Home Interview ANIMAL CLUB

ANIMAL CLUB

by Brent Van Hout

Animal Club is één van de toonaangevende youth crew bands van ons land. Normaal gezien stonden ze dit jaar op de affiche van het legendarische Ieper Hardcore Fest maar dat is helaas afgelast. Maar dat heeft de band niet belet op hun nieuwe ep Clear Vision uit te brengen.

(c) Kevienpictrures

Als iemand aan mij zou vragen om recente Belgische youth crew bands op te noemen zou ik er maar één kunnen noemen, Animal Club. Mis ik iets, of is youth crew geen prominent subgenre in de Belgische hardcorescene?
Er is ook nog One Step at a Time en Not Afraid (al weet ik niet of Not Afraid nog actief is). Vroeger leefde youth crew meer in België. Vooral in de tijden van DeadxStop, True Colors en Justice. Belgische bands die internationaal nog steeds heel veel aanhang hebben. Toen deze bands allemaal gestopt waren, stond youth crew op een laag pitje. Met Animal Club waren we vastberaden om deze stroming van hardcore terug levendig te maken. Ik denk dat jonge kids het nu terug beginnen te snappen. Het is moeilijk om een publiek aan te spreken dat hardcore enkel kan herkennen door breakdowns of beatdowns…

Youth crew wordt vaak geassocieerd met straight edge*, en een positieve, moralistische kijk op de wereld. Staan jullie zo ook in het leven?
Van de band ben ik (Davy) de enige die nu straight edge is. Van mijzelf kan ik zeggen dat ik mega optimistisch en positief in het leven sta. Ik kan heel veel relativeren en heb veel geduld. Ik zie dat grotendeels als een pluspunt maar in sommige situaties is dat ook een zwakte aangezien mensen daarvan kunnen profiteren. Ik probeer meestal alles goed af te wegen om een oordeel te maken over wat slecht is of wat goed is. Er zijn heel veel mensen die heel haatdragend zijn en dat probeer ik net te vermijden. Haat zorgt ervoor dat je blijft stilstaan in het leven en ik wil net vooruit! Dat gaat enkel met een positieve mindset, zonder wrok en zonder gemengde gevoelens. Naar mijn weten denkt Maxim van de band op dezelfde manier. Jef en Dennis zijn eerder altijd realistisch.

Vanwaar komt de inspiratie om teksten te schrijven?
Het dagelijkse leven vooral. Dingen die rondom mij gebeuren en in de wereld. Waar ik meestal toch mijn eigen zegje wil over doen en mijn frustratie over wil uiten of mensen een andere kijk wil toelichten. Kijk maar naar het nummer Scab en Utopia. Dat zijn nummers die in de leefwereld van iedereen voorkomen. Clear Vision of Ease zijn dan persoonlijker en voor enkelen die zich kunnen spiegelen met een gelijkaardige situatie/gevoel.

(c) Kevienpictures

Een ep uitbrengen ten tijde van corona. Geen releaseshow, geen promo optredens, enkel maar thuiszitten. Hadden jullie iets speciaals gepland voor de release?
We hadden wel een idee voor een release show maar nog niets concreets. Sowieso een show met bevriende bands en een internationale band die we al een tijdje hier willen hebben (?) in een kleine zaal in het Gentse. Er zullen ook 60 release show variant lp’s zijn voor als die eens kan doorgaan!

Clear Vision wordt uitgebracht bij Kick Out The Jams, hoe verliep de samenwerking?
We hebben eindeloos respect voor Angelo en Andy. Als persoon en voor wat ze doen. We waren vereerd toen ze zeiden dat ze onze ep wouden uitbrengen als hun eerste plaat. Ze zijn heel toegewijd aan het steunen van kleine Belgische bands in en rond hardcore en zo’n mensen hebben we net nodig in onze scene! Als je met veel verschillende mensen moet samenwerken zijn er altijd wel wat meningsverschillen en andere visies, maar we zijn er uitgeraakt en het resultaat mag er zeker zijn! (Lees het interview met Angelo van KOTJ hier)

