Home nieuws Uitheems Geduister #275

Uitheems Geduister #275

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Geen nummer dat zich in ‘een grijze zone’ bevindt, maar de grauw donkere zone wordt deze week weer goed gevuld met het Uitheems Geduister! Met nieuws van The Halo Trees, Torch, Nino Sable, MДQUIИД.,  Acylum, Fortune Teller, YelworC en Vaselyne.  

THE HALO TREES
De postpunk-/ deep dark indierockband The Halo Trees uit Berlijn tekende nog maar net bij het label COP International. En dat debuut vieren ze met hun nieuwe single Stray(nger), dat tevens het eerste nummer is van het aankomende album Where The Deep Ends.

Met deze Stray(nger) benadrukt The Halo Trees de indiecomponent hun band, want ze laten zich erg positief horen. Poppy en catchy, maar ook met een ietwat bizarre tekst, gebaseerd op een gedachte-experiment, legt zanger en gitarist Sascha Blach uit: “Een van de centrale vragen die ik mezelf in mijn leven voortdurend stel en probeer te doorgronden, is de vraag naar de hogere betekenis van dit alles. De tekst van Stray(nger) is gebaseerd op het idee om je vaak een vreemdeling in deze wereld te voelen. Alsof je eigenlijk ergens anders thuishoort. De tekst speelt het idee uit dat de ziel hier op aarde alleen maar op doorreis is – dat deze enerzijds prachtige, anderzijds verschrikkelijke planeet slechts een tussenstop is op een veel grotere reis. Toen ik deze dimensie binnenging, moest ik helaas alles vergeten wat voorafging, en daarom weet ik niet of het echt zo is of dat het uiteindelijk gewoon een dom denkspel is.”

Naast de originele track, vind je ook een instrumentale en een elektronische versie terug van Stray(nger), gebaseerd op synthesizers en drummachines die gitaar, bas en drums vervangen.

Stray(nger) is digitaal verschenen en zal je terugvinden op het album Where The Deep Ends, dat in de eerste helft van 2024 wordt uitgebracht bij COP International.

Facebook / Bandcamp

TORCH
De Deense darkwaveband Torch komt uit de diepte tevoorschijn en fascineert ons meteen met hun verleidelijke, onheilspellende en ijskoude geluid.
Met de beats van een kille drummachine, melodieuze gitaar, fretloze bas, scherpe synths en massieve zang in de verte hebben ze in hun tweejarige bestaan hun sporen reeds verdiend in de internationale scene.

Geïnspireerd door gothic postpunk, melancholische cold wave en keiharde EBM, mag je op het aankomende Torch-debuutalbum zowel verontrustende, verlangende nummers als sombere, harde knallers verwachten.

We krijgen van Benjamin Lind Holm (zang, synths), Ivik Rosing-Johsen (zang, gitaar) en Josefine Hjulskov Valler (bas) alvast twee tracks te horen uit hun debuutplaat: Leaving Me Behind en You Will Rise (I Will Fall).

Leaving Me Behind en You Will Rise (I Will Fall) zijn digitaal verschenen en zal je vanaf 16/02 ook digitaal en op cd terug vinden op het album Leaving Me Behind. Voorbestellen kan reeds, via het label Wave Records / Inåt Bakåt Records.

Facebook / Bandcamp

NINO SABLE
Om het weekend af te sluiten, krijgen we een laatste dans-wensje van Nino Sable (Aeon Sable): “We wish you a great robot party!”

En dat heeft alles te maken met de remix van Robot Party, die net verscheen uiteraard. Dos Asmund ging aan de slag met het nummer dat op het album Thorns II van Nino Sable verscheen, vorig jaar.

Het nummer dat origineel heerlijk flitsend, catchy en retro klinkt, werd in een iets ‘trancier’ jasje, gevuld met beats en strakkere elektronische elementen, gegoten door Dos Asmund. Eentje voor donkere raves!

De Dos Asmund-remix van Robot Party is digitaal verschenen.

Bandcamp Facebook  Website

MДQUIИД.
Met hun nieuwe single Denial kondigt de Portugese  band MДQUIИД. (Maquina) de komst van hun tweede album Prata aan.

