Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

All I Want For Christmas is….. een vleugje funk, een vrolijk rammelende, lichtjes onder de toon gezongen popdeun, knappe eighties klanken, een breekbare vrouwenstem en een Hammond orgel. Niet getreurd dit alles is deze week te horen in onze Luminous Belge Spotify-lijst. Artiesten van dienst zijn Constatine, Jerry Lada, BAM! Trio, Subatomic Strangers en LAELE.

De Luikse band Constantine is een muzikaal project gevormd in de lente van 2018. Het was even stil rond de band maar nu zijn ze terug met hun nieuwe single Mass Seduction

Mass Seduction is een heerlijk indierocknummer met een vleugje funk. De clip speelt zich deels af in een retro-interieur wat het ondeugend en speels maakt. Het is vooral duidelijk dat de band er plezier in heeft en daar kan je alleen maar goedgezind van worden!

Een zomersong uitbrengen rond de kerstdagen? Wij vinden dat alvast een schoon voorbeeld van tegendraadse muziekmarketing en daarvoor alleen al respect aan het adres van Jerry Lada, het alter ego van Jasper Suys (Tuff Guac, Watchoutforthegiants,…). Een goed alternatief dus voor alle jingles en bells, het kerstalbum van die andere Jerry (Stevens) of nóg erger, je weet wel ene Mariah en nog iets.

Een vrolijk rammelende lichtjes onder de toon gezongen popdeun, die de gulden middenweg bewandelt tussen sixties vibes van pakweg The Kinks en de jaren 90 van Guided By Voices en Pavement.

Om van te genieten met een grashalm in de mond gelegen op een zonovergoten verlaten weide. Jerry verplaatst zich in de rol van graspol die bezingt hoe het is om jouw allergie voor hem te ervaren en wij vinden dat dol.

Voor er synthesizers waren, was er het Hammond orgel. Een soort van elektrische piano met een prachtig, heel herkenbaar geluid waarmee je oren en hart warm houdt tijdens koude dagen. Niet alleen heeft het toestel een heerlijke klank, de versterking ervan gebeurde door middel van een ‘Leslie speaker’. In die luidspreker zat een ronddraaiend onderdeel waarmee je het geluid snel of traag kon laten aanzwellen en wegsterven. Zalig!

Waarom vertellen we dit? Omdat dit geweldige toestel de spil is waarrond BAM! Trio roteert. Bastien Jeunieaux (gitaar), Arnaud Cabay (drums) en Maxime Moyaerts (Hammond) vonden elkaar een jaar of vier geleden door hun gemeenschappelijke fascinatie voor het mythische instrument. In 2020 releaseten ze drie singles die je nu ook kan horen op hun debuutalbum One.

One is ruim 40 minuten gedigitaliseerd zondagochtendgevoel van de beste soort. Veel BAM! horen we niet maar dat kan ons niet deren! Van Icarus tot Les Abyssales is het genieten van de machtige Hammond maar evengoed van het meesterlijk accurate gitaarspel van Jeunieaux en de onderkoelde drums van Cabay. 

Groovy, swingend, warmhartig en met het jazzhart op de juiste plaats laat BAM! Trio ons wegdromen naar een wereld waarin we samen hand in hand door velden vol kleurrijke bloemen huppelen. “The fields are alive to the sound of BAM! Trio…” 

De female fronted newwaveband Subatomic Strangers uit Roeselare laat hun knappe eightiesklanken horen in Pretty Faces, na Enough Of You en Troubled Mind, de derde single die ze uitbrengen.
Sharon Braye (zang, synths), Arne Stroobant (drums, zang), Nicholas Vermeersch (gitaar, synths, zang) en Jonas Vanelstlande (bas) stuurden deze ook in voor Humo’s Rock Rally. We duimen mee!

Een erg opvallend retrogeluid van synths opent het nummer, waarin we deze keer de spoken vocals van Sharon in duet horen gaan met een van haar mannelijke bandleden. Uitdagend speels laat dit knappe gezicht ook in dit nummer een mooie zanglijn horen, hoewel deze nu qua stijl toch helemaal anders klinkt dan in de twee eerste tracks. Zo werd Pretty Faces een poppy nummer met veel minder new wave linken, al zeker wanneer het retrokarakter van de intro volledig verdwijnt in de catchy gitaarlijnen. Dromerig, lichter en speels!

Ella Vermeir, aka LAELE, bracht zeer recent haar nieuwe single Wonderful uit en de wereld mag het weten. Stiekem zijn we een grote fan van breekbare vrouwenstemmen met piano en een vleugje elektronica.

Wonderful is geen uitzondering op dit beproefde recept. Je bent direct mee in de intieme sfeer die deze song oproept. Het nummer heeft tevens een zeer mooie opbouw.

De piano en elektronica van Mirek Coutigny leggen de basis en worden naar het einde toe aangevuld met strijkers die voor de perfecte climax zorgen. De (wederom) deskundige productie van Tom Soetaert, bekend van o.a. Outer en Amongster, en de toch wel fantastische stem van Ella maken van dit nummer iets wondermoois.

Laten we ook de prachtige tekst niet vergeten. LAELE haalt inspiratie uit haar eigen leven en kan zodoende toch wel net dat beetje extra in het nummer brengen.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More