Home Interview BONNE APARTE

BONNE APARTE

by Didier Becu

De Nederlandse (heerlijke) herriemakers hebben net een single uit (Scum Party) en werken aan een nieuwe langspeler. Reden genoeg om een praatje te maken!

In 2008 hebben jullie de noisewereld veroverd met je debuut, en na amper een jaar verdwenen jullie. Het is duidelijk: jullie hadden geen plan. Of toch wel?
Inderdaad er was geen plan. Ik vond en vind dat je dergelijke muziek niet moet maken vanuit een plan. Ik denk dat er een groot verschil hoorbaar is tussen echte frustratie omgezet in muziek en een onder druk opgewekte versie daarvan. Er is in die zin een plan dat we inmiddels een plaat opgenomen hebben. Die zullen we komend jaar releasen en bij een release horen natuurlijk ook de nodige shows.

Het hele concept van de single doet me herinneren aan de punkbeweging op het einde van de jaren 70 toen alles DIY ging. DIY lijkt bij jullie meer dan een attitude, een levensstijl?
Natuurlijk kun je met een zekere romantiek terugkijken naar die periode. Toch is deze tijd heel anders. Bonne Aparte is voor mij meer een band waarbij we dingen doen op de manier die logisch voelt. Dingen zelf doen of door mensen die dicht bij je staan laten doen voelt vaak het meest natuurlijk. Toch wil ik de oogkleppen van het DIY denken liever niet dragen.

Iets over jullie geluid. Het klinkt lekker rommelig en gemakshalve heb ik het maar als psychedelische noise ondergebracht, hoewel de vlag de lading niet dekt, hebben jullie zelf een omschrijving die past?
Nee

De songs zijn kort. Bewust?
Ja, als je je zegje hebt gezegd dan is er geen reden meer om dat eindeloos te gaan herhalen. Dit is zo in het algemeen maar gaat voor mij ook op voor songs. Muzikaal is het soms wel fijn om stukken langer te maken, maar daar moet dan een goede reden voor zijn.

Iets over Nederland. Zelf heb ik de indruk gehad dat het vroeger het land bij uitstek is geweest voor (muzikale) durvers, maar daar merk ik minder en minder van. Ben ik gewoon blind of is er een waarheid in deze woorden?
Ik weet niet of het vroeger meer was, maar ik ben het met je eens dat er tegenwoordig maar weinig echt spannende dingen gebeuren. zeker niet aan de oppervlakte. onder die oppervlakte zijn er natuurlijk altijd wel wat dingen gaande (bijvoorbeeld Sweat Tongue of iets bekender yuko yuko), maar het Nederlandse publiek laat zich niet zo graag verrassen. Hierdoor blijven deze dingen dan ook vaak ongezien

Er komt dus een nieuwe plaat en kunnen we jullie ergens buiten Nederland zien?
Er komt een plaat in het komende jaar. We zullen er alles aan doen om ook in België shows te spelen. We hebben in nederland al 2 keer met Cocaine Piss gespeeld, wellicht moeten we dat ook eens in België doen.

Vertel aub eens iets over dat vreemde hoesje van Scum Party!
Het is gemaakt door Wouter Venema. Zie je wat je ziet? of is het toch iets anders? Is het mooi of juist heel lelijk? Deze vraag van jou is eigenlijk precies de bedoeling. Met een paar extra letters staat er schuim party.. een fenomeen uit mijn jeugd dat mij intrigeert, het hoesje geeft je een voorzetje om deze verlezing te maken.

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?

Mellon Collie and the Infinite Sadness  van The Smashing Pumpkins.  Dit omdat je maar weinig platen tegenkomt waar betere oneliners op staan.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift mee te zitten en wat zou je dan doen?
Met 1 persoon vastzitten in een lift heeft een kinky connotatie, toch denk ik dat maar weinigen het uithoudingsvermogen hebben. Nee, laat mij maar filosoferen met Nietzsche!

Het laatste woord is aan jullie.
Probeer alles en behoud het goede!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More