Wat vinden jullie van de Belgische hardcore scene?
Op een bepaald moment was er een dieptepunt vond ik. Niet veel mensen meer op shows, niet veel reactie meer… Je zag enkel maar meer en meer mensen uit hardcore gaan en je zag geen nieuwe kids meer bijkomen. De voorbije 2 jaar zie ik steeds meer nieuwe gezichten en terug meer jeugd. Het doet me deugd om te zien dat er terug kids zijn die het vuur van hardcore voelen en dat ook uiten. Soms voel ik ook wat elitarisme maar dat heb je wel in elke muziekscene. Al vind ik dat voor hardcore heel bizar. Ik dacht dat hardcore net heel open was en dat eenheid centraal stond. Ik geef toe, hardcore is niet voor iedereen. Maar wel voor iedereen die zich kan associëren met de waarden en visies in hardcore. En niet omdat je niet naar de ‘coole’ bands luistert of de ‘juiste’ merch draagt. De laatste show voor de lockdown was Zwevegem hardcore fest en dat was toch één van de hoogtepunten in de Belgische hardcore naar mijn mening. Heel veel volk, heel veel sfeer en dat met bijna allemaal Belgische bands! Mindwar en Minded Fury dragen heel veel bij aan dit klimaat. Ik hoop dat het na de lockdown nog intenser zal zijn en dat de populatie op shows steeds meer zal groeien.

Wat is de zotste show die jullie ooit gespeeld hebben?
Break Down The Walls in Parijs was wel een uitblinker. 100% youth crew show met Safe State, xBREAKOUTx, Flush, Tides Denied en Nations On Fire. We kwamen toe en zagen direct een volle zaal die al heel energiek was bij de openingsband. Dan weet je direct dat het een goeie show zal zijn. De mensen , de sfeer, alles was positief. I loved it! Iedereen was daar voor één doel: zich te amuseren. Zonder vooroordelen en met dezelfde gedachten! Lille en Lyon stellen ook nooit teleur. Als we daar mogen spelen weten we dat de sfeer optimaal zal zijn.

Waar hebben jullie de muzikale inspiratie gehaald voor Clear Vision?
Dennis (drums) vooral bij Congress en Deviate maar ook artiesten buiten de hardcore zoals Tony Allen. Jef (gitaar) vooral bij bands zoals Floorpunch, Fury, The Rival Mob, Big Cheese, Dominant Force, Survival,… Maar dit zijn enkel bands waar hij toen (en nog steeds) veel naar luisterde. We proberen elk ons eigen ding te doen. Zonder al te veel invloeden van overal te nemen en een zwak afkooksel te zijn van één of meerdere bands.

Zouden jullie kunnen zeggen dat er een muzikale groei of verandering heeft plaatsgevonden sinds de demo uit 2016?
Het is een hele andere line-up dan 2016. Enkel ik ben nog OG. Jef is er snel bijgekomen en Sam (xVICIOUSx). We hebben geworsteld om de juiste drummer te vinden maar toen we Dennis ontdekten, bracht hij onze muziek naar een ander niveau. Sam is onlangs verhuisd naar Duitsland bij zijn vriendin en zo is Maxim er bijgekomen. Er is dus heel wat veranderd en dat merk je ook aan de muziek. Elke gitarist speelt anders en elke drummer ook. Bij Clear Vision zijn we gegaan voor een iets ruwere sound dat je terugbrengt naar de jaren ‘80-‘90. Het ging er hem vooral over om onze muziek puur en oprecht over te brengen.

Zijn er andere bands/projecten waar de bandleden ook bij spelen, of bands/labels/… die nog een shoutout verdienen?
Jef speelt in Frankie en soms eens bij Vicious. Dennis heeft Kolektiv, Cleopatrick, Gross en verschillende andere muzikale projecten lopen momenteel. Maxim speelt in Minded Fury en Fever Child. Ik heb nog Vicious dat lopende is. Maxim, Jef en ik zijn daarbuiten ook nog bezig met een zomer-ep los van Animal Club.

Op 29 mei stuurde ‘The Club’ Clear Vision de wereld in, beluister ‘m hier, of koop de vinyl bij Kick Out the Jams (site momenteel offline).

*Straight edge (of afgekort sXe) is een levenshouding die vooral populair is onder jongeren . Straight-edgers gebruiken geen alcohol of drugs, roken niet en zijn vaak vegetariër, flexitariër of veganist (bron: Wikipedia).

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More