Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

De indian summer is deze week volledig ingezet en bij Luminous Dash doen we daar vrolijk aan mee. In de Luminous Belge Spotify lijst van deze week enkel en alleen maar zonnige topnummers die je zalig doen wegdromen. Artiesten van dienst zijn Subatomic Strangers, Roscoe, Colver, Dez Mona & B.O.X. en Esinam.

Een nieuwe band ontdekken is altijd fijn en al zeker als die binnen je muzikale voorkeur past én daarbij ook nog eens steengoed klinkt. Vanuit Roeselare laat de female fronted band Subatomic Strangers een eerste single los. Het viertal laat met Enough Of You een poppy newwavesound horen. Ze brengen de eightiesvibe recht de 21ste eeuw binnen.

De gitaarriffs klinken zweverig en de drums groovy, hoewel hun samenhangende sound wel strak klinkt. Die afgelijnde strakheid wordt benadrukt door de baslijnen. Alles verzachtend, zonder enige pit te verliezen, horen we daarbij de mooie stem van frontlady Sharon Braye.

Colver is een Brusselse indieband die erg dol is op wilde eenden. De vier jongens van Colver presenteren hun tweede singel West Coast die afkomstig is van Walk Swim Fly, hun aankomende debuutep.

Het is een dromerige indiesong met verfijnde klanken en heerlijke backingvocals die het geheel een extra dimensie geven. Het perfecte nummer om te genieten van de zon die er eindelijk aankomt.

Barok muziek was voor de 17de eeuw wat pop muziek is voor de 20ste en de 21ste eeuw. De twee combineren is dan ook niet zo’n gek idee. Dat moeten Dez Mona en het B.O.X (Baroque Orchestration X) ensemble ook gedacht hebben, want 10 jaar na hun vorige samenwerking voor de liedjescyclus Sága maken ze opnieuw een plaat.

Na de singles All out en Dance With Me verscheen onlangs het volledige album LUCY dat voortgaat op hetzelfde elan. Het album werd vorig jaar gedeeltelijk vertolkt tijdens Listen To The Lamb, het slotevenement van Gent Festival van Vlaanderen. En ook de herneming van dat evenement eerder dit jaar bracht heel wat volk op de been.

De mooie, soms wat geaffecteerde stem van Gregory Frateur blend perfect met de koorzang van B.O.X en de akoestische instrumentatie van het ensemble. Dat levert pareltjes op die zelfs de koelbloedigste luisteraar niet onberoerd zullen laten al moet je wel mee willen gaan in het typische Dez Mona-geluid.

Na zes jaar radiostilte is de Luikse band Roscoe terug met een nieuwe single So Far So Long.

So Far So Long is een stralend nummer dat een nieuwe kleur aanbrengt op het toch al brede palet van Roscoe. Op hun eerste twee albums, Mont Royal en Cracks, maakte de band grote indruk met de dichtheid van hun tracks. Die diepgang is er nog steeds, gecombineerd met een stevige beat en een aanstekelijke steeldrumriff.

De single kondigt Folds aan, het derde album van Roscoe, dat op 4 december verschijnt.

Wie vorig jaar het online Bel Jazz Fest bijwoonde en het geluk had daar Esinam aan het werk te zien, wist het meteen: hier hebben we met een uitzonderlijk talent te maken. Helemaal in haar eentje tekende ze voor dwarsfluit, toetsen en percussie en daar zong ze dan nog eens bij. Een onvermoeibare alleskunner dus, die ons reikhalzend deed uitkijken naar haar eerste volledige album.

Shapes In Twilights Of Infinity heet het, en het biedt een wonderlijke tocht door haar universum. Net zoals op haar eerste ep, drie jaar geleden, moet je je als luisteraar laten onderdompelen en meevoeren door de wervelwind die Esinam creëert met elk instrument dat ze maar kan vinden.

Het hoogtepunt van de plaat heet Let It Be, maar nergens valt er een Beatle te bekennen. Wel horen we Esinams stem, die niet meer nodig heeft dan ‘Ah’ en ‘Oh’ om een zinderende sfeer neer te zetten. Haar dwarsfluitspel komt hier tot volle wasdom en neemt je mee op reis met je ogen dicht.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More