Home Concerttip SURROUND (Yellowstock Concerts)

SURROUND (Yellowstock Concerts)

by Jos Buersens

Bruce Lee bevindt zich al enige tijd niet meer in de materiële wereld, sinds 1973 om meer specifiek te zijn. Indien Covid-19 zich als fysieke entiteit zou presenteren, vermoeden we echter – aan de manier van werken – dat dit in de vorm van de voorgenoemde Kung Fu fighter zou zijn.

Nu de cultuursector een half jaar aan frontale karatetrappen in het gezicht rijker is, zijn we blij om te zien dat de sector zich in een verdedigende houding heeft gezet en klaar is om terug te slaan. Ook de organisatoren van het befaamde Yellowstock staan klaar om op 10 oktober met hun vierde editie van het festival Surround Covid-19 een welverdiende trap tegen de kanis te geven.

Vier bands heeft Surround geprogrammeerd. Omdat je af en toe ook wel eens je mondmasker wil afzetten en omdat bewegen volgens wetenschappelijk onderzoek goed zou zijn voor het lichaam, heeft de organisatie voor de gelegenheid de bands op vier locaties in Geel geprogrammeerd. Je kan dus tussen de optredens door met je bubbel rustig van het ene naar het andere optreden kuieren en dat in de gezonde buitenlucht van een binnenstad. Het lijkt zowaar een showcase festival. Le Guess Who is er niets tegen!

Azmari brengt, naar eigen zeggen, een mix van psychfunk, afrobeat, ethiojazz en dub. Ongetwijfeld heb je, na het lezen van de bovenstaande zin, dezelfde verwarde grimas als bij het bekijken van de persconferenties van de drie laatste veiligheidsraden. We willen je alvast geruststellen en zeggen dat de combinatie zeer verrassend is en ook goed werkt. Bewaar je verwarring dus maar voor de eerstvolgende, ongetwijfeld originele PowerPoint.

Monochord, shawm, ondes-martenot, tenor recorder,… Nee, je heb niet net de mogelijke namen voor het tweede kind van Elon Musk gelezen maar wel een lijst van enkele instrumenten die door Razen gebruikt worden. Tijdens hun minimalistische sets weten ze zonder verpinken pre-industrial, etnische geluiden en psychedelische soundscapes met elkaar te verbinden. Wij kijken alvast erg uit naar dit, zonder twijfel, onvergetelijke optreden.

De naam Nicolas Mortelmans zegt je waarschijnlijk niet veel maar de kans dat je de voorgenoemde meester al aan het werk hebt gezien, is bijzonder groot. Bij het machtige Condor Gruppe is Nicolas Mortelmans ondertussen een vaste waarde maar daar stopt de lofzang van zijn kunnen geenszins. Als je als sitarspeler kan zeggen dat Anoushka Shankar voldoende potentieel in je gezien heeft om je les te geven dan kan je wel stellen dat je toch wat in je mars hebt. Geen idee wie Anoushka Shankar is? Haast je dan snel naar de dichtstbijzijnde internetbron om wat verplicht opzoekwerk te verrichten rond haar en vaderlief Ravi. Het staat als een paal boven water dat dit een zeer memorabel optreden zal worden waarin Nicolas je met zijn kunnen zal herleiden tot een kwijlende hoop smurrie.

Elefant – Ultra plus Ultra Video by Felix Ysenbaert & Joren Vandenbroucke Taken from the forthcoming album “Bejahung” to be released by 9000 Records (by Consouling Sounds)

Elefant is de laatste naam die op de affiche van Surround mag prijken. Raketkanon heeft vorig jaar aangegeven dat ze er de brui aan geven en als de recente documentaire van Maximiliaan Dierickx waarheidsgetrouw is opgenomen, leek ons dat geen slechte keuze. Ons kleine landje is echter nog voldoende pareltjes rijk in de wereld van de noiserock. Zo is er ook het Gentse Elefant waarin je onder meer voormalige The Van Jets gitarist Wolf Vanwymeersch het beste van zichzelf kan zien geven in obligatoire witte overall. Er zijn ongetwijfeld mensen die Elefant zullen proberen te vergelijken met The Van Jets. Wie hun recentste release Bejahung al eens auditief geconsumeerd heeft, zal echter moeten vaststellen dat de enige vergelijking die opgaat tussen Elefant en een andere entiteit opnieuw die is met Bruce Lee. Wij kijken alvast uit naar de frontale karatetrap van Elefant op hun optreden van 10 oktober.

Lang leven Bruce Lee! Meer specifiek de tweede Bruce Lee van het artikel! Of iets in die trend!

Meer info kan je hier vinden.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More