Home ReviewsAlbum Reviews BASEMENT CRITTERS – Hurt Me With The Truth (Eigen Beheer)

BASEMENT CRITTERS – Hurt Me With The Truth (Eigen Beheer)

by Patrick Bruneel

Het allemaal zelf doen, het DIY-principe, is niet alleen voorbehouden aan muziek en andere kunstuitingen gerelateerd met punk. Het kon vroeger in het florerende tapecircuit in allerlei genres, en het kan ook nog vandaag de dag. Kijk maar naar het kwintet Basement Critters uit Avelgem, bij Kortrijk.

De band, bestaande uit zanger Thomas Marijsse, drummer Frederik Vanwijmelbeke, de gitaristen Sven Caes en Glenn Labie en ten slotte Frederik Declercq op basgitaar, trok eind 2015 de studio in om een vijftal nummers in te blikken voor wat hun eerste cd zou worden. In september 2016 was het dan uiteindelijk zover: Basement Critters kwam met hun werkstukje naar buiten. Inmiddels zijn de vijf nummers ook gratis te downloaden op hun website, afzonderlijk of in één geheel. Om maar te zeggen dat het gezelschap wel blij is met een fysieke cd, maar daar nu ook niet zo veel waarde aan hecht.

Als echte metalheads willen ze spelen, veel spelen. Als hen dat gaat lukken, durven we echter ietwat te betwijfelen. De mix van thrash en crossover heeft wel iets en zal in kleine kroegen met een voorliefde voor alles wat naar metal ruikt, wel best goed overkomen en enthousiast worden onthaald. Ruimere bekendheid zal echter moeilijk worden. Daarvoor klinken de vijf nummers net iets te belegen en is hun voorliefde voor old skool thrash met Slayer voorop iets te duidelijk. De zang is clean en netjes en daardoor parkeert Basement Critters zich net teveel in de hoek van crossover uit de jaren 1990, en niet altijd de goeie.

Pluspunt is wel dat het vijftal zich hoorbaar amuseert bij het spelen van deze muziek en ze er ook bewust voor kiezen om de teksten verstaanbaar (en begrijpelijk) te houden en ze zich absoluut niet druk maken als we de solo’s er een beetje over vinden. Of de dubbele gitaarduels, de machoposes en meer van dat soort metalclichés. Het gaat deze band om het spelplezier en het live onderhouden van verwante zielen. Wel, als zij blij zijn, zijn wij het ook een beetje.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More