Home ReviewsAlbum Reviews NIGHT BEATS – Rajan (Fuzz Club)

NIGHT BEATS – Rajan (Fuzz Club)

by Bootsie Butsenzeller

Drie maanden geleden werd met de uitermate groovy single Hot Ghee, de komst van het Rajan album al aangekondigd. Die track zet dan als opener meteen de toon; funky ritmes, fuzzy psychedelische gitaren en in reverb verzuipende vocalen.

Blue schroeft het tempo omlaag maar zonder aan funkyness in te boeten, de beats lijken geleend van Massive Attack, de kleurspoeling bevat de “French touch” van Air uiteraard overgoten met een 60’s sausje op basis van psychedelische paddenstoelen. Het staat buiten kijf dat Jimi z’n invloed ook nooit ver weg is, vooral in Nightmare steekt die z’n kop op evenwel in een hedendaagse productie zoals ene Beck het uit z’n mengtafel zou persen.

De groove en basismelodie van Motion Picture lijken dan weer verdacht veel op die van Gainsbourg z’n Je T’aime Moi Non Plus, terwijl de zangmelodieën vanop het zebrapad van Abbey Road komen aangewandeld en het gehijg van Birkin doen vergeten. Een heerlijk streepje Marvin Gaye soul is ons deel in Anxious Minds. Tweede single Thank You is ons inziens eigenlijk Sunny van Bobby Hebb, sterk vertraagd en van een andere tekst voorzien.

Op Osaka krijgt Danny Lee Blackwell het gezelschap van zanger/harmonicaspeler Ambrose Kenny Smith, die we kennen van King Gizzard & The Lizard Wizard. We hoeven er geen tekening bij de maken om te illustreren dat de loungy psychedelica op die manier een lekkere blues injectie krijgt.

De versatiele invloeden worden dus niet onder stoelen of banken gestoken, en gaan het hier eerder over op eigen wijze knipogen uitdelen, ook naar zichzelf zo blijkt o.a in Morocco Blues, dat door het gebruik van sitar eerder Indisch aanvoelt en niet eens zo bluesy. 9 to 5 heeft dan weer gelukkig niets te maken met de gelijknamige Dolly Parton draak, ook de werklust wordt niet opgewekt en werkt deze soulvolle nightbeat zelfs beter overdag met een joint in de hangmat.

Blackwell is aan een opmars bezig afgaande op z’n YouTube en Spotify populariteit. In dit geval is het zelfs volledig terecht en dus ook van harte gegund. Als je hem nu pas ontdekt na deze woorden, vergeet dan de gids niet, dank u.

BandcampSpotifyFacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More