Home Interview De Festivalzomers van Sam Dufoor (Drums ’n Guns)

De Festivalzomers van Sam Dufoor (Drums ’n Guns)

by Nel Mertens

Hij staat al meer dan 15 jaar op een podium, onder meer als zanger van Drums ’n Guns. Maar ook voor het podium vindt Sam Dufoor het best fijn vertoeven. Op een festivalletje bijvoorbeeld…!

Wat was voor jou het beste zomerfestival ooit?

Pukkelpop 25/08/1991

Nirvana (Nevermind)  / Ride (Saigon 1991) / An Emotional Fish (Celebrate!)  / Dinosaur Jr. (Green Mind) / House of Love (Shine On!)  / Sonic Youth (Goo)  / The Pogues (Hell’s Ditch) / The Ramones. Ik was 18 jaar oud en wat een line-up!  Iedereen kende de groepen op de affiche. Nirvana was nieuw en absoluut een eyecatcher, ze sloegen iedereen met verstomming (met Krist Novoselic die op het einde van de set zijn basgitaar recht omhoog smeet en probeerde op te vangen met zijn oogkas).  Qua festivalbeleving was dat toch een heel andere verhaal of nu (wij hadden toen geen reuzenrad of gin tonic nodig) .
Na Nirvana kwamen 7 bands op rij die er op dat moment toe deden. Hun muziek werd door een hele festivalweide mee gezongen. Ik ervaarde een voor mij een nooit geëvenaarde verbondenheid,… zot! Shane MacGowan die er die dag (opnieuw) stomdronken een zootje van maakte en 20 minuten voor tijd van het podium werd geplukt.  De rest van The Pogues die overnamen en ik weet nog dat wij dat als jonkies grappig vonden.  Maar ik luister nog vaak naar The Pogues en besef nu dat er qua stemtimbre maar weinig punkies in Shane zijn buurt komen. Doodjammer van MacGowan z’n drankgebruik want die groep had (en heeft) alles. The Ramones speelden die dag het beste concert dat ik ooit van hen zag  (ik zag ze 4 keer). The Ramones blijven My AllTime Favourites,… dit concert nemen ze mij nooit meer af!

Welk zomerfestival wil je dit jaar zeker niet missen?

Ik ben op vraag van de dochter Guns ‘n’ Roses gaan zien op Graspop 15/06,… maar dat werd een sof.  Wat Axl Rose daar uit zijn strot duwde, behoort tot het slechtste dat ik ooit heb moeten aanhoren.  Het werd een familiale ontgoocheling. Ik had op zaterdag 08/07 Sjockrock aangekruist en zag daar 8 onderhoudende tot zeer goeie bands (onthoud Private Function!).  Ik kijk (zoals ieder jaar) uit naar het ontdekkingsfestival Leffinge Leuren. Idles, The War On Drugs, Viagra Boys, Gotye,… net voor de doorbraak stonden die daar allemaal!  Ook dit jaar weten de programmatoren weer de vinger aan de rock-‘n-roll-pols te houden. 3 dagen Rock ‘n’ Roll!  Ik wil vooral King Hannah mee pikken (aangevuld met zo veel mogelijk punk en post-punk).

Wat was het mooiste openluchtoptreden dat je ooit zag?

Torhout/Werchter 1989. Het was mijn eerste zomerfestival. Nick Cave And The Bad Seeds openden in Torhout voor mij een nieuwe wereld.  Het beeldmateriaal van dit concert zegt meer dan alles wat ik hierover zou kunnen  schrijven.

Eén en al energie in tijden zonder stroomtekort!  Na dit concert ben ik alles van Nick Cave blijven volgen en als de man halt houdt in België dan probeer ik erbij te zijn.

Wat is jouw meest memorabele festivalbelevenis?

Rock Torhout Werchter 1991: Iggy Pop roept in Torhout het publiek op om plastic flessen naar het podium te gooien. Als je omhoog keek zag de hemel zwart van flessen.  Aanvankelijk lege flessen maar na verloop van tijd ook volle flessen. De EHBO tent draait op volle toeren. Er worden neusbreuken en lichte hersenschuddingen vastgesteld. Gevolg: plastic flessen worden van het festivalterrein geweerd.

Op welk zomerfestival hoop je ooit zelf te mogen spelen?

Wij zijn altijd blij om te spelen, op gelijk welk podium of festival.  Meestal zijn dat kleine, lokale podia.  De grote dromen zijn weggeborgen want met onze status en leeftijd is doorstoten naar grote festivals onmogelijk.  Een zijpodium van Sjockrock zou voor Drums ‘n’ Guns nog een mooie opportuniteit kunnen zijn. Het tofste festival waar ik ooit heb gespeeld was Leffinge Leuren in 2000 met Push Up Daisies. Dit jaar speelt Drums ‘n’ Guns op 14 augustus op Rijversfestival en op 26 augustus spelen we op een festival in Bellem (Café Belami) en later die dag op Gentbrugge Leeft.  We zoeken nog meer optredens voor 2023 en die komen (dankzij de single Gloria) mondjesmaat binnen.

Facebook – Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More