Home nieuws Uitheems Geduister #103

Uitheems Geduister #103

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Een knuffel. We willen hem allemaal. Ik zou een stukje van mezelf achterlaten bij jou en een stukje van jou op mijn huid meenemen. Laat het Uitheems Geduister van deze week je omhelzing zijn, met nieuws van Johnathan|Christian, Kim Dies Laughing, Therapy?, Daufødt, The Twilight Garden en No Names.

JOHNATHAN|CHRISTIAN
Het darkwavetrio Johnathan|Christian (New York/Los Angeles/Stockholm) bracht hun nieuwe single Every Day It Rains, een nummer in ‘tijden van proberen’… De zanglijn deelt frontman Christian Granquist deze keer met de opname-artieste Marianne Holland uit Noord-Wales en klinkt als een donkerspeelse herinnering aan waar we allemaal door moeten in deze ‘nieuwe wereld’.

Het oorspronkelijke idee voor Every Day It Rains kwam van Johnathan Mooney, dat zou gaan over een familielid dat wacht op een geliefde die nooit uit een oorlog is teruggekomen. Dat idee veranderde echter volledig met het uitbreken van de wereldwijde pandemie, gevolgd door tragische moorden die resulteerden in sociale onrust en protesten.

“Ik schreef teksten toen ik thuiskwam van een reis door Europa toen de lockdowns begonnen. (Tegelijkertijd stierf mijn stiefvader). Ik begon te denken: wie ben ik als ik geen interactie heb met andere mensen? Wie ben ik zonder mijn kinderen, mijn vrienden, mijn vrouw, mijn collega’s? We hadden allemaal onze persoonlijke hel. En voor sommige mensen valt er niet te ontsnappen aan de regen. Dit werd steeds duidelijker, niet alleen in termen van de sociaaleconomische effecten van de pandemie, maar misschien nog wel meer naarmate de Black Lives Matter-beweging deze zomer voor onze ogen opkwam”, aldus Christian. “De wereld is helemaal ontmoedigd”, voegt componist Johnathan toe. “We zien allemaal dezelfde scènes in realtime opdoemen en het put ons allemaal uit. Ik wou dat de video een happy end had, maar ik geloof dat er echte verandering op komst is en dat is iets waar we allemaal naar kunnen uitkijken.”

Een aparte, frisse melancholie horen we in een heerlijke track met een originele opbouw!

Website / Facebook / Bandcamp

KIM DIES LAUGHING
Acid Rain is het nieuwe album van de Parijse (FR) band Kim Dies Laughing. Cold wave, postpunk en electro body music vormen de basis van wat dit duo maakt. Amadou Sall (ex-bassist van Treponem Pal) en Emma.B (ex-gitarist en -vocalist van Curtain) laten 10 nummers horen over liefde, verraad, dystopie en mystiek in een levendige energie, kracht en licht, badend in grimmige duistere tonen en punky beats.

Het album is digitaal verschenen bij het label Hot Puma Records.

THERAPY?
Therapy? ?? Ja, Therapy? De band die iedereen kent van hun cover van Diane (Hüsker Dü), maar die binnen de rockscene veel meer dan dat bood, is dertig geworden (eigenlijk vorig jaar al, want opgericht in 1989) en dat verdient wel heel wat woorden. Simon Young (al meer dan 20 jaar muziekjournalist) schreef namelijk een biografie over het Noord-Ierse rocktrio. ”Simon patiently listened to us talk and talk, then talk some more, then he brilliantly wrote our 30 year history into a book…”

Gevoelens van vervreemding, frustratie en ontwrichting waren voor Therapy? een uitstekende inspiratiebron en voedingsbodem voor hun opmerkelijke 30-jarige loopbaan. Gecombineerd met
een inktzwart en idiosyncratisch wereldbeeld (en dito songteksten) is het een eigenwijze, compromisloze, creatieve en onafhankelijke band binnen zijn generatie. Gedurende de tijd lieten ze hun eigenzinnigheid ook weerklinken in een evolutie van hun geluid, die twee verschillende muzikale gezichten toont: dwarse noiserock en potentiële instant hit singles. En dat maakt Therapy? nu juist even uniek als ongrijpbaar.

Het boek So Much For The 30 Year Plan belooft een rollercoasterrit, waarin 30 jaar in volle glorie uiteen wordt gezet. Geschreven met de volledige medewerking van de band, voert deze officiële biografie langs de duizelingwekkende hoogtepunten en verpletterende dieptepunten van de afgelopen drie decennia.

So Much For The 30 Year Plan verschijnt op 22/9 bij de uitgeverij Jawbone Press, maar kan je reeds voorbestellen via Amazon of Bol.com. Eerder dit jaar verscheen ook al het album Greatest Hits. Nog fijn nieuws, want het dertigjarig bestaan viert Therapy? in 2021 ook met een uitgebreide tournee door Engeland en Europa,

Facebook / Instagram

DAUFØDT
Na het teasen met enkele singles, lanceerde de hardcorepunkband Daufødt uit Oslo (NOR) zijn debuutalbum 1000 Islands.

Hoewel ze afkomstig zijn van de hoogste Noorse bijbelberg, klinkt Daufødt als een beest. Met een energie van kracht en bevrijding van frontvrouw en beeldend kunstenaar Annika Linn Verdal Homme weten ze een intens harde woedende hardcoresound te combineren met de attitude en rauwheid van punk. Een jonge band, die vastbesloten klinkt om wat ravage te veroorzaken in elke stinkende bar over de hele wereld.

Het album 1000 Islands is verschenen bij het label Fysisk Format.

Facebook

THE TWILIGHT GARDEN
Een openbaring is deze mix van old school Europese synthpop, coldwave en postpunk in een modern, sfeervol, toegankelijk darkwave-geluid. De band The Twilight Garden liet zijn nieuwe album Revelation op de wereld los. Het is het project van Todd Loomis uit Denver en klinkt met pakkende melodieën, atmosferische synths, volle gitaren en hypnotiserend drumbeats.

Facebook / Website

NO NAMES
Stephen en Michael zijn op de een of andere manier al meer dan twintig jaar muzikaal met elkaar verweven. NO NAMES is de destillatie van hun leven en liefdes. Knallende, repetitieve, regressieve geluiden. Comfortabel boos. Niet langer jeugdig boos. Gewoon boos. Uitgesproken woede.

De Australische industriële metalband kondigt de release aan van I Surrender To The Void As Of Now I Am the Void. De release bevat vier studiotracks en vier remixen.

Nu beschikbaar op cassette, lp en digitale formaten via het label Machine Man Records.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More