Home Belgisch KLOOTHOMMEL, Portonovo (Eigen beheer)

KLOOTHOMMEL, Portonovo (Eigen beheer)

by Wouter De Sutter
(c) 2021, Kloothommel

Volgende week is het Gentse lofi – collectief dat zich met het filmische scheldwoord Kloothommel laat aanspreken, weer helemaal onder de mensen. Op 4 juli gooit de band Portonovo de wijde wereld in. Een nagelnieuw album dat tijdens de koortsige zomer van 2020 werd opgenomen in een huisje in de Hoge Venen. Zo te horen met zicht op oneindig.

Portonovo is naar eigen zeggen een poging om krasselende 90’s alt rock en slome seventies psychedelica met elkaar te verenigen. Yo La Tengo meets Gratefull Dead, zoiets. Wij hoorden vooral Yo La Tengo om eerlijk te zijn. Niets op tegen, al ruim 30 jaar zijn de New yorkers een vaste waarde die de betere rammelrock serveert. Gekoppeld aan noisy probeersels en dromerige escapades. Net als Kloothommel dus. Minus de ruim dertig jaar ervaring natuurlijk.

Om de naturel te bewaren, the first cut is the deepest, besloot de band Portonovo live in te spelen en zelf te mixen. Dat is allemaal behoorlijk gelukt want demo-achtige bijklanken zijn nauwelijks te horen. De naam van het nieuwe album verraadt eens te meer de kennelijke voorliefde voor maritieme dingen onder de bandleden. Portonovo betekent zoveel als ‘nieuwe haven’ in het Portugees, is de opvolger van Seas Near Over waarmee Kloothommel tekende voor één van lichtpunten van vorig jaar.

Ravanela en Tree Arched back, de singles uit het nieuwe album, zijn nu al via Bandcamp beluisteren en ademen beide de laid back, zomerse sfeer uit waarin het album tot stand kwam. Met het zachtaardige parlando van Ramirez als constante. De gehele schijf hebben we nog niet kunnen beluisteren maar met Portonovo komt er zeer waarschijnlijk een ideale sountrack aan voor warme zomerdagen. Die schaarse momenten waarop alles net iets trager mag verlopen dan normaal. Zelfs in het nieuwe normaal.

Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More