Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een groovy track die ons terugbrengt naar de hoogdagen van acid jazz, een aanstekelijke single, sobere arrangementen, een betoverende en esthetisch aantrekkelijke videoclip en een soundtrack waarbij een astronaut botst op de muren van de ruimte. Deze week allemaal te horen in onze Luminous Belge. Artiesten van dienst zijn Abrahamblue, The Antler King, Tin Fingers feat. Fenne Kuppens, Tessa Dixson en KAU Trio.

Abrahamblue is een Antwerpse singer-songwriter/producer die met zijn debuut ep Tracks I Made Last Summer werd opgepikt door BBC1, Studio Brussel en 1Extra. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg hij vorig jaar de Most Promising Of The Year Artist award op de Red Bull Elektropedia Awards waardoor hij aanbiedingen kreeg om te spelen in binnen- en buitenland. Deze 27-jarige talentvolle kerel combineert jazz, hiphop, soul en gospel en creëert zo zijn eigen eclectische stijl.

We hebben twee jaar moeten wachten op nieuw werk van Abrahamblue maar dit najaar verschijnt zijn tweede ep waar deze Prove It een eerste teaser uit is. Deze groovy track brengt ons terug naar de hoogdagen van acid jazz. We krijgen een lekkere laidback groove en een jazzy vibe en dan natuurlijk de warme soulstem van Abrahamblue die het nummer perfect inkleurt.

Stilzitten op deze Prove It is zo goed als onmogelijk. Het is een nummer dat eigenlijk op alle zomerparty’s moet gedraaid worden om de boel in gang te krijgen. Abrahamblue heeft weer een serieuze hit gemaakt.

Op 26 augustus brengt The Antler King het nieuwe album Dances uit. De afgelopen twee jaar schreven Maarten Flamand en Esther Lybeert deze langspeler bij elkaar. Ze namen ideeën op en werkten die uit. Demo’s die ze later wel eens zouden afwerken… dachten ze. Toen hun vaste producer Jan Chantrain de demo’s beluisterde was hij in de wolken van het resultaat. De sfeer en sound zaten helemaal goed en dus werd de hele plaat een momentopname. Opgenomen in een losse en ongedwongen sfeer. Thuis, zonder druk, in een inspirerende omgeving.

Dat konden we al horen op Bolero, de eerste single van het te verschijnen album. Daarin klonk het duo heel relax en dat leverde een erg aanstekelijke single op. Nu krijgen we teaser nummer twee Swing448 en die klinkt behoorlijk funky. Nog nooit klonk The Antler King zo dansbaar, vrolijk en zomers. Wie dacht dat deze song een vervolg zou zijn op 448 Figures van de vorige plaat kan zich wel eens mispakken.

Moest Prince nog zou leven en deze song zou horen, hij werd groen van jaloezie. We weten dat dit talentvol duo graag experimenteert met geluiden en genres en zo past Swing448 perfect bij hun andere kwaliteitssongs. Het maakt ons reuze benieuwd naar hoe de andere nummers zullen klinken van het vierde The Antler King-album.

Het heeft even geduurd maar Tin Fingers zijn eindelijk terug in een heel creatieve mood. 
In 2017 bracht de band hun debuutep No Hero uit, waarna het heel stil werd. Zanger Felix Machtelinckx werd uitgenodigd om samen met Hendrik Willemyns aan het album Rhythm Of The Band van Arsenal te werken. Die ervaring nam Felix mee naar zijn makkers om samen terug nieuwe muziek te maken. Dat resulteerde vorig jaar in de prachtige debuutplaat Groovebox Memories. Afgelopen weekend speelden ze dan een geweldige set op Rock Werchter.

Een paar maanden geleden bracht Tin Fingers de single Islandhead uit die ze opnamen met Fenne Kuppens van Whispering Sons. Deze unieke samenwerking zorgde voor een magisch plaatje en nu heeft de band, samen met Fenne, een akoestische versie opgenomen. De nieuwe versie is eigenlijk nog knapper dan het origineel, de stemmen van Felix en Fenne klinken nog intenser dankzij de sobere arrangementen.

In het licht van de release van haar laatste ep Unspoken, brengt de Belgische singer-songwriter Tessa Dixson een betoverende en esthetisch aantrekkelijke videoclip uit voor haar single Bad Thoughts.

Bad Thoughts gaat over ontrouw en de macht die iemand heeft om je te laten blijven, daaraan gekoppeld wilde Tessa een mythologische invalshoek vinden om het verhaal weer te geven en stuitte ze zo op de mythe van Medea. Een Griekse godin, afstammeling van Helios, die besluit haar twee kinderen te doden omdat haar man haar ontrouw is.

De videoclip werd geïnspireerd door enkele van de grootste filmregisseurs aller tijden zoals David LynchLars Von Trier of zelfs Andreï Tarkovski en na onderzoek ontdekte Tessa een film van Lars Von Trier, getiteld: Medea. De film inspireerde het grootste deel van het verhaal en de esthetiek van de videoclip. Er zijn veel verborgen boodschappen in de video, zoals de levende en dode bloemen die het oorspronkelijke verhaal van de Griekse godin Medea weerspiegelen.

Vorig jaar leerden we het Brusselse trio KAU Trio kennen door hun deelname aan de muziekwedstrijd Sound Track. De leden van deze band hebben allemaal een verschillende Europese achtergrond en mengen die in hun muziek samen met de vurige geest van de stad waarin ze zijn opgegroeid.

In oktober verschijnt hun derde ep met de toepasselijke titel III, deze Mad Max is er de eerste single uit. 

Het nummer kwam tot stand in samenwerking met de Franse saxofonist Maxime Dereux. “Mad” staat voor de zotte kant van deze track en “Max” voor genialiteit van Maxime. Door het gebruik van verschillende ritmes kreeg de band het gevoel dat ze een soundtrack maakten bij een astronaut die botst op de muren van ruimte.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More