Home Festival We Are Open Antwerpen, Trix (10/02/2024)

We Are Open Antwerpen, Trix (10/02/2024)

by Bert Geurts

Voor het verslag van de tweede dag van het ontdekkingsfestival We Are Open in de Antwerpse TRIX mochten we opdraven voor een avond vol jong muziekgeweld, doorspekt met diverse stijlen uit het Belgische muzieklandschap. Helaas moesten we noodgedwongen een selectie maken uit 20 acts en we besloten ons vooral te richten op de rock-pop-noise artiesten.

Opener Druugg uit de Julia Records stal van It It Anita’s ex-gitarist Damien, wist ons meteen te bekoren met hun vette slackerrock dat af en toe werd overgoten met een postwavesaus. Het gapende glitterrokje van de drummer kregen we er gratis bij.

De nog jonge Brusselse singer-songwriter Uwase deed het tempo vervolgens dalen met haar intieme, zwoele indiesongs. Ondanks het ietwat zeemzoete geluid was de ritmisch, hoekige drumster een meerwaarde voor dit beloftevolle talent.

Bij het binnenkomen van de inmiddels volle grote zaal hoorden we meteen dat Mojo & The Kitchen Brothers er, met hun loeihard psychedelisch gitaargeweld, geen doekjes om wonden. We werden terug gekatapulteerd naar de jaren ‘70 door de afwisseling van beukende glamrock en heerlijk trage stonersongs uit de Black Sabbath periode.

Onze trappenteller piekte al vroeg toen we in de Bar naar Purrses, het project rond Laura Ruggiero, gingen kijken. Bij voorbeluistering genoten we van hun groovy indiesongs, maar hun live set liet eerder uptempo popsongs horen die de happy newwavesound van Siouxie & The Banshees naar boven haalden. We misten hierbij wel wat de energie van de frontvrouw.

Ila trok flink wat publiek naar de zaal. Vooraan bevond zich een enthousiaste groep fans die nauwelijks kon wachten op haar optreden. Op het podium pronkte een indrukwekkende muur van spiegels die een extra showelement toevoegde aan de setting. Ze bracht een krachtige set, waarbij ze moeiteloos de juiste balans vond tussen ongepolijste energie en kwetsbaarheid.

Afdalend naar de Kelder zagen we de uit de Amsterdamse Bijlmer uitgeweken Antwerpenaar Leblanco zijn schare fans opzwepen met stoere rhymes begeleid door vette industrial-beats. Zijn schijnbaar sobere performance stond stevig in contrast met de voorliefde voor Gucci en Rolex.

Het verhaal achter muzikant en beeldend kunstenaar Youniss intrigeerde ons wel. Enkel begeleid door drummer Tim Caramin smeet hij ons met overstuurde gitaarnoise schreeuwende frustraties rond de oren. De oorverdovende sound alsook de overvolle zaal deden ons spijtig genoeg snel terug afdalen naar het Cafe.

De muzikale projecten van Echo Beatty en Pruillip, rond Annelies Van Dinter, wisten we eerder al te pruimen. Takh stond dan ook op onze must see-lijst. Ook hier hoorden we een onheilspellend geluid van voortstuwende ritmes zoals we die ook kennen van The Black Angels, doorspekt met een prachtige Alisson Goldfrapp-stem. De intens-donkere set liet menig luisteraar wat verweesd achter.

2023 was voor Ão het jaar van de grote doorbraak in eigen land, met de prachtige debuutplaat Ao Mar. Ze brachten een betoverende performance met dromerige klanken van de warme gitaar van Siebe Chau en de zalvende stem van Brenda Corijn. Bert Peyffers‘ subtiele percussie en Jolan Decaesteckers soundscapes voegden een extra dimensie toe. De harmonieuze samenwerking tussen de vier bandleden resulteerde in een magische synergie.

Verrassend, doch zalig nostalgisch was het intense optreden van Captain Kaiser. Hun no-nonsense jaren ‘90 punk brachten ons terug naar de tijden van het Epitaph label rond Bad Religion. Heerlijk om deze jonge Kempenaren te zien beuken en spuwen naar alle hedendaagse normen en gewoontes.

Afsluiten deden we met de overweldigende set van Don Kapot. Dit Brusselse trio opende alle registers uit het free-jazz-noise spectrum met overstuurde sax en aanstekelijke bas ritmes. Hoewel de intense uitspattingen soms wat ver gezocht waren, genoten we van de fijne mix van Mulatu Astatke en John Zorn.

Druugg: Facebook Instagram
Uwase: Instagram
Mojo & The Kitchen Brothers: Facebook Instagram
Purrses: Facebook Instagram
Ão: Facebook Instagram
Ila: Facebook Instagram
Leblanco: Instagram
TAKH: Facebook Instagram
Youniss: FacebookInstagram
Captain Kaiser: Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More