Home Interview Candle.Bags

Candle.Bags

by Nel Mertens

De straffe frontlady Inge Henrotay palmt samen met haar even straffe muzikanten Seppe Dausi en Robson Mangelschots als Candle.Bags het podium van muziekcentrum Kinky Star in Gent in. Naast het podium hoort daar ook hun onlosmakelijk verbonden geluidsman Wout Rutten bij. Op 20/7 voor een livestreamconcert als alternatief voor een live-optreden tijdens de Gentse Feesten, maar nu al even onderworpen aan onze nieuwsgierigheid…

(c) Candle.Bags

Voor de festivalgangers zijn de live-optredens een groot gemis, voor de homies onder ons een zegen om zo’n groot aanbod aan optredens gewoon van thuis uit te kunnen volgen. We vermoeden dat jullie voorkeur uitgaat naar een live-show, maar zien jullie ook voordelen aan een livestreamconcert?
De uitwisseling van energie tussen een band en het publiek is een groot deel van de show. 1+1=3 in dat geval. Maar we zien ook het nut van een livestreamconcert. Niet alleen omdat we zo toch voor een publiek kunnen spelen, maar ook omdat de opname na de show herbeleefd kan worden. De Kinky Star is een legendarische plek. 
Het is sowieso super dat we uitgenodigd zijn. Gent en de Gentse Feesten zijn altijd super. We gaan het publiek wel missen maar op dit moment is alles beter dan niets.

Jullie spelen sinds vorig jaar in een nieuwe bezetting en lieten al enkele heerlijke nieuwe tracks op de wereld los, zoals jullie laatste AEIOU, waarbij we nog maar net een nieuwe videoclip van Seppe’s hand te zien kregen. Krijgen we maandag enkel nieuwe nummers of ook ouder werk te horen?
We spelen natuurlijk een aantal van onze oude nummers maar ook een aantal nieuwe nummers. Het beste van twee werelden. En wie weet wat nog… ?

Jullie bieden jezelf als band ook aan om tuinfeestjes, barbecues en lazy sundays van muziek te voorzien. Een fijn alternatief, want in de – financieel weinig lonende muziekindustrie – is het applaus en gedans van een publiek de mooiste feedback. Al leuke ervaringen kunnen op doen met deze intieme optredens?
We hebben nog geen BBQ-, tuinshow gespeeld, maar hebben wel al enkele tuinfeesten in het vooruitzicht. Eentje In Gent zelf, één in Hasselt en we praten momenteel ook met mensen in Bocholt. Intieme optredens, huiskamerconcerten, deden we in het verleden ook al. Ook dat is een bijzonder gegeven. Je staat nog veel dichter bij het publiek. De ruimte is klein, de wisselwerking en intensiteit groot.

(c) Candle.Bags

“In barre tijden zullen het vooral de creatievelingen zijn die zich door deze miserie zullen trekken.” Denken jullie daar ook zo over?
Creativiteit komt in vele vormen. Er zijn veel mensen die creatief met deze periode omgaan. Wij zijn onze tijd ook nuttig aan het besteden. Ieder van ons met zijn persoonlijke projecten: Inge met de opstart van een eigen theatergroep en verscheidene filmprojecten, Seppe met de opstart van zijn audiovisueel productiehuis De Beeldgieterij en Robson met Deep Mine Studio. Met de band zijn we aan het schrijven aan een album! We trekken onze plan wel.

Het coronavirus heeft een grote invloed op de muziekwereld. In hoeverre heeft het jullie geraakt? Wat is er moeilijk / mooi aan?
Het is een nieuw begin. Tijd voor zelfreflectie en om te groeien. Wat je aandacht geeft, dat groeit. We hebben ons individueel verder kunnen ontwikkelen als muzikant, maar ook meer tijd kunnen investeren in het vinden van elkaar in het schrijven van muziek. Voor onze nieuwe bezetting is dat wel goed geweest. Het moeilijkste is uiteraard dat we echt wel het live gegeven missen. Zelf mogen spelen uiteraard maar ook zeker zelf naar een optreden gaan.
De kracht van livemuziek is gigantisch. Wij merken wel steeds meer dat vele mensen zich hier bewust van worden. Vroeger was een optreden evident, nu voelen we pas wat we missen als het er niet is. Samen verbindend naar een optreden kijken, even alles loslaten of juist geraakt en geïnspireerd worden, je batterij opladen of gewoon voelen dat je leeft en vieren, het kan allemaal in de muziek.

Zijn jullie bang voor de toekomst als band?
Nee. We hebben tijdens de corona singles kunnen releasen, we worden nog steeds gespeeld en geboekt. Zolang we ons amuseren blijven we het ook doen. De drang om te creëren is te groot om bang te zijn voor de toekomst. We blijven muziek maken, al is het in onze slaapkamer voor de teddyberen.

We kijken natuurlijk het liefst vooruit! Wat zijn de toekomstplannen? We kregen al enkele knappe tracks te horen, als we denken aan AEIOU, Shoubbie en No Monkeys. Komt er een album aan?
Oeps, hebben we hierboven al verklapt! We hebben al studiotijd geboekt bij Deep Mine Studio, er zijn een aantal nummers afgemaakt, we zijn ermee bezig!

Wij kijken daar alvast enorm naar uit, maar eerst ook naar 20/7, met jullie op dat fijne Kinky Star-podium!

Facebook / Facebookevent

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More