labels! TRAD RECORDS

by Luminous Dash

Folk- en rootsmuziek uit België, voorlopig heeft het label Trad Records niets meer nodig om gelukkig te zijn! Ze weten waarvoor ze staan, vanwaar de passie komt en dat delen ze graag met jullie in De Week Van De Belgische Muziek.

Wat was de drijfveer om met een label te starten?
Trad Records werd opgericht door Jeroen Geerinck en mezelf, Ward Dhoore. We zijn beiden zelf muzikant en voelden een grote behoefte aan de oprichting van een collectief. Een collectief voor bands die muziek uitbrengen met een originele en eigentijdse visie op folkmuziek. Met dit label willen we onze favoriete muzikanten en songwriters helpen om hun muziek te releasen en met hun muziek een breder publiek te bereiken. We willen dat mensen folk- en rootsmuziek (her)ontdekken en hen kennis laten maken met bands met een moderne benadering van deze muziek.

Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
We brengen voornamelijk folk- en rootsmuziek uit, een genre dat ons beiden nauw aan het hart ligt. Het is muziek met een grote authenticiteit en dat spreekt ons enorm aan. Doordat we zelf muzikant zijn werken we vanuit het label vaak samen met collega-muzikanten die we al jaren kennen, iets wat het heel aangenaam werken maakt.

Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
We worden vaak zelf benaderd door muzikanten met plannen voor een nieuwe plaat, maar soms gebeurt het dat we zelf een band contacteren waarvan we weten dat ze aan nieuwe muziek werken. Dan laten we hen weten dat we fan zijn van hun muziek en interesse hebben om met hen samen te werken.

Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
We brengen elke release digitaal uit, in combinatie met cd en/of vinyl. We zijn zelf grote fan van vinyl, maar ons publiek bestaat nog steeds grotendeels uit cd-luisteraars. Muziek digitaal releasen heeft veel voordelen, zoals het uitbrengen van singles voorafgaand aan de album release. Cd & vinyl zijn op hun beurt dan weer heel fijn omdat je iets fysiek in handen hebt met een boekje waar je bijvoorbeeld wat verhalen over muziek in kwijt kan.

Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
In april 2020 stond de release gepland van Stormweere, het debuutalbum van de band Spilar. Na meer dan een jaar aan de nieuwe plaat gewerkt te hebben, stond de band te springen om deze voor te stellen en live te spelen, maar dat was natuurlijk buiten corona gerekend. Ondertussen zijn we bijna twee jaar verder en heeft de band nauwelijks live kunnen spelen. We kregen wel het fantastische nieuws dat Spilar voor de tweede keer op rij genomineerd werd voor de Flanders Folk Awards (net als Naragonia trouwens).

Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
Momenteel releasen we zo goed als enkel Belgische muziek. We kregen eerder al enkele vragen van buitenlandse bands maar er wordt zo veel goeie muziek gemaakt in België en voorlopig willen we ons nog wat focussen op onze lokale artiesten. We sluiten internationale samenwerkingen in de toekomst zeker niet uit, maar momenteel het is een bewuste keuze om met bands van hier bezig te zijn en zo een duidelijk profiel te kunnen schetsen van waar het label voor staat.

Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
We willen vooral blijven inzetten op het releasen van kwalitatieve folk en roots muziek van bij ons, en hopen door daarnaast onze schouders te zetten onder initiatieven binnen de scene, zoals het Flanders Folk Netwerk, bij te kunnen dragen aan de aanwakkering van het folk genre in Vlaanderen. Zo willen we op termijn van Vlaamse folk een sterk merk kunnen maken, en dit daarna ook blijven ondersteunen.

Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
We merken dat in onze catalogus de band Naragonia. Ze hebben sinds 2006 al 9 albums uitgebracht. De laatste 2 daarvan zijn bij trad records uitgekomen. In de jaren dat ze reeds spelen heeft Naragonia een groot internationaal publiek uitgebouwd. Dat vertaalt zich in de feedback die we krijgen op de releases die we voor hen doen zowel op vlak van persaandacht, als ook op vlak van publieksbereik. De muziek van Naragonia is voor ons echt pure Vlaamse folk, en we zijn blij dat we hen vertegenwoordigen als label.

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More