Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Mocht je het nog niet weten deze week is het de week van de Belgische Muziek. Waarom de Belgische muziek maar een week in de spotlights staat is ons een raadsel. Wekelijks, dagelijks komen er Belgische releases uit van opkomende artiesten tot bands die al jaren meedraaien. Deze week hebben we natuurlijk terug een kleine selectie in onze Luminous Belge. Een pakkende rework, broeierig heet als magma, een wall of sound, bliepende elektronica en een vleugje electropop allemaal te horen in onze Luminous Belge. Artiesten van dienst zijn Sohnarr, Avondlicht, DAMMIT, Black Flower, Aprile en Sweats.

Tot 15 maart kan je de muziek van Patricia Vanneste, alias Sohnarr, beluisteren in haar muzikale kunstinstallatie Sjel die in het Mechelse Zennegat staat. Midden in de desolaatheid en de natuur komen de nummers van het debuut Coral Dusk perfect tot hun recht. Maar er is nog meer nieuws van Sohnarr want op 4 maart verschijnt het album Coral Dusk – Reworked waarop Ansatz Der Maschine, Paulette Verlee, Chantal Acda en Avondlicht de nummers van dit debuut hebben bewerkt.

Matthias Dziwak van Avondlicht nam The Road onder handen. Dziwak laat zich door dezelfde thematieken in het leven inspireren als Vanneste dus dat is zo al een goede match. Matthias vond The Road een van de meest aangrijpende nummers op het album. Zijn bewerking was voor hem een leerrijk proces dat resulteerde in een nummer waarop hijzelf kan wegdrijven naar een andere wereld. Patricia merkte op dat Matthias iets cruciaal in het nummer heeft opgepikt wat voor een pakkende rework heeft gezorgd.

DAMMIT is terug en hoe. De band uit Sint Niklaas heeft een vierde groepslid aangetrokken. Quinn Stevelinck vervoegde hen begin 2020 als drummer, Billy Andriessens nam de lead gitaar voor zich. Thibaut en Tristan behouden hun respectievelijke plek als bassist en gitarist/zanger. 

Low Spirits zit heel goed in elkaar en klinkt veel volwassener dan de songs op hun ep uit 2019. Zeer opvallend is dat de instrumenten stuk voor stuk fantastisch klinken.

Het geheel klink daardoor heel solide en heeft een zekere ‘Wall Of Sound’ die heel bepalend is voor Low Spirits en ervoor zorgt dat je moet blijven luisteren! Voeg daar een zeer sterke en knappe zang bij, een goede productie en je hebt een beresterke song. Low Spirits is de eerste release van de band sinds 2019 en een schot in de roos.

Broeierig heet als magma, vers uit de vulkaan, zo klinken de eerste tonen van de titeltrack Magma van het nieuwe album van Black Flower. Tien jaar draait de band al mee, eerst in de nationale maar ondertussen al een tijdje in de internationale muziekscene. Jazz? Tgoh ja, waarom niet, maar dan toch in een soort van hybride vorm met veel etnische invloeden, gevoel voor avontuur en een slangenbezwering hier en daar.

In The Forge is het de bas die het nummer voortstuwt. Het meest swingende nummer van het album en het nummer dat ook het dichtst aanleunt bij de energieke vibe van Daems’ andere band Echoes of Zoo. Eindigen doet het album met het nogal psychedelische Blue Speck dat het vooral moet hebben van percussieve, staccato klanken waar Daems overheen fluit. 

De komst van toestenman Karel Cuelenaere heeft een stevige omwenteling teweeggebracht in het geluid van Black Flower. Zeker in de eerste nummers van het album, valt de toevoeging van de elektronische klanken op en moeten we af en toe aan Dijf Sanders denken. Het is goed dat je je als band openstelt voor nieuwe invloeden en dat is wat Black Flower op Magma doet. De kunst is uiteraard om daarbij de eigenheid te behouden en daar is de band zeker in geslaagd.

Uit Luik krijgen we de nieuwe single van Aprile. Achter de naam Aprile schuilt de jonge Belgische muzikant Nicolas Donnay. Hij leerde zichzelf gitaar spelen op zeer jonge leeftijd en begon zijn eigen teksten te schrijven, wat later volgden zijn eerste songs en in 2020 bracht hij de door pop en electro beïnvloede ep Giving Up Time uit.

Vorig jaar omringde Aprile zich voor het eerst met een echte live band op het podium en sindsdien bereidt hij zijn allereerste album From Heaven voor, dat in april zal worden uitgebracht.

In Keep us from Heaven volgen we het scenario van een liefdesrelatie waarvan we niet zeker weten of ze ooit bestaan heeft. Terwijl de artiest de obstakels beschrijft waarmee we worden geconfronteerd bij het bereiken van onze levensdoelen, lijkt de realiteit niet langer onoverkomelijk.

“Every night I go into the club. I go clubbing in a club called Club.”
Was het maar waar…

“Daddies slapping ass in the motherfucking club. I slap them back and I do it rough, in the club”, gaat Sweats verder. En daarmee hebben we meteen weer door waar het om gaat voor Sweats, dat viertal dat zichzelf oestrogeengestookte beats – rechtstreeks uit je middenklassekelder – met een pittige saus van attitude en punk die gekrompen zijn in de heetste sappen.

In The Club is de eerste single die Lotte Lauwers, Stien Bovijn, Aram Santy en Kaat Schiltz in een reeks van drie, verspreid over drie maanden, op de wereld zullen loslaten.

De snelle, ritmische spoken words vloeien samen met stuurs bliepende elektronica tot haakse ritmes, waartussen uitgesproken synthtonen breken. Terwijl ze plots met bitterzoete triphopzang zwoel durven verleiden, om even onverwachts weer te keren in het brekende electro-sfeertje. 

Een track vol verrassingen, die daardoor ook om was voor we het beseften en verwarring zaait in ons muzikale brein! Contrast en attitude, altijd een goeie combi!

https://sweatsbelgium.bandcamp.com/track/in-the-club

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More