Van minimale krautrock, beukende industriële techno en EBM, verkent het trio uit Lissabon met kracht de grenzen van deze genres. In de zes nummers van het aankomende album Prata creëren ze een geluid vol adrenaline, dat zowel geschikt is voor donkere, zweterige achterkamers als voor de dansvloer.

Toch is het vrij organische dansmuziek die even punk als psychedelisch is, gespeeld door een gitaar-drums-bas power trio-formatie die op alle cilinders vuurt, met oerzang uitbarstingen van Halison, scuzzy basriffs vanTomás) en doordringend gitaargeluid en FX van João.
En dat krijgen we alvast te horen in een eerste voorsmaakje Denial.

Denial kan je reeds digitaal beluisteren. Voor het album Prata is het nog even wachten tot 5/4, want dan verschijnt het bij Fuzz Club.

Bandcamp

ACYLUM
Ze worden beschreven als ‘zwavelhoudend’ duo, het Duitse duo Nadine en Pedro Engel. Samen brengen ze binnenkort hun nieuwste controversiële werk uit, hun nieuwe album Zuchthaus. Daaruit kunnen we al twee nummers beluisteren, die de duisternis in zijn rauwste vorm belichamen. Ongetwijfeld het meest sombere en door wanhoop geteisterde album van Acylum tot nu toe.

Een klassiek gezang opent Oder Tod, zodat de donkere electro die er op volgt een in een melancholie van een oud volkslied baadt. Tears Of Blood combineert het melodieuze werk met de harde beats, die een rauwe energie uitstralen. Een diepe droefheid blijft sluimeren in beklemmende noise.

Het dubbelalbum Zuchthaus verschijnt op 5/4 op cd bij Alfa Matrix.

Facebook / Bandcamp

FORTUNE TELLER
Een wel erg catchy en punky nummer, leveren de Britse poppunkers van Fortune Teller af met Jump Ship. De opkomende punkers uit Zuid-Wales worden qua sound beïnvloed door bands als  Knuckle Puck, The Story So Far en Neck Deep. Binnenkort verschijnt hun eerste ep en daaruit krijgen we er al eentje te horen.

Jump Ship laat een energieke punkrocktrack horen met typerend dof pompend drumwerk.

Jump Ship kan je digitaal beluisteren en verschijnt op 29/3 op de krachtige debuutep Premonitions en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

YELWORC
Van het Duitse project yelworC krijgen we nog een portie instrumentale dark electro / industrial. Vernoemd naar de beruchte occultist Aleister Crowley (yelworC is Crowley achterstevoren), werd deze band opgericht in 1987 door bezieler Peter Devin.

The Ghosts I Called is hun nieuw album met een collectie instrumentale donkere nummers in soundtrackstijl. Met beklijvende dialogen, scherpe programmering en golven van bijtende elektronische ritmes weerklinkt hun intrigerende sound in tracks.

The Ghosts I Called is verkrijgbaar via Metropolis Records op alle digitale platforms en streamingplatforms.

Facebook / Bandcamp / Spotify

VASELYNE
Om af te ronden een beeldmooie clip van het postpunkproject Vaselyne. De uitzonderlijke compositie van het nummer Necromancer door Yvette Winkler (zang) en Frank Weyzig (instrumenten, zang), werd prachtig in beeld gebracht met verbluffende kostuums en betoverende effecten.

“Voor de video stelde ik mezelf voor als de ‘Necromancer’, een soort heks omringd door een coven. De coven is een verlengstuk van mezelf; ik beheers hun bewegingen. En ik bewoon Franks psyche. Toch ben ik een constructie van zijn geest, een tastbare aanwezigheid, of slechts een verzinsel van zijn verbeelding? Zou ik een manifestatie kunnen zijn van zijn waanvoorstellingen? Bezeten, getroffen door een psychische aandoening, verteerd door obsessie, of slechts een vluchtige droom? Alle griezelige elementen zijn met elkaar verweven in deze visie”, legt Yvette Winkler uit.

Necromancer is het titelnummer van Vaselyne’s laatste ep, die digitaal bij COP International verscheen.

Bandcamp Website Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More